Ultima oră

Regal de poezie şi premii la Festivalul Naţional “Emil Botta”

Alina-Elena Vasiliu
14 sep 2014 3420 vizualizări
La Adjud, în acest weekend, are loc Festivalul Naţional de Poezie “Emil Botta”.In prima zi a festivalului, au fost decernate premiile pentru cele mai bune poezii înscrise în concurs şi au avut loc mai multe lansări de carte. Festivalul se încheie duminică

“La ce bun poeţii?” – sub auspiciile acestei întrebări a debutat sambătă, la Adjud, Festivalul Naţional de Poezie “Emil Botta”. Toată floarea cea vestită a scriitorilor şi a criticilor vranceni s-a reunit la Casa de Cultură “Tudor Vornicu”, la orele amiezei, pentru a readuce în discuţie locul şi rostul poeziei printre noi, dar şi pentru a premia caştigătorii concursului de poezie, care a făcut, de fapt, obiectul festivalului. Cei mai de seamă prozatori şi poeţi ai Vrancei au luat cuvantul, concluzia fiind că “se poate trăi fără poezie, dar ar fi păcat”. Sambătă a avut loc şi vernisajul unei expoziţii de desen şi gravură, semnată de pictorul şi graficianul Vasile Anghelache, alături de pictoriţa franţuzoaică Martine Georges, care s-a declarat fericită de popasul pe care l-a făcut la Adjud.

“Poezia - un mod de a-ţi înşela moartea”




Prezent la evenimentul de sambătă, Florentin Popescu – poet, prozator, istoric literar, fondator şi redactor-şef al revistei “Bucureştiul literar” – a remarcat că “poezia nu e ca apa de la robinet, să răsuceşti robinetul şi să curgă, ci se reduce la două concepte: ideea şi metafora”, subliniind că abundenţa de poezie din ultima vreme nu e chiar sănătoasă. În replică, academicianul Gheorghe Mustaţă a precizat: “Sunt şi poezii bune, şi poezii slabe. Să fie! Să avem de unde alege!” S-a vorbit despre manelizarea societăţii, mai ales în contextul în care, pe stadionul municipal din Adjud, în acest weekend, au loc spectacole cu interpreţi celebri ai acestor genuri muzicale. Corneliu Antoniu, preşedintele filialei sud-est Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor, a încercat să dea un sens conceptului de “poezie”, subliniind că “definiţia poeziei e în fiecare dintre noi” şi că “poezia e un mod de a-ţi înşela cumva moartea, un mod fraudulos de a căpăta viza spre veşnicie”.

Şcoala de poezie de la Suceava

Poetul adjudean Adrian Botez a prezentat auditoriului un moment intitulat “Anistoria actului artistic. Eminescu, Orfeu, Poetul şi Lumea”, urmat de decernarea premiilor pentru poeziile caştigătoare înscrise în concurs. Tendinţa remarcată şi confirmată de toţi cei prezenţi la evenimentul de ieri este evoluţia unei adevărate şcoli de poezie la Suceava, de unde vin cei mai mulţi dintre caştigătorii festivalului, încă de la prima ediţie. Tocmai de aceea, profesorul Gheorghe Cristian, de la Suceava, responsabil pentru talentele literare cel mai bine cotate din zonă, a primit o diplomă de excelenţă, din partea juriului competiţiei, format din profesorul şi poetul Paul Spirescu, scriitorii şi poeţii Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Botez şi Corneliu Antoniu. Astfel, premiul al treilea a fost obţinut de tanăra Miruna-Ştefana Belea, din Damboviţa, studentă în anul al treilea la o universitate din Manchester. Locul al doilea a fost adjudecat de Bianca Coştiug, în varstă de 17 ani, din Suceava, iar premiul I a revenit tot unei sucevence – Estera Stanciuc, de 16 ani.

Mai puţini poeţi, mai multe poetese

Liviu Ioan Stoiciu, unul dintre membrii juriului, remarca, de asemenea, că numeroşi tineri talentaţi, laureaţi ai unor importante concursuri de poezie, se pierd pe parcurs şi, de obicei în anii facultăţii, nici o creaţie literară nu se mai face cunoscută sub semnătura lor. Organizatorii concursurilor de poezie au spus că-şi vor îndrepta toate eforturile pentru a combate acest nou sindrom – păgubos pentru cultura contemporană. O altă observaţie interesantă a aparţinut poetului Paul Spirescu – profesor la Liceul Teoretic “Emil Botta” – care a sesizat că, în ultimii ani, la concursuri literare, participă mai puţini poeţi şi mai multe poetese. Sambătă după-amiază, la Adjud, au avut loc mai multe lansări şi prezentări de carte, dar şi dezbaterea susţinută de prof. univ. dr. Gheorghe Mustaţă - “Logica viului şi a morţii în gandirea lui Eminescu”. Iniţiat în 2011, Festivalul Naţional de Poezie “Emil Botta” se află, în acest an, la cea de-a treia ediţie. 2012 a fost un an de pauză pentru acest eveniment, din cauza lipsei fondurilor. Anul acesta, 32 de concurenţi din toată ţara au trimit poezii pentru concursul de Adjud, iar premiul cel mare a revenit unei participante din Suceava. (Alina-Elena VASILIU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Zoltan Alina, acum 3511 zile, 12 ore, 32 minute, 49 secunde
Traiasca poetii si poezia, sa ne rugam sa nu fie dati afara din cetate, fara ei ar fi prea multa proza si foarte mult plictis!!! Sanatate multa d-lui prof Paul Spirescu, sufletul acestui festival, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.