Ultima oră

Consilierii locali din Focşani au văzut cum îl celebrează macedonenii pe Bachus

Alexandra TĂTARU
5 sep 2016 1871 vizualizări
singura delegaţie din Romania la Festivalul Viticol Tikveski 2016 a fost din Focşani u patru consilieri locali focşăneni au fost în Macedonia la invitaţia primarului din Kavadarci alături de alte 11 delegaţii din Croaţia, Serbia şi Bulgaria u primarul Aleksandar Panov şi-ar dori un schimb mai intens între cele două municipii

În urma unui proiect de hotărare votat în Consiliul Local săptămana trecută, o delegaţie formată din patru consilieri locali s-a deplasat în Macedonia la Festivalul Viticol Tikveski 2016, la invitaţia autorităţilor locale din Kavadarci. Delegaţia din Focşani a fost singura participantă din Romania, alături de alte 11 delegaţii din Bulgaria, Serbia şi Croaţia. Cei patru consilieri locali, respectiv Irina Anca Maria Panaite-PNL, Lauriana Ailincuţei-PSD, Cătălina Lupu-ALDE şi Emanuel Gongu-independent au stat în Macedonia în perioada1-5 septembrie 2016, timp în care au avut parte de o primire călduroasă din partea autorităţilor, după cum ne-au povestit. Ei au participat la toate programele culturale cuprinse în cadrul manifestărilor, iar un ghid şi un consilier local le-a stat mereu la dispoziţie. Primarul Aleksandar Panov a programat o întrevedere cu delegaţia focşăneană în după amiaza de 2 septembrie, în timpul acesteia făcandu-se schimb de impresii. Lauriana Ailincuţei, consilier PSD, a înmanat „mesajul” din partea primarului Misăilă, iar primarul din Kavadarci a exprimat mulţumirile şi, totodată, regretul că nu se pot îndesi vizitele din cauza unei proaste infrastructuri.

Festivalul din Kavadarci a costat în jur de 150.000 de euro

Combinatul vitivinicol vizitat de delegaţia romană

Festivalul viei şi viului din municipiul Kavadarci este cel mai important din zonă. Municipiul, care nu depăşeşte 38.000 locuitori, este situat în cea mai mare podgorie din SE Europei, cu un climat destul de arid, dar cu un sistem de irigaţii ultraperformant cu care reuşeşte să producă vinuri de calitate şi să performeze pe piaţa viticolă. În regiuneaTikves, cultivarea viţei de vie are o tradiţie îndelungată, iar crama cu acelaşi nume funcţionează din secolul al XIX-lea.


Combinatul vitivinicol vizitat de delegaţia romană

Procesarea strugurilor la Kavadarci

De asemenea, întinse suprafeţe mai sunt ocupate cu livezi de piersici. Programul cultural al festivalului, desfăşurat pe cele trei zile, a cuprins degustări de vinuri şi produse tradiţionale, expoziţii de obiecte care au reflectat istoria şi cultura oraşului, parade ale cicliştilor şi motocicliştilor, meciuri de baschet, carnavaluri tematice şi, nu în ultimul rand, concerte în fiecare seară. Consilierii locali au participat la principalele manifestări culturale şi în special la carnavalul vinului şi cateva concerte. Au rămas impresionaţi de ospitalitatea gazdelor şi „festivismul” de bun gust, dar nu au rămas pasivi nici la ceea ce au văzut prin împrejurimi, prin intermediul unui ghid. „Ni s-a pus la dispoziţie de către primar, un ghid, angajat al primăriei, şi un consilier local, doi oameni deosebiţi. Ne-au arătat zona, ne-au explicat multe lucruri, ne-au dus la o podgorie şi o cramă unde se şi produce vinul, se îmbuteliază şi, în procent de 70%, se exportă în SUA şi Europa, mai puţin în Franţa şi Romania, deoarece noi şi francezii avem producţie viticolă apreciată şi apreciabilă”, declară Emanuel Gongu. Consilierii se întorc astăzi în Focşani şi speră, ca din experienţa acumulată, să ofere cateva idei interesante pentru viitorul festival Bachus şi nu numai. Cheltuielile de cazare şi masă pentru delegaţia focşăneană au fost asigurate de gazde, transportul cu o singură maşină şi diurna de 16 euro/zi de Primăria Focşani. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.