Ultima oră

7% din suprafata agricola a Vrancei, afectata de seceta

Mihai Boicu
24 mai 2007 750 vizualizări
34.520 de hectare de culturi agricole, in majoritate cultivate cu griu, sint afectate de seceta. Autoritatile judetene cer Ministerului Agriculturii sa introduca Vrancea in rindul judetelor calamitate. Din cauza lipsei de ploaie, se va ajunge la rationalizarea apei

Seceta din aceasta perioada a afectat deja 34.520 de hectare de terenuri agricole in Vrancea, potrivit datelor prezentate ieri la Comitetul pentru Situatii de Urgenta de catre Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala. Din aceasta suprafata, 15.829 de hectare sint afectate in proportie de peste 50%, iar 18.691 de hectare sub 50%. Majoritatea suprafetelor afectate de seceta sint cultivate cu griu, orz si secara. Autoritatile spun ca multe culturi vor fi calamitate daca nu ploua in urmatoarele zile. "Situatia cea mai grava este la griu, unde sint afectate 18.464 de hectare", a declarat Catalin Dragulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii. Comitetul pentru Situatii de Urgenta a adoptat o hotarire prin care a imputernicit Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala sa solicite Ministerului Agriculturii intruducerea Vrancei pe lista judetelor afectate de seceta. Daca la Biliesti sistemul de irigatii este departe de a fi pus in functiune, la Maicanesti situatia este mai buna. Sucursala Electrica a stabilit cu ANIF Braila un grafic de punere in functiune a celor 10 statii de pompare, prin intermediul carora vor fi irigate citeva mii de hectare de teren agricol din zona. In zona Maicanestiului, cunoscuta ca Baraganul Vrancei, este concentrata cea mai mare suprafata agricola a judetului. Aici, Agentia Domeniilor Statului a concesionat anul acesta in jur de 800 de hectare de teren agricol unei firme mixte romano-italiana.


Riurile s-au injumatatit


Datele prezentate la Comitetul pentru Situatii de Urgenta de catre Dumitru Diaconescu, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor, arata o situatie ingrijoratoare din punct de vedere hidrologic. Potrivit raportului hidrologic prezentat de directorul SGA, in perioada septembrie 2006 - mai 2007 debitele riurilor din Vrancea a fost intre 60% - 69% din media multianuala. Scaderile de debit vor continua si in perioada urmatoare, unele riuri si piraie din zona de cimpie a judetului fiind aproape secate. In ultima decada a lunii mai se prognozeaza urmatoarele scurgeri lichide fata de media multianuala: Siret: sectorul mijlociu- 40%, sectorul inferior- 30%; Puna: zona montana- 25% - 35%, cimpie - 10%; Milcov: sectorul inferior- 2% - 5%; Rimna: sectorul inferior - 5% - 10%; Rimnicu Sarat: inferior - 8% - 10%. Cum in unele localitati din judet a intrat in functiune "Planul de restrictii si folosire a apei in perioadele deficitare", Comitetul pentru Situatii de Urgenta a adoptat un plan de patru masuri a face economii la apa: identificarea de catre administratia locala de surse de apa si cisterne pentru transportul de apa potabila in localitatatile in care nu exista retea de alimentare, diminuarea consumului de apa pentru udatul strazilor si a spatiilor verzi, efectuarea din timp a lucrarilor de reparatii la instalatiile de captare si distribuire a apei si marirea nivelului de reciclare a apei. Deja, in mai multe localitati din zona de cimpie, autoritatile au interzis localnicilor sa-si irige gradinile cu apa din sistemele de distributie a apei potabile. In ciuda pesimismului autoritatilor locale, directorul SGA, Dumitriu Diaconescu, a spus ca seceta higrologica nu se va instala in anul 2007, potrivit prognozelor de la momentul acesta.


Seaca fintinile


Scaderea nivelului pinzei freatice din cauza secetei are efecte si asupra nivelului apei din fintini si, implicit asupra accesului populatiei la apa de baut de buna calitate. La sedinta de ieri a Comitetului pentru Situatii de Urgenta a mai fost prezentata si o situatie cu starea fintinilor din judet. Astfel, la Homocea au secat 146 de fintini, adica 26,7% din numarul total. Primarul Neculai Ionescu spune ca de vina sint localnicii care nu s-au mai ocupat de igiena fintinilor. O parte dintre fintinile cu cumpana, amplasate pe terenurile agricole din apropierea satului, au ramas fara caldari si lanturi, iar cele care mai functioneaza sint folosite doar pentru adaparea animalelor. La Suraia au secat de asemenea 70 de fintiini, adica in jur de 60 la suta din numarul total de puturi. Au mai secat fintini la Slobozia Bradului (3 din 28), Paltin (50 din 170) si Ruginesti (11 din 45). Trebuie mentionat insa ca multe fintini au fost abandondate de localnici, astfel incit nu se cunoaste exact cite fintini au secat din cauza secetei din acest an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.