Ultima oră

E la modă să ai cartea în faţă! “Dacă aştepţi un semn pentru a citi o carte, acesta este semnul!”

Condurache Rodica
1 ian 2015 4979 vizualizări
“Putem fi o rotiţă ce pune în mişcare frumosul, astfel încât cât mai mulţi oameni să înceapă să se îndeletnicească cu cititul”, spune bibliotecara Mirela Hanganu, iniţiatoarea campaniei “Cărţile pe faţă”

Cu toate că sunt la vârsta la care cu un singur click găsesc aproape tot ceea ce doresc pe Internet, iar lectura a devenit o obişnuinţă în mediul online, elevii unei şcoli din Focşani au pornit anul acesta o acţiune interesantă de promovare a lecturii clasice. Este vorba despre elevii Şcolii 7 care, impulsionaţi de bibliotecara Mirela Hanganu, au decis să se implice în tot felul de acţiuni pentru a arăta că e cool să citeşti. Aşa s-a născut proiectul “Cărţile pe faţă”, după un concept împrumutat de la proprietarul unui service auto din Cluj, care a deschis o bibliotecă pentru clienţii săi. Proiectul a început în luna octombrie, în Şcoala 7, odată cu lansarea conceptului de “Book selfie is the new selfie”; concret, elevii îşi puteau alege gratis, dintr-o valiză cu cărţi, un titlu, condiţia fiind să facă o fotografie cu cartea şi s-o posteze ca poză de profil pe Facebook, iar comentariile pozei să devină ale cărţii. În felul acesta, prietenii din mediul virtual şi-au recomandat unii altora cărţi pentru lectură. Acţiunea s-a bucurat de succes, ceea ce a determinat elevii să iasă în stradă pentru acelaşi scop: promovarea lecturii. Campania  a continuat în gara Focşani, prin acţiunea denumită “Cărţi la preţ de «selfie»”; călătorii şi-au putut alege cărţi gratis, ce puteau fi citite pe timpul călătoriei. Valiza cu cărţi la preţ de selfie a ajuns, anul acesta, în Piaţeta Teatrului, unde trecătorii au fost impresionaţi de activitatea elevilor Şcolii 7. Un copy-center din PiaţetaTeatrului a fost acreditat “à la carte” şi oferă acum o reducere de 10% celor care intră cu o carte în magazin sau care împrumută una dintre cărţile aflate în raftul amenajat de unitatea de învăţământ în cadrul acestuia.

Prima cafenea din Focşani acreditată “à la carte”

Bibliotecara Mirela Hanganu de la Şcoala 7 Focşani

 În luna noiembrie a fost acreditată prima cafenea “ à la carte” din Focşani, în care cei care doresc să stea la o cafea sau la un suc o pot face lecturând o carte. Acreditarea cafenelei “à la carte” nu a venit întâmplător, ci în urma unui sondaj realizat în rândul absolvenţilor unităţii de învăţământ de către bibliotecara Mirela Hanganu, iniţiatoarea proiectului “Cărţile pe faţă”. Acreditarea înseamnă recunoaşterea cafenelei drept un loc în care cititorii se pot relaxa citind o carte, la o cafea, ambientul fiind unul potrivit. Cafeneaua Rix a primit acreditarea de 5 volume (precum stelele hotelurilor), care înseamnă: vol. I: reader-friendly – atmosfera este bună pentru citit; vol. II: spaţiul pentru citit are un număr de cărţi mai mare ca jumătate plus unu din numărul de locuri; vol.III: Wi-fi – acesta are numele “citeşte o carte” şi parola “am să citesc”; vo. IV : Booksign – primeşti un semn de carte cu mesajul: “Dacă aştepţi un semn pentru a citi o carte, acesta este semnul!”; vol. V: Discount – primeşti o reducere de 10% dacă citeşti o carte chiar acolo. În local a fost amenajat un raft cu cărţi semnate de scriitori vrânceni, un raft cu dicţionare, enciclopedii şi chiar o carte de teste pentru şcoala de şoferi, cărţi despre nutriţie şi alimentaţie sănătoasă şi altele. În săptămâna următoare, pe pagina de Facebook a proiectului, a fost lansată o invitaţie de participare la Campania „Hai să facem o BOOKurie” - “Citeşte-i copilului tău!". Acesta a fost de fapt un îndemn adresat părinţilor... din clasa pregătitoare care au fost invitaţi să le citească propriilor copii, în fiecare zi, timp de o lună şi să imortalizeze momentele printr-o fotografie, urmând să dea viaţă, astfel, unei poveşti.

