Ultima oră

Sararu ramine in arest

Cristi Irimia
19 iul 2007 844 vizualizări
Instanta a respins recursul formulat ca nefondat u Ziarul de Vrancea a intrat in posesia bogatului cazier al primarului suspendat din Mera u Sararu ar putea face contestatie la executare, insa are sanse infime sa scape de arest

Tribunalul Vrancea a respins ca nefondat recursul formulat de Gheorghe Sararu impotriva incheierii de sedinta prin care i se respinsese de catre Judecatoria Focsani cererea de eliberare provizorie pe cautiune. Sentinta a fost data de un complet de recurs alcatuit din magistratii Maria Onose, Mariela Dibus si Ioan Constantin. Astfel, Sararu urmeaza sa primeasca inapoi suma de 30.000 de lei stabilita drept cautiune si sa petreaca in arestul Penitenciarului de Maxima Siguranta Focsani restul de 21 de zile care i-au mai ramas din arestul preventiv. Cu citeva zile inainte de expirarea acestui mandat, procurorii vor cere, foarte probabil, prelungirea sa. Legislatia prevede ca invinuitii sau inculpatii pot sta in arest maximum 180 de zile. Pentru Sararu ar mai exista varianta unei contestatii la executare, insa si in acest context are sanse infime de reusita. Ieri, la judecarea recursului, Sararu a fost reprezentat doar de avocatul Adelin Costache, care a solicitat admiterea recursului pe motive umanitare, dar si pe alte considerente, prezentate si la judecata instantei de fond. "Sentinta Judecatoriei, privind liberarea pe cautiune, o consider netemeinica si nelegala. Spun asta pentru ca trebuie sa se tina cont de starea de sanatate precara a inculpatului, obligat la o medicamentatie complexa, dar si la un regim alimentar adecvat. Acestea nu pot fi asigurate in arest", a spus avocatul Adelin Costache, intrerupt de judecatoarea Onose care i-a cerut sa faca referiri concrete privind motivele recursului. Costache s-a referit apoi la faptul ca o persoana care a condus Primaria timp de 17 ani nu poate reprezenta un pericol public si ca, fiind suspendat din functie, nu poate sa zadarniceasca eforturile anchetatorilor.


Parchetul a vorbit de recidiva speciala


La cuvint a urmat reprezentantul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Daniela Peicu, care a cerut respingerea recursului ca nefondat. "Acuzatiile din acest dosar sint grave la adresa inculpatului. Este vorba de abuz in serviciu in forma calificata, instigare la fals si distrugerea de inscrisuri sub semnatura privata. Toate acestea, in forma continuata. Nu putem neglija faptul ca avem de-a face in dosar si cu o recidiva speciala, nu clasica, Gheorghe Sararu fiind condamnat pentru fapte similare in urma cu mai multi ani", a sustinut procurorul Daniela Peicu. Aceasta s-a referit si la cuantumul prejudiciului estimat de Parchet cu privire la faptele de care este acuzat Sararu. "Prin ceea ce a facut, inculpatul a creat un prejudiciu de aproximativ trei miliarde de lei vechi. Exista si alte dosare in care este cercetat, in legatura cu retrocedarea unor intinse suprafete de padure, iar cita vreme registrul cu retrocedarile lipseste de la Primarie si nu ne este pus la dispozitie nici acum, iar de acest fapt Sararu nu este strain, avem motive serioase de suspiciune cu privire la posibilitatea zadarnicirii aflarii adevarului. Inculpatul poate intra oricind in Primarie, ca simplu cetatean, chiar daca este suspendat din functie", a incheiat Peicu.


Sararu are un cazier bogat


Ziarul de Vrancea va prezinta astazi, in exclusivitate, date din trecutul infractional al primarului Gheorghe Sararu, cel care are la activ patru mandate in fruntea Primariei Mera. Astfel, prin sentinta penala nr. 286 din 29 ianuarie 1998, Sararu a fost condamnat la trei luni de inchisoare cu suspendare pentru distrugere de inscrisuri oficiale si la doua luni cu suspendare pentru instigare la fals intelectual, instigare neurmata de executare. Ambele pedepse au fost, insa, gratiate, in baza Legii 137/1997. Cu privire la fapta de distrugere de inscrisuri, Sararu a fost condamnat pentru ca a luat un dosar din miinile unui politist si l-a aruncat, efectiv, pe foc. Urmatoarele doua condamnari pe care le-a primit edilul suspendat din Mera au fost tot in 1998, prin sentinta penala nr. 402, din 12 februarie. Sararu a fost condamnat la plata unor amenzi penale de 75.000 de lei, respectiv 200.000 de lei, pentru purtare abuziva. In calitate de primar, el a folosit expresii jignitoare fata de o persoana, pe care a si lovit-o, ulterior fiind reclamat. In fine, a cincea condamnare a lui Sararu a fost de un an de inchisoare cu suspendare, pentru marturie mincinoasa. Este vorba de sentinta penala 1307, din 30 mai 2002, insa pedeapsa primita a fost gratiata datorita Legii 543 din 2002. Cu un an inainte, Sararu mai fusese cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si pentru fals intelectual, insa a fost scos de sub urmarire penala.


Sararu l-a reclamat pe Cristian


Surse judiciare ne-au declarat ca primarul suspendat al comunei Mera l-a reclamat pe ofiterul Constantin Cristian, politistul care a lucrat si lucreaza la dosarele lui Sararu, pentru purtare abuziva. Acest lucru s-a intimplat anul trecut, insa cercetarile superiorilor lui Cristian n-au scos la iveala nereguli in comportamentul politistului din Odobesti. "Cristian a fost acuzat ca a smuls din miinile unor persoane, in 2006, acte importante privind retrocedarile. Fapta s-ar fi petrecut pe holurile Primariei Mera. Numai ca Sararu si acolitii sai n-au putut demonstra ce cautau persoanele in cauza la Primaria Mera in 2006, cu dosarele in mina, in conditiile in care ele isi rezolvasera problemele inca din 1998 - 1999. Minciunile au fost demascate relativ usor de cei care au cercetat reclamatiile lui Sararu. Practic, s-a incercat intimidarea lui Cristian, care avea anul trecut in lucru dosarele lui Sararu, concretizate acum prin arestarea preventiva a primarului", ne-a declarat sursa noastra. Totodata, exista informatii conform carora cercetarile au atins doar o mica parte din ilegalitatile comise de echipa Gheorghe Sararu, urmind sa apara si alte dosare referitoare la retrocedari de paduri. Ofoterul Constantin Cristian de la Politia Odobesti nu a putut fi contactat pentru a comenta cele aflate de reporterii nostri. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.