Ultima oră

Fara brinza pe gustate

Ziarul de Vrancea
3 feb 2009 1233 vizualizări
Produsele de origine animala care se afla acum pe tarabe trebuie sa fie ambalate ca la supermarket si sa respecte conditiile de igiena, conform ordinului care a intrat in vigoare de la 1 februarie u altfel, taranii ar putea fi dati afara din piete u micii producatori sustin ca nu au bani pentru investitii si ca pina la anul vor da faliment u conducerea Directiei Sanitar Veterinare nu a vrut sa ofere informatii in legatura cu controalele din piete, desi este autoritatea de control u potrivit ordinului, abaterile de la litera legii se vor lasa cu amenzi cuprinse intre 3.000 si 5.000 RON

Produsele facute de micii producatori in gospodariile proprii nu mai pot fi comercializate de doua zile in piete, teoretic, fara inregistrarea activitatii de catre tarani la directiile veterinare si fara respectarea normelor minime de igiena. Intreaga cantitate de produse scoasa la vinzare trebuie sa contina un minimum de informatii, o eticheta, chiar si scrisa de mina, cu date despre numele producatorului, localitatea de productie, denumirea produsului si data obtinerii, pentru a se cunoaste trasabilitatea produsului. Actul normativ care restrictioneaza comercializarea produselor alimentare de origine animala, precum brinza, casul, urda sau untul, dateaza de anul trecut, dar nu a fost niciodata pusa in practica. Anul acesta, ANSVSA si-a reinnoit doleanta, dind ca termen limita data de 1 februarie, astfel incit decizia sa nu-i afecteze pe cetateni de sarbatori. Micii producatori agricoli sint impotriva ordinului care ii obliga sa nu mai vinda pe piata brinza, lapte sau oua fara sa se inregistreze la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Acestia sustin ca nu au bani pentru investitii, si ca pina la anul vor da faliment. Foarte putini crescatori de animale reusesc sa se ridice la nivelul cerintelor ANSVSA si sa se inregistreze, doar 3%, sustin specialistii, din cei care practica oieritul avind bani sa faca investitiile necesare. Se impun niste conditii imposibil de indeplinit, mai ales ca nu s-a accesat inca nici un ban din fondurile europene, iar bancile nu ofera credite de cofinantare. De exemplu, se cere ca ciobanii sa asigure monitorizarea deseurilor. Intrebarea este care cioban de la stinile din virful muntilor va avea bani sa incheie un contract cu o firma de salubrizare. Desi la finele lunii trecute au aparut niste zvonuri, potrivit carora s-ar fi aminat aplicarea Ordinului pina pe 1 aprilie, acestea au fost infirmate de oficialii ANSVSA, care au precizat ca nu s-au facut derogari.

Mare brinza! Doar in ambalaj!

Comerciantii de produse lactate din Piata Moldovei erau ieri suparati ca legea ii obliga de luna aceasta sa-si eticheteze marfa si sa o ambaleze. Aceeasi nemultumire o aratau si cumparatorii, clientii fideli ai produselor naturale. Vinzatorii de lactate sustin ca taxele sint si asa mult prea mari fara sa fie nevoie de alte cheltuieli cu etichetarea si ambalarea produselor. Producatorii spun ca in cazul in care ar eticheta si ambala produsele, ar fi nevoiti sa mareasca preturile, prin urmare si-ar pierde o parte din clienti. Ei se tem ca isi vor pierde si clientii care nu cumpara o cantitate fixa. "Am o singura vacuta, din laptele si brinza de la ea ma tin si eu cu mosul meu bolnav. Daca mai trebuie acum sa ambalez si brinza si sa pun etichete si laptele la fel mai bine vind vaca sau o tai. Ca n-am ce face cu laptele. Ca nu-l colecteaza nimeni pentru fabrica. Dupa ce ca nu primim nimic, ne mai ia si ce avem", s-a aratat suparata Florica Arghir, o batrina care vindea ieri brinza in piata. Comerciantii mai afirma ca ei respecta si acum normele, prin urmare isi vor continua activitatea atit cit se poate, asa cum au facut-o si pina acum. "Avem ambalaje conforme pentru marfa vrac. Avem asa cum ne-a recomandat dna doctor preturile afisate cu datele de provenienta a marfii, data, temperatura. Am vazut ca tot din galantar se vinde brinza si in supermarketuri. Si de acolo iti taie o bucatica si poti gusta. Cum sa o ambalezi? Pai omul vrea sa guste, nu sa se uite la ea prin ambalaj. Daca nu o gusta nu cumpara", ne-a spus o producatoare de la Poiana Cristei.

