Ultima oră

5.000 RON ii costa pe focsaneni izolarea termica

Iulia Crețu
31 iul 2008 1084 vizualizări
Deocamdata numai 10% din blocurile din Focsani intra in programul national de reabilitare termica u pentru fatade, singurele culori acceptate de municipalitate sint tonurile de alb-crem

Numai 251 de scari de bloc din municipiu au depus pina acum cereri pentru reabilitarea termica a locuintelor prin programul guvernamental, cel care acorda 34% din suma de la bugetul central, 33% din bugetul local, iar proprietarii trebuie sa suporte numai 33% din costuri. Potrivit declaratiilor primarului Decebal Bacinschi, deocamdata numai pentru 10% din totalul de 27.000 de apartamente din municipiu s-a dat acceptul de la centru pentru demararea programului. Multi dintre focsaneni au facut parte din reparatii pe cont propriu, municipalitatea neavind insa o statistica referitoare la acest aspect si nici o strategie. Primele apartamente izolate prin acest program vor intra in reabilitare cel mai probabil la finele lunii august. Pentru acest lucru, Primaria atrage atentia asociatiilor de proprietari sa deschida cont bancar unde sa vireze macar 15% din suma necesara derularii programului. "Pentru 17 scari, adica sase asociatii de proprietari, Ministerul a efectuat expertiza si proiectul tehnic. De acum, asociatiile trebuie sa isi desemneze un reprezentant si sa deschida un cont bancar unde sa depuna 15% din valoarea executiei, adica 125-130 de milioane de lei vechi. Reabilitarea unui bloc de 20 de apartamente ajunge la 2,5 miliarde de lei vechi, impartit la trei i-ar ajunge pe proprietari cam 800 de milioane. Pretul mediu de apartament este in jur de 50 de milioane, acesta variind in functie de marime", a declarat primarul Decebal Bacinschi. Edilul sef a completat si a spus ca izolarea termica a blocurilor este necesara in contextul cresterii pretului la combustibilii necesari producerii agentului termic. Prin acoperirea peretilor cu polistiren, inlocuirea timplariei si schimbarea instalatiilor interioare, s-ar putea ajunge la o economie termica de la 3 gigacalorii/luna/apartament la 1-1,5 gigacalorii. "Izolarea exterioara, placa de polistiren, trebuie sa fie de 8 cm. Pentru cei care deja au pus, urmeaza sa venim cu o completare. De asemenea, izolarea va presupune si lucrari la subsol si acoperis, schimbarea timplariei, turnat trotuare exterioare, izolat casa scarilor si refacerea instalatiilor de la subsol, acolo unde este necesar. In apartamente se vor monta robineti termostatati si aparate de masurare a energiei termice. Cei care au realizat parte din lucrari vor plati numai diferenta", a completat Decebal Bacinschi. Suma medie de 5.000 RON (50 milioane lei vechi) ar putea fi achitata de focsaneni si in rate, in functie de cum decurg negocierile intre autoritatile locale si firmele cistigatoare ale licitatiilor de lucrari. De asemenea, in programul guvernamental se va prinde si refacerea tencuielii exterioare. In citiva ani, in cazul in care toate blocurile din oras vor participa la acest program, cuburile gri ale comunismului vor lua culoarea alb-crem. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.