Cartea ne alege pe noi

Luna cadourilor a fost una a promovării lecturii în forţă pentru elevii din acest proiect, care au mai lansat o idee: “Blind date with a book…”, adică
un schimb de cărţi la nimereală. Pornind de la deviza că “nu noi ne alegem cartea, ci cartea ne alege pe noi”, elevii şcolii au fost invitaţi să aleagă o carte pe care au dorit să o dăruiască, să o împacheteze în aşa fel încât să nu se poată ghici ce carte este şi să scrie pe ambalaj de ce cred că ar trebui să fie citită. Cărţile au fost puse sub bradul amenajat special la Şcoala 7 şi, în contul cărţii pe care au dăruit-o, au lăsat altă carte. Micii cititori au mers şi la Căminul de Bătrâni din Focşani, unde au amenajat un raft cu cărţi şi au primit în schimb “provocărţi”. Ei au promis că vor reveni pentru a reîmprospăta raftul cu cărţi şi ca să organizeze „Vocea Cititorului”, prin care vor citi împreună fragmente din cărţi pe care le vor discuta.

"Această carte te-a ales”

După modelul Târgului naţional de cărţi “Gaudeamus” din Bucureşti, elevii au organizat în incinta şcolii un târg de carte ”Gaudeamus Junior”, în care micii cititori au reprezentat câte o editură, luând naştere adevărate dezbateri pe marginea prezentărilor făcute de ei. S-a reuşit, cu ajutorul donaţiilor, să se amenajeze o minibibliotecă şi la Centrul “Sfânta Maria” de la Goleşti. Activităţile din proiect s-au încheiat cu serbarea de Crăciun, când a avut loc schimbul de cărţi la… nimereală. Mesajele de pe cărţi au fost dintre cele mai variate: "această carte mi-a schimbat imaginea despre oameni" sau "această carte este pentru un pasionat de romane de aventuri” sau "această carte te-a ales pentru a face parte din biblioteca ta personală şi este o surpriză”. Au fost şi situaţii în care elevii au dorit să ofere unui anumit coleg cartea donată, însoţită de un mesaj personal ales special.

2015 – anul carte-zi-an

 

De altfel, toate activităţile din cadrul proiectului “Cărţile pe faţă” s-au derulat pe bază de voluntariat, cu ajutorul vrâncenilor care au donat cărţi. Şi nu au fost puţini la număr! Oamenii au fost impresionaţi de iniţiativa elevilor Şcolii 7 şi li s-au alăturat prin donarea unor cărţi din propriile biblioteci. “Nu avem resurse financiare, materialele publicitare ni le-am făcut singuri, nu suntem o asociaţie, ci doar o mână de oameni şi de copii voluntari care fac asta în timpul lor liber. Nu lipsesc de la ore şi ei aleg zilele de campanie în funcţie de cum le permite timpul liber fără să afecteze lecţiile. Suntem deschişi între noi, nu se impune nimic, fiecare vine cu idei ce se analizează şi se consolidează. În aceste luni am întâmpinat şi greutăţi, dar… ne place să citim şi ne place ceea ce facem. Putem fi o rotiţă ce pune în mişcare frumosul, astfel încât cât mai mulţi oameni să înceapă să se îndeletnicească cu cititul”, ne-a spus bibliotecara Mirela Hanganu, iniţiatoarea proiectului “Cărţile pe faţă”. Proiectul va continua şi în 2015, an care se doreşte a fi anul cartezian (carte-zi-an ), în care li se vor alătura şi alţi elevi de la alte şcoli, cu anumite campanii. Din martie vor fi amplasate căsuţe pentru cărţi în parcurile din municipiu şi va fi organizată “Vocea Cititorului” în diferite locaţii. Ideile sunt multe, avânt pentru a le duce la îndeplinire există, aşa că nu rămâne decât să urmărim pagina de Facebook a campaniei “Cărţile pe faţă” pentru a afla ce alte propuneri năstruşnice au copiii. (Mihaela VLĂDESCU)

Material apărut în Ediția Veștilor Bune de Anul Nou

 

Exclusiv print Ediţia Veştilor Bune de Anul Nou: Fapta bună, bogăţia omului!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.