Ultima oră

Premii pentru cele mai frumoase produse agricole

Ziarul de Vrancea
8 oct 2007 1769 vizualizări
Chef si voie buna ieri de Ziua Recoltei in Piata Moldovei din Focsani u vizitatorii s-au delectat cu pastrama, must si preturi promotionale la produsele pentru camara u cele mai apreciate au fost produsele gigant de la standul de expozitii

Cita placinta se poate face dintr-un dovleac enorm cintarind 28 de kilograme? Sau citi cartofi pai se pot praji dintr-un cartof mare de 2 kilograme? Acestea au fost o parte din intrebarile pe care si le-au pus vizitatorii standului de concurs amplasat ieri in Piata Moldovei cu ocazia Zilei Recoltei. Si cu siguranta s-ar fi saturat din bunatatile la care se gindeau. Multi, impresionati de cosurile cu produse din gradina de la tara le-au fotografiat cu telefonul mobil si chiar au atentat la panerele de expozitie si au luat citeva mere parfumate si lucioase. Primaria Focsani, prin Administratia Pietelor, a facut un obicei ca in plin sezon de pus muraturi si compoturi sa transforme zona tarabelor din centrul orasului in loc de sarbatoare pentru cei care au ca ocupatie valorificarea produselor pamintului. Prezenti la manifestare au fost primarul Decebal Bacinschi, vicepresedintele CJ Vrancea Mircea Diaconu, numerosi consilieri locali, oameni de afaceri, dar si foarte multi focsaneni. Toti s-au delectat cu mititei, cirnaciori, pastrama si mult must, dar si muzica populara.

Cei care au dat antren manifestarii au fost artistii de la Ansamblul folcloric profesionist "Tara Vrancei". Chiar daca vara anului 2007 a fost una foarte capricioasa, cu perioade destul de lungi de seceta, se pare ca gradinile din Vrancea au fost pline de produse de sezon, dar la marime extra large. De la gogosari si rosii mari de peste 1 kilogram si pina la dovleci de 28 de kilograme. "Este o adevarata sarbatoare. Vrem sa-i cinstim si sa-i respectam si sa le aratam toata increderea noastra celor care un an de zile au incercat sa aduca pe piata municipiului Focsani unele dintre cele mai bune produse, roade ale pamintului. Ii felicit pe toti care participa si haideti sa gustam din roadele pamintului", a declarat la deschiderea manifestarii Decebal Bacinschi, edilul focsanean.


Premii pentru cele mai bune retete pentru iarna


Dupa un tur prin piata de legume a municipiului, unde primarul si invitatii au gustat din produsele aduse de tarani, Administratia Pietelor a premiat si cele mai frumoase standuri si mai curioase produse agricole. Expozantii au fost rasplatiti cu gratuitati la mesele din Piata de la 3 luni si pina la un an, dar si cu bani, de la 40 si pina la 100 RON. Ziua de ieri s-a dovedit foarte buna pentru gospodinele din Focsani. Expozitia produselor supercalitative va mai fi deschisa privirilor in Piata Moldovei inca trei zile. "Vom pastra expozitia inca doua-trei zile. Dupa aceea proprietarii produselor le pot lua acasa sau le pot comercializa. Noi ii asteptam zilele urmatoare pe cistigatori sa le inminam premiile in bani si diplomele si sa-i anuntam pe cei care au cistigat scutiri de taxe la mese. Au fost multi participanti care ne-au trimis produsele dar am facut o selectie foarte riguroasa", ne-a spus directorul Administratiei Pietelor focsani, Puiu Spiridon. Pe linga faptul ca au putut cumpara produse foarte frumoase la preturi normale pentru un an secetos, doamnele au aflat pe gratis si citeva retete interesante pentru iarna. De exemplu, cum se face dulceata de portocale, dar si compotul de dovlecel. Elena Dragut din Focsani, cistigatoarea premiului II la sectiunea "Cea mai interesanta reteta pentru conservarea produselor pentru iarna", va dezvaluie un mod de preparare delicios al banalului dovleac.

"Dovlecelul trebuie sa fie foarte bine copt. Il curatam de coaja, curatam de simburi, il taiem in cubulete si il punem intr-un vas. Presaram sare de lamiie, il lasam jumatate de ora apoi, la 5 kilograme de dovlecel taiat, punem un kilogram de zahar si unul de apa. Se da la clocotit cu putina lamiie. Iese foarte bun", ne-a spus Elena Dragut din Focsani. Si cu siguranta va va prinde bine la iarna! (Iulia CRETU, Doina GANEA)


Lista cistigatorilor Zilei Recoltei 2007


Cel mai frumos si bogat stand producatori particulari

locul I, gratuitate masa pe un an, Maricica Tudorache, Urechesti

locul II, gratuitate masa pe 6 luni, Vasile Moraru, Biliesti

locul III, gratuitate masa pe 3 luni, Narcisa Ciobotaru, Bolotesti


Cele mai frumoase produse

locul I, 100 RON, Mariuta Ardeleanu, Golesti

locul II, 60 RON, Aurel Manolache, Radulesti

locul III, 40 RON, Stefan Vladescu, Focsani


Cel mai curios produs agricol specific

locul l, 100 RON, Mariuta Ardeleanu, Golesti

locul ll, 60 RON, Ionica Sava, Cindesti

locul lll, 40 RON, Zanfira Chirila, Focsani


Cea mai interesanta reteta pentru conservarea produselor pentru iarna

locul l, 100 RON, Radu Vrinceanu, Focsani

locul ll, 60 RON, Elena Dragut, Focsani

locul lll, 40 RON, Mariuta Ardelean, Golesti


Cel mai interesant produs pregatit pentru iarna

locul I, 100 RON, Zanfira Chirita, Focsani

locul ll, 60 RON, Elena Dragut, Focsani

locul III, 40 RON, Lenuta Cristea, Odobesti


Cel mai mare cartof, 40 RON, Mariana Smarandescu, Focsani

Cel mai mare gogosar, 40 RON, Neculai Puiu, Biliesti

Cea mai mare conopida, 40 RON, Mircea Iordan, Golesti

Cel mai mare strugure, 40 RON, Ion Smarandescu, Focsani

Cel mai mare bostan, 40 RON, Aurica Paun, Focsani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.