Ultima oră

Toporatorii şi transportatorii ilegali de lemnevor fi aspru sancţionaţi

Alexandra TĂTARU
2 sep 2016 1246 vizualizări
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a prezentat noul pachet de măsuri legislative pentru îmbunătăţirea managementului pădurilor şi stoparea tăierilor ilegale u vor fi aplicate sancţiuni mai mari pentru toporatori şI transportatori ilegali de lemn u se vor amenaja perdele forestiere şi se va asigura paza pădurilor

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin reprezentatul său, Cristiana Paşca Palmer, a prezentatpe 1 septembrie noul pachet de măsuri legislative, esenţiale pentru îmbunătăţirea managementului pădurilor şi stoparea tăierilor ilegale. Acest pachet corectează nereguli pe care niciun Guvern nu le-a rezolvat. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilo rsilvice, Ordonanţa de Urgenţă privind perdelele forestiere de protecţie şi Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.

Amenzi drastice pentru toporatori, dar şi pentru administratorii de păduri

Primul act normativ are în vedere Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilo rsilvice. Aceste modificări aduc amenzi mai severe, care permit sancţionarea nu numai a celor ce taie sautransporta lemn ilegal, dar şi a administratorilor de pădure care nu respecta legea, indiferent dacă vorbim de păduri de stat sau private. Această Ordonanţă introduce peste 100 de no isancţiuni, la marea majoritate a acestora cuantumul amenzilo rfiind celpuţin dublat. Unuldintre exemplele concrete menţionate de ministrul Mediului a fost că “pentru tăierea, ruperea, distrugerea fără drept de arbori, dacă fapta nu este încadrată ca infracţiune silvică, se va plăti o amendă cuprinsă între 1000 şi 12000 de lei, iar masa lemnoasă se va confisca. Până acum, sancţiunea era cuprinsă între 500 şi 5000 de lei. Având în vedere că domeniul forestier este unulcare ţine de siguranţa naţional,ă este foarte importantă soluţionarea urgentă a cazurilor de infracţiuni silvice.

Se vor planta perdeleforestiere

 Al doilea act normativ aprobat este Ordonanţa de Urgenţă pentru modificareaLegii nr.289/2002, privind perdelele forestiere de protecţie.
“Este un subiect despre care s-a discutatintens de-a lungul timpului, dar care, din păcate, indiferent de cine a gestionat acest domeniu, a rămas la nivel de discuţie. În fiecare iarnă ne confruntăm cu problem aînzăpezirilo rdrumurilor şi căilor de acces, ceeace de multe ori aduce atingere siguranţei cetăţenilor şi implică costuri de dezăpezire”, a declarat ministrulMediului, Cristiana Paşca Palmer. Înprezent, România are un necesar de perdele forestiere pentru protecţia drumurilor naţionale şi autostrăzilor estimat la o lungime de cca 1.720 de km. Romsilva beneficiază acum de cadrul legal pentru demararea de urgenţă a procedurilor de expropriere.

Proprietarii de păduri mici trebuie să încheie contracte de pază cu ocoalele silvice

Cel de-al treilea act normativ adoptat de Guvern la care s-a făcut referire este Hotărârea de Guver npentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, prin care se abrogă Regulamentul aprobatprin HG 924 din octombrie 2015.
“În ceeace priveşte beneficiile aduse sectoruluiforestier, în primul rând, noul Regulament implementează principiile consacrate prin lege referitoare la valorificarea superioară a masei lemnoase, asigură transparenţa licitaţiilor de masă lemnoasă din pădurile proprietate publică şi impune măsuri antimonopol. Totodată, noua reglementare sprijină dezvoltarea rurală prin prelucrarea locală a masei lemnoase şi prioritizează alocarea resurselor de materiale lemnoase din pădurile proprietate publică necesare încălzirii populaţiei sa uindustriei autohtone a mobilei”, a maiprecizatministrulMediului. O altă măsură la care s-a referit ministrul Mediului în conferinţa de presă a fost cea privind asigurarea pazei şi a lucrărilor silvice din pădurile private mai mici sau egale cu 30 ha. În total, aproximativ 587.000 ha la nivelul întregii ţări sunt în această situaţie, respectiv nu au paza asigurată şi au fost lăsate, în ultimii 8 ani, în voia sorţii, proprietarii neavând resurse proprii pentru a le apăra, întreţine şi păzi. Ocoalele silvice vorasigura, începând cu data de 1 octombrie până la 31 decembrie 2016, paza pădurilor private mici şi lucrările de întreţinere ş iconservare a acestora. Proprietarii privaţi de păduri mici din România trebuie să se adreseze, în perioad aurmătoare, ocoalelor silvice. Ei trebuie să încheie până la 1 octombrie contracte cu acestea, prin care pot beneficia de serviciile finanţate de la bugetul de stat. (Alexandra TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
padureanu, acum 2794 zile, 7 ore, 49 minute, 52 secunde
De 25 de ani guvernantii nostri, in ipocrizia lor, se lauda cu masuri de stopare a jafului din padurile Romaniei. De fapt totul este o minciuna si o bataie de joc generalizata pentru ca interesele( de citeste integral
Abc, acum 2795 zile, 9 ore, 47 minute, 16 secunde
Daca padurarii fura de rup...cum naiba ii pui tot pe ei sa pazeasca???
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.