Ultima oră

Ceamburu si Cercel, despagubiri modice

Cristi Irimia
11 feb 2008 2131 vizualizări
Instanta a ajuns la concluzia ca prejudiciul initial nu este real, obligindu-i pe fostii sefi de la DGASPC sa plateasca sume mult mai mici

Tribunalul Vrancea a admis in parte sesizarea Curtii de Conturi, prin care fostii directori ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea erau acuzati de un prejudiciu de aproximativ 70.000 de lei. Dupa ce Curtea de Apel Galati a decis sa trimita in rejudecare dosarul in care fostilor sefi ai DGASPC Vrancea, Danut Ceamburu si Bianca Cercel, li se imputa prejudiciul amintit anterior, Tribunalul Vrancea a dispus efectuarea unor expertize in dosar. In urma acestora, instanta a constatat ca exista o paguba, insa de o valoarea mult mai mica. Astfel, magistratii focsaneni i-au obligat la plata unor despagubiri civile pe Danut Ceamburu (635 lei) si Bianca Cercel (211 lei). Totodata, Iulia Leonte, fost director economic, trebuie sa achite 846 lei. Sumele in cauza vor fi reactualizate in raport de rata inflatiei pe ultimii cinci ani. Aflat initial pe lista celor acuzati de Curtea de Conturi, Mihai Mihalache, seful biroului de investitii a fost gasit nevinovat inca din momentul in care dosarul s-a aflat la Curtea de Apel Galati. Neregulile stipulate in dosar au fost constatate dupa un control al Curtii de Conturi, efectuat in perioada iunie - iulie 2005.

Initial, inainte ca magistratii galateni sa trimita dosarul in rejudecare la Focsani, instanta vrinceana ii obligase pe cei patru la plata in solidar a unui prejudiciu de aproximativ 70.000 lei. Ceamburu, Cercel, Leonte si Mihalache au facut recurs la Curtea de Apel Galati, invocind faptul ca nu s-a judecat fondul procesului, prin neadmiterea de catre instanta a efectuarii expertizelor tehnica si contabila. CA Galati a dispus, astfel, rejudecarea, retinind totodata concluziile controlorilor financiari.


Ce lucrari au fost facute


Initial, trebuia executata doar o simpla amenajare a fostului Leagan nr. 2 din Focsani, insa ulterior s-a ajuns la concluzia ca este necesara si o consolidare a cladirii. Omul de afaceri Cornel Anghel a obtinut lucrarea prin licitatie tip "cerere de oferta de pret", prin intermediul firmei sale SC Conexing SA Focsani. Afacerea cu Protectia Copilului a debutat la 10 septembrie 2002, cind, in urma licitatiei, a fost incheiat un contract cu firma SC Conexing SA pentru amenajarea Leaganului nr. 2 ca sediu al DGASPC. Pe 28 octombrie 2002 s-a emis o dispozitie de santier potrivit careia se impunea si consolidarea cladirii, astfel ca pe 23 aprilie 2003 s-a tinut o noua licitatie prin metoda "cerere de oferta de pret", la care a iesit cistigatoare tot SC Conexing. Pe 17 februarie 2004, Conexing a cesionat executarea ferestrelor si usilor catre SC Cames SRL. Tot in acelasi an, pe 20 iulie, Conexing a incheiat un contract prin care a cesionat lucrarile la cladire firmei SC Utilaj Construct Service SA, a aceluiasi Cornel Anghel. Valoarea totala a sumelor platite in perioada 2002 - 2005 catre cele trei firme a fost de 7,6 miliarde de lei vechi, din care cea mai mare parte a fost luata de firmele lui Cornel Anghel. O parte din acesti bani au fost platiti in conditiile in care unele lucrari nu au fost efectuate. Potrivit raportului de control intermediar incheiat de Camera de Conturi Vrancea, prejudiciul initial descoperit era mai mare decit cel final, deoarece s-a mai lucrat in timpul controlului. Astfel, controlorii au descoperit prima data ca s-au efectutat plati nelegale de 1,573 miliarde de lei vechi, la care s-au mai adaugat inca 224,879 milioane de lei vechi, reprezentind foloase nerealizate. Finalmente, finantistii au estimat o "gaura" de un miliard de lei vechi, din care 839,311 milioane de lei vechi reprezentau plati nelegale, iar restul foloase nerealizate. Nereguli s-au petrecut si la refacerea acoperisului de la centrul de plasament familial "Foster home" Paunesti, unde 99,7 metri patrati de tabla au fost platiti de doua ori. Intii firmei SC Art Construct 95 SA, apoi firmei SC Conexing.

Fostilor directori Danut Ceamburu si Bianca Cercel li s-a imputat faptul ca nu au numit un diriginte de santier atestat si ca au avizat efectuarea platilor in conditii nelegale. DGASPC nu a inventariat stadiul lucrarilor la cladirile din patrimoniul propriu, insa a fost nevoita sa faca acest lucru la solicitarea Camerei de Conturi. Seful comisiei care a inventariat lucrarile de la noul sediu a fost medicul Danut Ceamburu. Ulterior, acesta a fost schimbat cu Bianca Cercel, care la rindul ei a fost inlocuita cu fostul maior de securitate Toader Ghetu. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.