Ultima oră

Colegiul Unirea, expropriat din statiunea Soveja

Camelia Stănilă
22 mar 2008 2234 vizualizări
Cel mai vechi liceu din Focsani are un act de donatie pentru 1.000 de metri patrati de teren chiar in statiune, insa n-a reusit sa obtina sprijinul autoritatilor judetene pentru retrocedare. terenul este o donatie primita in anul 1934. conducerea liceului a descoperit in arhiva actele care atesta proprietatea. conducerea Prefecturii spune ca cererea facuta de Colegiul National Unirea este tardiva. si seminarul teologic din Chisinau a detinut teren la Soveja inainte de razboi.

Colegiul National Unirea din Focsani are teren la Soveja. Insa se pare doar pe hirtie, caci nici fosta si nici actuala conducere a liceului n-a reusit sa intre in posesia suprafetei de 1.000 mp pe care a primit- o prin donatie in urma cu mai bine de 70 de ani. Suprafata a fost atribuita intre cele doua razboaie mondiale printr-un ordin al administratiei din acea vreme, care a improprietarit mai multe licee din tara. Potrivit directorului Carmen Atarcicov, cele patru loturi de teren au ajuns in posesia liceului prin anul 1934, insa demersurile facute pentru ca unitatea sa intre in posesia lor nu au avut nici o finalitate pina acum. "Actele de donatie au fost descoperite in arhiva liceului si o solicitare de a intra in posesia terenului a fost facuta inca de prin \'96, prin intermediul Inspectoratului Scolar. Insa lucrurile s-au tot aminat, cum s-au aminat multe altele", ne-a spus si Simion Ene, fostul director al CNU, primul care a inceput demersurile pentru revendicarea terenului de la Soveja. Conducerea colegiului nu-si explica de ce nu s-a putut intra in posesia suprafetei de teren, insa nu exclude faptul ca au existat destule interese pentru ca aceasta sa nu fie retrocedata, cum este situata in centrul statiunii. O noua incercare de a intra in posesia celor 1.000 de metri patrati a demarat abia luna trecuta, cind toate actele au fost depuse la Institutia Prefectului. Desi a spus ca nu are cunostinta de solicitarea CNU, primarul din Soveja, democratul Costel Plesa, ne-a spus ca terenul nu ar fi fost implicat in vreun litigiu, care sa impiedice retrocedarea lui. Edilul a explicat ca demersurile ar fi trebuit facute insa mai demult, chiar daca nu existau toate documentele necesare, caci aplicarea legilor care au reglementat retrocedarile s-au incheiat cam de mult. "Aplicarea Legii 247 s-a terminat de anul trecut. Au existat legile 18, 1, 169 si acum 247, care au permis retrocedari, acum este tardiva solicitarea. Conducerea Colegiului Unirea nu m-a contactat in aceasta problema, nu stiu de ce nu au facut-o. Banuiesc ca au intrat mai tirziu in posesia actelor, insa ar fi trebuit sa faca cererea si sa depuna apoi documentele. Daca se mai poate face ceva, eu am toata disponibilitatea pentru unitatile de invatamint. La Soveja se intentioneaza si realizarea unei tabere", ne-a spus edilul Costel Plesa.


Prefectura zice "nu"


Subprefectul Ion Oprea ne-a confirmat ca cererea depusa de CNU a fost luata in discutie la ultima sedinta a Comisiei de fond funciar. Acesta a ridicat aceeasi problema: tardivitatea solicitarii. "Am avut pe ordinea de zi o cererea din partea Colegiului National Unirea, referitor la retrocedarea unei suprafete de 1.000 mp in statiunea Soveja. Numai ca aceasta cerere trebuia depusa pina la data de 30 noiembrie 2005, iar dupa aceea trebuiau depuse documentele care sa sustina solicitarea. In consecinta, comisia a invalidat cererea pe motiv de tardivitate", a afirmat subprefectul Ion Oprea, la rindul sau proprietar de teren in comuna Soveja. In aceste conditii, Colegiul Unirea nu are decit sa astepte, poate, o noua oportunitate legala de a obtine terenul. Potrivit informatiilor pe care le detinem, si Seminarul Teologic din Chisinau a detinut la inceputul secolului trecut teren in statiunea Soveja din muntii Vrancei. O parte dintre terenurile din statiunea Soveja sint rivnite si de SIND Romania, care detine hotelurile din zona. Compania isi disputa cu Consiliul Judetean Vrancea proprietatea asupra acestora. Cum situatia nu a fost lamurita din punct de vedere juridic, statiunea Soveja ramine "in conservare" pentru ca aici nu s-au mai facut nici un fel de investitii. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.