Cumparatorii prefera produsele din piata

Si clientii sint suparati pe noile prevederi, ei temindu-se ca aceste norme vor duce la majorarea preturilor practicate de comercianti. Cumparatorii nu agreeaza ideea de a cumpara lactate fara a le gusta inainte, dar si faptul ca nu pot cumpara marfa de banii de care dispun, fiind obligati sa ia o cantitate prestabilita. Daca ar fi sa aleaga intre produsele lactate comercializate in piata si cele cumparate de la magazinele alimentare, multi focsaneni spun ca cele din piata sint mult mai bune. "Evident ca din Piata sint cele mai bune. Un ou daca il maninci iti dai seama dupa culoare ca este proaspat. Brinza, laptele le poti gusta, te mai poti tirgui. Noi nu cumparam decit produse de la tarani de cind ne stim. E adevarat, mai sint si unii care mai falsifica unele produse, dar foarte rar pe piata. Nu cred ca as cumpara de la supermarket", ne-a declarat Nicolaie Grecu, pensionar din Focsani. Daca prevederile ANSVSA s-ar aplica ad-literam, sigur Focsaniul ar ramine fara brinza autohtona.

"Unele conditii sint SF-uri"

Masurile impuse de ANSVSA prevad, de asemenea, ca cei care practica oieritul trebuie sa respecte unele masuri de igiena cum ar fi aceea ca la stina trebuie sa existe o sursa de apa potabila, facilitati pentru spalarea miinilor si mijloace igienice de uscare a miinilor. De asemenea, trebuie sa existe o ventilatie naturala adecvata si facilitati pentru evacuarea corespunzatoare a aburilor si a vaporilor. Potrivit ANSVSA, in stina trebuie sa se asigure iluminatul natural sau artificial. La toate acestea, se adauga cheltuielile privind inregistrarea, sume care depasesc posibilitatile materiale ale fermierilor si ciobanilor. Taranii se gindesc deja sa isi vinda animalele, daca nu isi vor mai putea vinde produsele si considera ca masura este una fara temei, mai ales in conditiile in care acesti comercianti vor fi obligati sa se inregistreze ca Persoane Fizice (PF). "Pai daca sint obligat sa devin persoana fizica autorizata inseamna ca nu mai sint producator. Adica pot sa ma duc sa colectez eu produsele si sa le vind la rindul meu. Nu cred ca aceasta masura este buna si ne obliga sa ne vindem animalele in conditiile astea. Eu am 10 oi si nu am bani sa devin persoana fizica sau societate comerciala", ne-a spus un comerciant de brinza de burduf. Deocamdata, comerciantii de lactate din Piata Moldovei nu pot face altceva decit sa-si vinda marfa ca si pina acum si sa astepte ca primele amenzi ale inspectorilor sanitar-veterinari sa vina cit mai tirziu. Acestia insa cred ca in prezent conditiile de comercializare a produselor lactate sint corespunzatoare. "Specialitatile din piata sint produsele noastre traditionale. Ele se comercializeaza in conditii foarte bune. Exista spatii de comercializare corespunzatoare cu aer conditionat, perdele de frig, lazi si vitrine frigorifice, lavoare cu apa calda si apa rece, oameni curati, produsele sint conforme din punct de vedere a calitatii si normelor de igiena. Chiar, ce sa le mai cerem oamenilor? Unele conditii sint SF-uri de acum", a concluzionat medicul veterinar din Piata Moldovei, Elena Serbu.

Controalele, secret de stat

Secret de stat la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea in legatura cu verificarile care ar trebui facute in aceasta perioada privind conformarea taranilor la noile norme de comercializare a produselor de origine animala in piete. Directorul acestei institutii, Ionel Duta, sustine ca are ordin de sus sa nu comunice nimic legat de acest subiect, nici macar cine ar trebui sa faca controale in piete. "Nu am voie sa spun nimic pina joi, cind se va schimba ceva, avem dispozitii de la ministru. Cu tine nu vorbesc pentru ca m-ai facut «dinozaur». Am purtator de cuvint", ne-a "lamurit" directorul DSVSA in problema care ii afecteaza pe toti cei care isi vind la tarabe lactatele obtinute in gospodaria proprie, dar si pe cei care vind oua, miere, sau alte produse de origine animala. Ionel Duta ne-a comunicat doar laconic ca verificarile se fac pina acum, potrivit ordinului 301, si daca nu stim legea pe dinafara e foarte rau. Din cite am inteles din acest ordin, verificarile asupra indeplinirii cerintelor sint facute de directiile sanitar-veterinare. "Directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin", se arata in articolul 4 al ordinului mentionat mai sus. Potrivit acestuia, abaterile de la litera legii se vor lasa cu amenzi cuprinse intre 3.000 si 5.000 RON, insa numai in urma verificarilor, care in acest moment sint tinute la secret. (Doina GANEA, Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 15 ore, 32 minute, 5 secunde
Problema in Focsani este ca s-au infiintat foarte multe supermarketuri care se confrunta cu probleme de supravietuire deoarece numarul de cumparatori a ramas totusi acelasi. In acest context dansii citeste integral
, acum 739399 zile, 15 ore, 32 minute, 5 secunde
Domnul DB are mare dreptate si eu sunt in asentimentul celor spuse de el.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.