Ultima oră

Un vrâncean a pus umărul la înfiinţarea primului cimitir pentru ostaşii romani căzuţi în Rusia

Mihai Boicu
2 nov 2015 2392 vizualizări
Cimitirul în care îşi vor reînhumate rămâşiţele militarilor care au murit în bătălia de la Stalingrad a fost înfiinţat şi ca urmare a ambasadorului Vasile Soare, originar din comuna Vulturu

Pe 25 octombrie a fost inaugurat primul Cimitir al Militarilor Români care au căzut în luptă la Stalingrad, în Al Doilea Război Mondial, din Federaţia Rusă. Acesta a fost înfiinţat ca urmare a colaborării dintre autorităţile române şi ruseşti, un aport important avându-l ambasadorul Vasile Soare, originar din comuna Vulturu. Acesta a cercetat în ultimii ani istoria soldaţilor români care au ajuns pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice şi încearcă să păstreze vie amintirea acestora. Cimitirul se află la Rossoşka, raionul Gorodisce, regiunea Volgograd şi a fost rezultatul colaborării dintre Ministerul Apărării Naţionale, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Direcţia domenii şi infrastructură şi Ministerul Afacerilor Externe, cu susţinerea Ambasadei României la Moscova. La festivitate a participat şi primarul din Vulturu, Nicuşor Păcuraru, concetăţean cu ambasadorul României în Federaţia Rusă. “A fost un eveniment la care am trăit emoţii deosebite, pentru că este primul cimitir al soldaţilor români care au murit în Rusia. În continuare, aici vor aduse osemintele tuturor soldaţilor români, care au fost îngropaţi în diverse locuri pe teritoriul Rusiei”, ne-a spus primarul Nicuşor Păcuraru. În cadrul ceremoniei de la Rossoska a fost dezvelit monumentul central din cimitir, au fost depuse coroane de flori şi a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoţi din România. De asemenea, au fost reînhumate osemintele militarilor români înmormântaţi în localităţile Plodovitoe, Gromki şi Izbusenski. 

Mii de soldaţi români au murit la Stalingrad


Armata Română a participat la bătălia la Stalingrad cu 14 divizii, cu un efectiv cumulat de 228.072 de militari, la data de 19 noiembrie 1942. După bătălie, la 7 ianuarie 1943, trupele române mai aveau doar 73.062 de militari. Primele demersuri pentru înfiinţarea unui Cimitir al Militarilor Români căzuţi în luptă la Stalingrad datează din anul 2011, iar anul trecut Ambasada României a obţinut, cu sprijinul Asociaţiei “Voennîie Memorialî”, aprobările legale ale autorităţilor din regiunea Volgrograd şi raionul Gorodişce pentru amplasarea cimitirului românesc în cadrul Complexului Comemorativ Multinaţional Rossoşka. Cimitirul românesc se întinde o suprafaţă pe circa 6000 mp. În perioada august – octombrie 2015 au fost efectuate primele exhumări, care vor continua în campaniile anuale viitoare, în zona Volgograd, republica Kalmîkia. În vechiul cimitir german din apropiere a fost amenajată o parcelă în care sunt reînhumaţi aproximativ 635 de militari români, exhumaţi de VDK în anii ’90 din secolul trecut. Sicriele militarilor români reînhumaţi la ceremonia de inaugurare a cimitirului din 25 noiembrie au fost acoprite cu pământ adus din locuri reprezentative din România. (M. BOICU)



Vrânceanul Vasile Soare, ambasadorul României în Federaţia Rusă

Cimitirul se află la Rossoşka, în regiunea Volgograd



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Stana Georgescu, acum 3097 zile, 21 ore, 25 minute, 44 secunde
Multumim, domnule ambasador ! ,,Va cunosc,, din spusele unor romani din Kazahstan care au vazut in dumneavoastra un prieten care le-a refacut legatura cu patria mamă.
stela, acum 3097 zile, 22 ore, 54 minute, 44 secunde
Felicitari domnului ambasador care face mare cinste judetului di nu numai.De oameni cu spirit patriotic si nationalist avem nevoie .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.