Ultima oră

VIDEO - Galerie foto -Trenuri oprite la Focşani şi Mărăşeşti

Ziarul de Vrancea
22 mar 2017 3950 vizualizări
Intră în articol să vezi de ce

Actualizare articol 22.03.2017 ora 9,00

 

Protest spontan cu trenuri oprite în stații- Sunt estimate întârzieri de minim 2 ore

Începând cu ora 7,00, mai mulți angajați ai CFR au declanșat un protest spontan în această dimineață. Acesta a afectat circulația tuturor trenurilor pe magistrala care face legătura între Moldova și Muntenia. În principalele stații, cele de la Mărășești și Focșani, mișcarea de protest a ”prins” în stație câte un singur tren. Călătorii s-au declarat nemulțumiți de situația creată însă spun că și greviștii au dreptate. CFR a emis un comunicat în acest sens, cu puțină vreme în urmă:

Protest spontan! 

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.


Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.

Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă.

Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.

Compania Natională de Căi Ferate “CFR” SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00.

De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiţii optime de reluare a circulaţiei trenurilor. (G. SAVA)

 

 

 

 

22.03.2017 ora 7,15

 

Trenuri oprite la Focşani şi Mărăşeşti. Încetare spontană de activitate.Vom reveni cu amănunte.

 


ACTUALIZARE 23.03.2017ORA18

 

 

Foto: Un tren care mergea de la Buzău la Mărășești a staționat în Gara Focșani pe timpul protestului

Foto: Greviștii spun că sunt solidari cu cei de la Infrastructură, ale căror revendicări salariale nu au fost rezolvate

Foto: Și la Mărășești s-a protestat prin blocarea circulației feroviare

 

Circulația trenurilor în Vrancea a fost blocată timp de peste patru ore

 

Zeci de angajați ai CFR din Vrancea au participat la un protest spontan u trenurile au staționat în gări de la ora 7.00 și până  după 11.30 u greviștii vor să continue mișcările de protest și nu se mai simt reprezentați de sindicate u patronatele spun că au reluat negocierile în regim de urgență cu protestatarii

 

Începând cu ora 7.00 a zilei de ieri, mai mulți angajați ai CFR din cadrul Regionalei Galați, care include și județul Vrancea, au declanșat un protest spontan. Lucrători din șapte regionale, printre care se numără București, Iași, Brașov și Arad s-au alăturat mișcării care, spre deosebire de alte situații, nu a fost declanșată de sindicaliști, ci chiar de angajații nemulțumiți de faptul că revendicările lor nu au avut o rezolvare la negocierea cu reprezentanții CFR și cei ai Guvernului. Toate trenurile aflate în mers au fost oprite în cele mai apropiate gări și au staționat până după ora 11.30. La nivelul județului, circulația trenurilor a fost reluată în jurul orei 11.40, fiind înregistrate întârzieri de până la 260 de minute, cum a fost cazul unui tren pe relația Mărășești- Galați. Acesta trebuia să plece la 7.14 din Mărășești însă a pornit abia după ce angajații au reluat activitatea. În stația de la Pădureni au mai fost, în perioada protestului, două trenuri regio staționate. În Vrancea nu au fost incidente de genul celor înregistrate în alte regionale unde greviștilor și s-a cerut reluarea activității sub amenințarea unor dosare penale.

 Care sunt revendicările greviștilor…

Angajații cer reintroducerea grupelor de muncă, aplicarea coeficientului de salarizare care face diferența între nivelul de pregătire profesională a fiecărui angajat în parte, revenirea la forma aprobată în Senat pentru Statutul CFR-ristului și nu în forma actuală modificată în comisii, reintroducerea călătoriilor gratuite pentru lucrătorii din cadrul CFR și pentru membrii familiilor, precum și demisia partenerilor sociali, cei care ar trebui să negocieze revendicările celor nemulțumiți. De altfel, trebuie precizat că acțiunea de protest de ieri este cea de a doua declanșată efectiv de salariați și nu de sindicate. Asta după ce lucrătorii CFR au decis să se organizeze singuri, într-un grup pe o rețea de socializare și să renunțe la a mai fi reprezentați de liderii sindicali, despre care consideră că nu îi mai reprezintă. Prima mișcare de protest a salariaților CFR sub noua organizare a avut loc pe 17 februarie. Din informații pe surse, joi ar putea fi reluate protestele sub forma celor de miercuri, acestea urmând a fi continuate până când salariații își vor vedea revendicările rezolvate. Trebuie spus și că la greva inițiată de CFR Infrastructură s-au alăturat și angajați din alte structuri ale companiei feroviare române.

 Și ce spun oficialii CFR

 Reprezentanții CFR au dat publicității un comunicat de presă la scurtă vreme după declanșarea protestului spontan de miercuri dimineață. ”Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521. Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor. Menţionăm faptul că administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă.

Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern. Compania Natională de Căi Ferate “CFR” SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00. De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor.Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiţii optime de reluare a circulaţiei trenurilor”, este comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al companiei feroviare. (G. SAVA)

 Călătorii s-au declarat nemulțumiți de blocarea trenurilor

 Mai mulți călători care așteptau să plece către diverse destinații s-au văzut nevoiți să aleagă alte soluții. În Gara Focșani, la circa o oră de la declanșarea protestului spontan, casele de bilete erau închise iar dispecerul a anunțat în mod constant întârzieri ale trenurilor ”cauzate de declanșarea unor mișcări sociale”. ”Noi înțelegem că sunt  nemulțumiți de faptul că nu au bani și condiții, dar trebuia să fim anunțați și noi, să știm să nu mai mergem cu trenul. Eu trebuia să ajung la 12.00 la București și nu știu cu ce o să mă duc”, ne-a spus o pensionară care se afla în gara din Focșani. Reprezentanții CFR au anunțat că vor înapoia banii celor care au cumpărat bilete și nu le-au putut folosi în perioada protestului spontan. (G. S.)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.