Ultima oră

MENIUL SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ

Ziarul de Vrancea
2 ian 2014 989 vizualizări
Cât au mâncat şi au băut românii de la Crăciun până la Revelion

sursa foto Mediafax Adrian Boioglu

 

În timp ce la cozonaci procesatorii spun că în această perioadă vânzările sunt cu 3-4% mai mari ca anul trecut, la restul alimentelor reprezentanţii sindicatului din domeniu estimează o scădere cu 5-8 la sută comparativ cu anul trecut. Motivul: scăderea puterii de cumpărare.

Bugetul de cumpărături pentru Crăciun şi Revelion, în acest an, pentru mâncare şi băutură, este calculat la 600 de lei, în creştere cu 100 de lei faţă de cel din anul precedent, potrivit unui sondaj realizat de Mednet Marketing Research Center.

Preşedinte Rompan: “Chiar vin dintr-o brutărie unde de dimineaţă am făcut şi pâine şi cozonaci. Se vând foarte foarte bine, fierbinţi”

Aurel Popescu, preşedinte Rompan, estimează că în acest sfârşit de an cererea de cozonaci este în creştere faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. „Estimez că vor fi vânduţi, în aceste zile, 7,2 milioane-7,3 milioane de cozonaci, mai mult decât anul trecut cu 3-4 %”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu, preşedinte Rompan.

El a spus că vânzările de cozonaci au crescut în această lună şi comparativ cu cele de la Paşte şi comparativ cu sărbătorile de iarnă de anul trecut.

„Chiar acum vin dintr-o brutărie unde de dimineaţă am făcut şi pâine şi cozonaci. Se vând foarte foarte bine, fierbinţi. Românii au învăţat să preţuiască munca brutarilor”, nu îşi ascunde bucuria Aurel Popescu.

Referitor la impactul scăderii TVA la pâine de la 24% la 9%, măsură introdusă din luna septembrie, Popescu consideră că este unul „foarte bun”.

„În primele două luni după scăderea TVA la pâine s-a înregistrat o creştere cu 28% a producţiei fiscalizate la făină şi cu 20% la pâine”, a declarat preşedintele Rompan.

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta: “Surplusul vine de la gospodării”

În fiecare an, în decembrie, în România se taie peste 1,5 milioane de porci, peste trei sferturi din acestea fiind sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, potrivit datelor INS.

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, spune că în ce priveşte tăierile de porci în unităţile specializate, în acest an „lucrurile stau mai bine ca anul trecut, dar anul trecut a fost unul prost”.

„Surplusul în această perioadă vine de la tăierile de porci din cadrul gospodăriilor. În unităţile specializate tăierile nu înregistrează o creştere importantă în decembrie. Per total, anul acesta, din estimările pe care le avem, lucrurile stau puţin mai bine faţă de anul trecut. Dar anul trecut a fost oricum unul prost, aşa că era greu să fie mai rău ca anul trecut”, este de părere Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.

„Nu este posibil ca un kilogram de jumări să coste 50-60 de lei”

Dragoş Frumosu, preşedinte FSLI, estimează că în decembrie vânzările de produse alimentare de bază – între care carne, produse lactacte – au înregistrat o scădere faţă de acelaşi interval de anul trecut din cauza scăderii puterii de cumpărare.

„Nu am o situaţie clară încă, dar cred că în decembrie anul acesta faţă de octombrie, noiembrie a fost o creştere cu 10% a vânzărilor la principalele produse alimentare. Faţă de decembrie anul trecut, în decembrie anul acesta estimez o scădere a vânzărilor, în medie, la produsele alimentare, cu 5-8%, pe fondul scăderii puterii de cumpărare”, a declarat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedinte Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară.

El s-a arătat revoltat de preţurile practicate de unii comercianţi, dând exemplul produselor din carne de porc.

„Nu este posibil ca un kilogram de jumări să ajungă să coste 50-60 de lei, iar cel de şorici 80 lei. Aceştia nu se mai numesc comercianţi, ci bişniţari sau şmenari. Este speculă. Aici este vorba despre comercianţi, nu de producători, pentru că nu producătorii fac asta”, a declarat pentru gândul Dragoş Frumosu.

În decembrie anul trecut, în România au fost sacrificaţi 1.543.000 de porci, reprezentând 28% din totalul porcinelor sacrificate în întreg anul 2012, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

În întreg anul 2011, în gospodării şi în unităţile specializate au fost tăiaţi în total 4.876.000 de porci, din care 34% (1,6 6 milioane ) au fost sacrificaţi în ultima lună a anului, conform INS.

De sărbători românii consumă 150 de milioane de ouă

În decembrie românii cumpără cu 50% mai multe ouă comparativ cu o lună obişnuită, potrivit reprezentanţilor crescătorilor de păsări. „În decembrie vânzările de ouă cresc de regulă cu 50% comparativ cu o lună obişnuită. În prezent preţul la poarta fermei este de 0,28 de lei bucata”, a declarat pentru gândul Ilie Van, preşedinte Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

În general, consumul de ouă într-o lună obişnuită este de 100-110 milioane ouă. Cât priveşte vânzările de carne de pasăre, Van spune că acestea sunt constante.

În pieţele din Capitală preţul ouălor este de 0,5 lei bucata.

În decembrie bem cu 50% mai mult vin faţă de o lună normală

Şi consumul de vin creşte cu ocazia sărbătorilor de iarnă cu 50% faţă de o lună obişnuită, potrivit datelor de la Patronatul Vinului.

Consumul de vin este estimat la 50 de milioane de litri în luna decembrie.

Consumul anual de vin în România este de 24 de litri pe cap de locuitor, faţă de 58 de litri pe cap de locuitor în Franţa, spăre exemplu.

Reprezentant retailer: “În decembrie se realizează 12% din totalul vânzărilor dintr-un an”

Decembrie este una dintre cele mai bune luni dintr-un an pentru marii retaileri.

„În decembrie se realizează aproximativ 12% din totalul vânzărilor din an. La Cora au crescut vânzările în decembrie 2013 faţă de decembrie 2012 cu 5%. Una dintre explicaţii este deschiderea a două noi magazine în 2013”, a declarat pentru gândul Ana Maria Florea, PR Cora România.

Florea spune că în perioada sărbătorilor de iarnă s-au înregistrat vânzări în creştere la produse alimentare, „cu vârfuri la carne de porc, dulciuri şi băuturi”. Dintre produsele non-alimentare cel mai bine s-au vândut cosmeticele.

Reprezentanţii altor lanţuri de magazine, între care Metro, Real, Carrefour, Kaufland fie au declarat că nu pot furniza date despre vânzările din decembrie, din motive ce ţin de concurenţa din domeniu, fie nu au putut fi contactaţi.

Bugetul mediu pe care românii au declarat că l-au alocat în acest an pentru Crăciun şi Revelion strict pentru mâncare şi băutură a fost de 600 de lei, potrivit unui sondaj recent realizat de Mednet Marketing Research Center. Suma este în creştere faţă de bugetul pentru 2012 – 501 lei – şi 422 de lei în 2011

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.