Ultima oră

Majorarea pensiilor in 2007 costa 2,1 milioane lei

Mihai Boicu
16 iul 2007 522 vizualizări
Majorarea pensiilor din judetul nostru va necesita in acest an de la bugetul de stat o suma de peste 2,1 milioane lei, potrivit situatiei prezentate de Ion Chivoiu, directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii, la sedinta de saptamina trecuta a Colegiului Prefectural.

In Vrancea sint 23.163 de pensionari cu stagii de cotizare realizate anterior datei de 1 ianuarie 1963

Din aceasta suma, 479.095 lei va fi acordata pentru cresterea pensiilor persoanelor care au lucrat inainte de anul 1963. "Pe parcursul procesului de evaluare s-a constatat ca un numar insemnat de pensionari nu au inregistrate salariile in carnetele de munca pentru perioade anterioare date de 1 ianuarie 1963, iar in cele mai multe cazuri posibilitatea dovedirii acestora prin adeverinte este imposibila. Acest aspect nu se datoreaza persoanelor in cauza, ci legislatiei in vigoare in acea perioada, care nu impunea obligativitatea inscrierii salariilor in carnetele de munca, precum si faptului ca multe unitati s-au desfiintat, iar in unele cazuri arhivele au fost distruse", se arata in informarea Casei de Pensii. Potrivit OUG 19/2007, majorarea pensiilor se face in modul urmator: un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare realizat in perioadele anterioare datei de 1 septembrie 1947, indiferent de salarii; un punct pentru fecare luna de stagiu de cotizare realizat intre 1 septembrie 1947 - 31 decembrie 1962 si pentru care salariile nu sint inregistrate in cartea de munca sau nu pot fi dovedite; un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare intre 1 septembrie 1947 - 31 decembrie 1962, in situatia in care din actele doveditoare rezulta, pentru fiecare luna de stagiu de cotizare, un numar mai mic de puncte decit un punct. In Vrancea sint 23.163 de pensionari cu stagii de cotizare realizate anterior datei de 1 ianuarie 1963. De la 1 septembrie 2007, va mai avea loc o indexare a pensiilor cu 5%, in urma careia pensia medie va creste de la 303 lei la 318 lei. De asemenea, fostii membri de CAP vor beneficia de o crestere a pensiilor cu 50%, adica de la o pensie medie de 144 lei se va trece la una de 216 lei. Sumele necesare pentru aceste indexari in Vrancea se ridica la 1.713.600 lei. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.