Ultima oră

De la pasiune la afacere - O afacere cu păuni în mijlocul podgoriei vrancene

Alexandra TĂTARU
7 nov 2016 6217 vizualizări
Turiştii în tranzit prin Jariştea se pot opri să admire păsările-ornament ale unui om de afaceri care şi-a deschis o afacere alternativă unică în Vrancea: o crescătorie de păuni La Jariştea, comuna vranceană din mijlocul podgoriei vrancene, există un crescător de păuni care se poate lăuda cu o afacere unică în judeţ şi printre puţinele de acest fel din ţară. Gospodăria sa, plină de păuni albi, albaştri şi arlechin poate constitui chiar şi un motiv de popas pentru turiştii în tranzit.

Viorel Cofărea, de 51 de ani, şi-a început activitatea de creştere a păunilor în 1999, mai mult în joacă, în căutarea unei activităţi alternative care să-i suplimenteze veniturile, destul de mici, de pe urma viticulturii. A cumpărat două perechi de păuni albaştri cu 20 de milioane de lei, iar după un an încă două perechi de păuni albi. Iniţial, nu a avut nevoie de spaţiu prea mare pentru creşterea acestora, dar după cinci ani, Viorel Cofărea a îndrăgit foarte mult această activitate şi a extins-o. Crescătorul de păuni a reuşit să împerecheze cele două specii de păuni, alb şi albastru, şi să creeze o rasă nouă, arlechin. Investiţia a amortizat-o repede şi încet-încet, în curtea sa au ajuns să sălăşluiască nu mai puţin de 300 de exemplare. “Creşterea păunilor necesită multă răbdare. O păuniţă abia după 2 ani va avea coada de 1,5 m. Nu e rentabil să vinzi ouăle acestora şi nici exemplarele mai devreme de 10 luni. Un mascul poate cântări 6-7 kg. Perioada de reproducţie este iunie-iulie, iar o dată pe an penele cad şi se înnoiesc”, ne-a explicat Viorel Cofărea.

Păunii mănâncă puţin şi nu au nevoie de condiţii speciale



Viorel Cofărea este un crescător de păuni din Jariştea

Crescătorul de păuni ne-a spus că este o plăcere să creşti aceste păsări. Partea neprofitabilă este aceea că nu sunt păsări pentru consum, ci păsări ornament.

 

O pereche de păuni poate ajunge şi la 250 de euro, iar penele lor pot fi folosite la confecţionarea multor obiecte. Păunii sunt vanduţi în general în ţară, la prieteni sau cunoştinţe care vor să facă suprize altor prieteni, la primării, parcuri de distracţii ş.a. "Mănâncă mai puţin decât o găină. N-au nevoie de condiţii speciale. Le fac curat în ţarcuri o dată la 6 luni, îi vaccinez de 3 ori pe an şi cam atat", a mai spus Viorel Cofărea. Acum are 70 de exemplare şi în această periodă nu sunt atat de spectaculoase la penaj, însă la primăvară ele pot fi admirate în toată splendoarea. Prin curte mai pot fi admirate şi 3 lebede negre.

Păunul (Pavo cristatus domesticus) este o pasăre originară din Asia, unde trăieşte în stare domestică şi sălbatică. În Europa păunul a fost adus în secolul VI în Grecia şi Italia pentru a fi crescut în parcuri amenajate special. Păunul a fost adus la noi în ţară mult mai tarziu, iar primele exemplare au fost crescute în Arad, Timişoara şi Oradea. Populaţiile care există la ora actuală în Romania prezintă cinci varietăţi de culoare: păunul comun albastru; păunul cu aripi negre; păunul alb; păunul cu gatul verde; păunul bălţat. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
delavrancea, acum 2734 zile, 18 ore, 52 minute, 28 secunde
" turistii in tranzit prin Jaristea ..." buna gluma ! Are umor dra Tataru ! Involuntar, ce-i drept ,dar nu mai putin suculent.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.