Ultima oră

Focşăneanul Dragoş Tătaru a fost „asaltat” de vizitatori la SciAFi Fest

Alexandra TĂTARU
3 oct 2016 1897 vizualizări
„Expoziţia mobilă despre cutremure”, iniţiată de Dragoş Tătaru, printre atracţiile Festivalului SciAFi Fest

Festivalul SciAFi Fest, organizat de Revista Ştiinţă şi Tehnică în colaborare cu diverşi parteneri, a avut loc la Biblioteca Naţională a Romaniei în perioada 30 septembrie – 01 octombrie 2016 şi a reunit, timp de două zile, oameni de ştiinţă, cercetători, inventatori, profesori universitari, alături de scriitori science fiction, critici şi promotori ai SF-ului românesc. Festivalul  a mai cuprins numeroase atracţii pentru publicul larg: lansări de carte ştiinţifică şi SF, paneluri, mini-conferinţe, workshop-uri, expoziţii de artă SF şi fantasy, concursuri de cosplay, expoziţii de roboţi şi drone, tehnologii eco şi maşini cu propulsie alternativă, maraton de filme SF, concerte de muzică clasică şi electronică, zone de realitate virtuală şi augmentată, demonstraţii, experimente ştiinţifice interactive cu publicul şi multe altele. La acest Festivalul au venit, în medie, 3500 vizitatori/zi, de toate varstele şi categoriile profesionale, curioşi sau specialişti. Pe langă standurile amenajate de prestigioase Institute Naţionale de cercetare, cel al Institutului Naţional de Fizică a Pămantului a atras atenţia prin numărul mare de vizitatori pe care l-a avut pe tot parcursul zilei. Grupurile au fost atrase de „Expoziţia mobilă despre cutremure” (MOBEE), un proiect coordonat de către Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului şi finanţat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Proiectul MOBEE are ca scop diseminarea informaţiilor despre cutremurele de pământ şi efectele acestora asupra mediului natural şi antropic (www.mobee.info) expoziţia putand fi găzduită în muzee sau în cadrul unor evenimente educaţionale.

Un vrancean, iniţiatorul „Expoziţiei mobile despre cutremure”

Iniţiatorul acestui proiect, vranceanul  Dragoş Tătaru, cercetător gradul III în cadrul Reţelei Seismice Naţionale a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, nu a avut niciun moment de răgaz pe tot parcursul zilei. Machetele, grafica, simulatorul de cutremure, tehnologia digitală performantă care a permis urmărirea în timp real a activităţii tectonice, textele explicative, alte resurse educaţionale precum şi răbdarea reprezentanţilor de a răspunde la toate întrebările vizitatorilor au făcut ca standul INFP să fie unul dintre cele mai „asaltate” de vizitatori. „Curiozitatea este mare şi expoziţia modulară are succes pentru că este vorba despre cutremure simulate la o scara mică, cu ajutorul unei mese vibrante utilizate pentru testarea rezistenţei machetelor experimentale ale clădirilor. Expoziţia este gandită ca un circuit ce oferă vizitatorului şansa de a înţelege din ce cauză şi unde se produc cutremurele, cum şi cu ce le putem înregistra şi măsura şi care sunt efectele acestora asupra mediului şi clădirilor”, a explicat specialistul în seismologie, vranceanul Dragoş Tătaru. Dragoş Tătaru este cercetător în cadrul INFP, remarcandu-se printr-o activitate intensă de cercetare în domeniul investigării structurii crustale utilizând noi tehnici geofizice ce s-a concretizat prin publicarea de articole în reviste internaţionale şi naţionale. În ultimii 4 ani a condus sau coordonat principalele iniţiative ale INCDFP pe direcţia educării şi informării publicului larg referitor la seisme şi riscul pe care acestea îl constituie. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.