Ultima oră

O batrina din Timboiesti s-a luptat cu ursul

Raluca Manolache
11 aug 2008 2146 vizualizări
Un urs a intrat in doua gospodarii din Timboiesti si a incercat sa manince un porc u proprietara, o batrina de 74 de ani, a sarit la urs cu un bat u salbaticiunea a plecat abia atunci cind au sarit in ajutor vecinii, iar padurarul din comuna a tras cu pusca in aer u localnicii cred ca este vorba despre ursul care a facut ravagii la Dumitresti, pentru care autoritatile au cerut aprobarea de a-l impusca

Un urs a coborit in noaptea de vineri spre simbata in satul Trestieni, din comuna Timboiesti, unde a intrat in doua curti in cautarea hranei. Fiara a intrat prima data in curtea unui localnic care avea albine, dar a fugit in momentul in care a vazut ca se aprinde lumina in fata casei. Ursul s-a oprit insa in imediata apropiere, la casa unei batrine de 74 ani, Dumitra Cernat. "Ursul a fost intii la un vecin care are stupi si a incercat sa umble acolo. Proprietarul casei a auzit zgomot, a aprins lumina si ursul a fugit. A intrat la soacra-mea in curte de unde a luat purcelul. A avut un curaj nebun, necontrolat soacra mea, pentru ca a mers de doua ori sa salveze purcelul ", a povestit Ionel Rotaru, ginerele batrinei. Astfel, ursul a incercat sa ia porcul familiei Cernat, dar batrina, stapina pe ea, a sarit in ajutorul animalului pe care il crescuse. Dumitra Cernat spune ca nu i-a fost frica sa iasa afara pentru a salva animalul. "Noroc ca nu dormeam. Am auzit porcul guitind si am iesit afara. Am luat un bat in mina si m-am dus la urs. Nu mai aveam nici o frica. Cred ca s-a speriat si i-a dat drumul porcului. L-am luat, l-am bagat in cotet si dupa citeva minute a luat porcul iar. Am luat iar un bat ca sa il sperii. Am avut noroc ca nu a sarit la mine. De 50 de ani stau aici si nu am mai auzit asa ceva", a spus femeia. In ajutorul acesteia au sarit si vecinii, care l-au chemat la fata locului pe padurarul Emil Balan. Acesta s-a folosit de arma din dotare pentru a speria animalul. "Am fost chemat si am tras doua, trei focuri de arma pentru a alunga ursul. Nu puteam decit sa il alung pentru ca este ilegal sa il impusc. Au mai fost cazuri in comuna, dar ursii au fost alungati. Au facut ravagii la Dumitresti si acum s-au reintors », a precizat Emil Balan. Dupa ce si-a scapat porcul, batrina a apelat la ajutorul medicului veterinar. Nu se stie insa daca acesta va mai prinde Craciunul, pentru ca s-a ales cu rani destul de grave.

Ursii vin dupa mincare

Localnicii din Timboiesti stau cu frica in sin si cu gindul ca ursii ar putea ataca oricind. Viceprimarul comunei, Constantin Dragus, afirma ca au mai fost astfel de cazuri, dar inca nu s-a gasit nici o solutie pentru eliminarea ursilor care le-ar putea pune in pericol viata satenilor. "Au mai fost probleme de acest gen acum o luna de zile. Au fost doi apicultori la care au mers ursii si au facut mari pagube. Apicultorii s-au restras din acea zona tocmai pentru a evita aparitia unor astfel de evenimente. Odata cu seceratul griului si ciobanii s-au retras si ursii nu mai au hrana. Au disparut pentru o vreme si acum intra in curtile oamenilor in cautarea hranei", a declarat Constantin Dragus. Autoritatile locale au trimis adrese Directiei Silvice prin care se solicita tranchilizarea si mutarea ursilor, sau impuscarea lor. Nu numai in comuna Timboiesti ursii au reusit sa bage frica in oameni. Si in Dumitresti, in urma cu o saptamina, salbaticiunile au intrat in doua curti si au omorit doi porci, dupa care au decimat o stina de la marginea satului Bicestii din Jos. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 3884 zile, 4 ore, 25 minute, 32 secunde
Si ba ba si ginerele sunt prieteni cu ursul.
viorel, acum 3939 zile, 21 ore, 44 minute, 45 secunde
Acum se aude ca baba l-a facut ginere pe un fecior de-al ursului ,dandu-i de soata pe fiica ei mai mica .Asta drept multumire de ,,lucrarea,,pe care le-a facut-o .
nelutu, acum 4002 zile, 18 ore, 50 minute, 37 secunde
Dupa 10zile au gasit ursul mort in padure. Laanalize s-a constatat ca ursul a luat microbi de la baba.
, acum 739399 zile, 16 ore, 39 minute, 3 secunde
Deci care va sa zica beeei a patruns numitul URS in incinta resedintei cetatenei in cauza si in mod premeditat a procedat la capturarea porcului din cotet. Drept pentru care cetateana a intreprins o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.