Ultima oră

Oprisan a cerut stramutarea Dosarului coruptiei de la Cluj

Cristi Irimia
15 mai 2008 1329 vizualizări
Inalta Curte de Casatie si Justitie va decide luna viitoare daca Tribunalul Cluj va mai judeca speta in care presedintele CJ Vrancea este acuzat de mai multe fapte penale u Oprisan sustine ca nu vrea sa fie judecat in fieful procurorilor Tulus si Morar

Inculpatul Marian Oprisan a cerut stramutarea "Dosarului coruptiei" de la Tribunalul Cluj la o instanta egala in grad, pe motiv de banuiala legitima. Oprisan a invocat faptul ca la Cluj activeaza ca magistrat sotia procurorului Doru Tulus, "amicul" sau, si ca acest lucru nu poate fi acceptat in sensul unei judecati corecte. "Nu pot accepta sa fiu judecat la instanta unde activeaza nevasta procurorului Tulus. Indiferent cit de draga i-ar fi legea sotiei lui Tulus, cred ca ar avea citeva elemente de subiectivism in judecarea recursului, daca va pica dosarul la completul ei. Chiar si de nu vor sta lucrurile asa, alt complet nu m-ar linisti ca as avea parte de o judecata obiectiva 100%", declara presedintele CJ dupa ce aflase ca ICCJ a decis sa stramute de la Galati la Cluj dosarul sau. Ulterior, Oprisan chiar a cerut stramutarea procesului, iar ICCJ va decide la inceputul lunii iunie daca va admite cererea. In caz contrar, recursul privind trimiterea "Dosarului coruptiei" la Parchet pentru refacerea urmaririi penale va fi judecat la Tribunalul Cluj. Teoretic, acest lucru ar putea fi facut in luna iunie, insa inculpatii si-au alcatuit, se pare, o strategie, astfel incit speta sa nu fie judecata in perioada alegerilor.


Baronul, vioara intii


Oprisan a fost primul care a dat tonul, prin cererea de stramutare, care are un dublu efect. In primul rind, opinia publica nu va afla prea curind soarta dosarului, astfel ca presedintele CJ isi poate pregati destul de linistit alegerile de la 1 iunie. In al doilea rind, tergiversarea judecarii spetei ii convine si pe termen lung lui Oprisan, care ar putea deveni parlamentar si astfel sa capete imunitate. Procedurile ulterioare ar putea dura in cazul in care lui Oprisan ii vor iesi planurile, astfel ca tragerea sa la raspundere in cazul in care este vinovat ar putea fi intirziata sau chiar ar putea interveni prescrierea faptelor. Procedural, orice este posibil, astfel incit deznodamindul acestui dosar ar putea fi aflat abia peste citiva ani. Cu prilejul unor termene anterioare ale spetei, pe cind aceasta se afla pe rolul Judecatoriei Focsani, Oprisan a spus in nenumarate rinduri ca are incredere in justitie si ca vrea sa demonstreze ca este nevinovat. Acum trage de timp in mod evident, pentru ca ii este teama de acuzatiile ce-i sint aduse.


Doar Rusu a mers la Cluj


Ieri la Tribunalul Cluj s-a prezentat doar un inculpat din cei sase ai spetei, si anume Liviu Rusu. Acesta si-a ales o avocata din Cluj-Napoca, pentru a-i fi aparate interesele, in vreme ce alti inculpati din speta au trimis faxuri ca vor termen pentru angajare aparator sau pentru ca sint bolnavi si nu se pot deplasa (n. r. "" vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu). Reamintim ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in luna martie a. c. sa stramute judecarea recursului formulat in "Dosarul coruptiei", la Tribunalul Cluj. Stramutarea a fost obtinuta de catre Parchetul de pe linga ICCJ "" Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Galati "" DNA, care a sustinut ca efectueaza acte premergatoare inceperii urmaririi penale impotriva presedintelui Tribunalului, Adrian Toni Neacsu, si a judecatoarei Luminita Duta, de la sectia penala a instantei de fond, cea care a admis exceptia prin care dosarul a fost trimis la Parchet pentru refacerea urmarii penale. Actele premergatoare ar viza presupuse fapte de coruptie, mai exact dare de mita si luare de mita. Intre timp, Neacsu a fost audiat de procurori, urmind ca si Luminita Duta sa mearga la Bucuresti pentru audieri.


Ce atitudine va adopta DNA ?


Interesant de urmarit este modul in care DNA isi va expune punctul de vedere vizavi de aceasta noua cerere de stramutare, in contextul in care, la un moment dat, purtatorul de cuvint al DNA, Livia Saplacan, ne-a declarat ca nu crede in vehicularea unor nume in cadrul procesului de la ICCJ in urma caruia dosarul a ajuns la Tribunalul Cluj. O parte din avocatii din "Dosarul coruptiei" au sustinut ca DNA a aruncat "pe piata" numele unor magistrati plecind doar de la o scrisoare anonima in care ar fi fost vehiculate acuzatii la adresa lui Neacsu si Duta. "Nu se poate ca DNA sa-si construiasca argumente intr-un proces plecind de la o simpla anonima. Trimit si eu o anonima ca X a facut nu stiu ce si sa vad daca ma ia cineva in considerare", a spus Alexandru Balan, avocatul lui Oprisan.

In procesul in care figureaza si 71 de martori, inculpatii Oprisan, Mircea Diaconu, Ion Costeanu, Valeria Teodorescu, Liviu Rusu si Valeriu Iacob sint acuzati ca au produs un prejudiciu la buget de aproximativ opt milioane de lei cu ocazia asfaltarilor electorale din 2004 sI nu numai. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.