Ultima oră

Aproape 140 de candidaţi înscrişi la definitivat

Mihaela Vlădescu
7 oct 2016 1359 vizualizări
Dosarele acestora vor fi validate de o aplicaţie online pană pe 21 octombrie u pană pe 31 martie 2017 candidaţii trebuie să realizeze inspecţiile la clasă

Aproape 140 de cadre didactice tinere şi-au depus dosarele la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea pentru a susţine examenul de definitivat în primăvară. Termenul de înscriere a fost scurt, de numai o săptămană, urmand ca în perioada următoare, după validarea înscrierilor, să înceapă efectuarea inspecţiilor la clasă. Anul acesta, metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului pentru obţinerea primului grad în învăţămant, cel definitiv, vine cu modificări radicale. Astfel, a fost introdus portofoliul profesional, care va fi notat şi care are o pondere importantă din nota finală şi se scot subiectele de psihopedagogie, disciplină care era considerată cea mai dificilă de către candidaţi. Prin urmare, structura examenului pentru obţinerea primului grad didactic în învăţămant are două etape. Prima etapă este eliminatorie şi constă în susţinerea a două inspecţii de specialitate, ceea ce era şi pană acum, şi, noutatea acestui an, evaluarea portofoliului profesional. Portofoliul profesional personal cuprinde: CV, o scrisoare de intenţie în care se prezintă motivaţia participării la examenul de definitivat, obiectivele şi aşteptările proprii în formarea personală ca profesor, un raport de progres şcolar, însoţit de planificări, minimum 10 proiecte didactice, pentru tipuri de lecţii diferite, instrumente de evaluare, catalogul profesorului, resursele didactice adaptate nivelului clasei/grupei, autoevaluarea portofoliului profesional, conform unei grile de evaluare precizate într-o anexă a metodologiei. Portofoliul este evaluat de către comisia care efectuează cea de-a doua inspecţie de specialitate, nota fiind în luată în calcul la nota finală a examenului de definitivat. Etapa a doua a examenului constă într-o probă scrisă, cu o durată de 4 ore, cu subiecte doar din disciplina de specialitate, metodică şi, după caz, didactică.

Fără psihopedagogie

Modificări esenţiale sunt şi în ceea ce priveşte structura subiectelor. Astfel, s-a renunţat la psihopedagogie, iar proba scrisă va conţine subiecte din disciplina de specialitate, metodica predării acesteia, precum şi din didactică.  “În structura lucrării scrise, subiectul de specialitate are o pondere de 60%  iar  subiectul de metodică de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu. (…) Nota obţinută la examen se calculează după formula: NDa(NI1ANI2ANPA7NS)/10, unde ND reprezintă nota la examen, NI1 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 1, NI2 reprezintă nota inspecţiei de specialitate 2, NP reprezintă nota acordată pentru portofoliul profesional personal iar NS reprezintă nota la proba scrisă. Nota minimă de promovare a examenului este 8 (opt)”, mai prevede metodologia.

Debutanţii din primul an nu pot susţine examen

O altă modificare este cea referitoare la calendarul desfăşurării acestui examen. Astfel, înscrierea s-a putut face pană pe 7 octombrie, urmand ca pană pe 21 octombrie să fie introduse dosarele candidaţilor în aplicaţia online. Este posibil, aşa cum a declarat inspectorul responsabil cu perfecţionarea cadrelor didactice, Bogdan Ciubotaru, ca cel puţin unul dintre dosare să fie respins de aplicaţie întrucat candidatul şi-a epuizat cele trei încercări de susţinere a examenului la care avea dreptul. Inspecţiile de specialitate trebuie realizate pană pe 31 martie 2017, iar proba scrisă are loc pe 20 aprilie 2017. Din acest motiv candidaţii care se află în primul an de activitate nu pot susţine proba scrisă în acest an şcolar, întrucat nu realizează stagiul de minim un an la catedră, condiţie obligatorie de altfel. Aceşti candidaţi se pot înscrie la examenul de definitivat şi pot realiza în acest an şcolar prima inspecţie, urmand ca în anul şcolar următor să susţină a doua inspecţie, să li se evalueze portofoliul şi să participe la examenul scris. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.