Local

Vrâncenii își pot cere drepturile de la primării: Proprietarii mașinilor avariate de furtună pe domeniul public au dreptul la despăgubiri

Ionel Sclavone
14 mai 2021 2597 vizualizări

Proprietarii autoturismelor avariate de copacii (și nu numai) de pe domeniul public pot solicita despăgubiri autorităților locale. Plata acestora nu depinde de existența sau nu a unei polițe de asigurare. În cazul în care nu găsesc înțelegere, ei pot să se adreseze instanțelor de judecată cu șanse mari de câștig. Pentru a evita astfel de situații, o parte dintre autoritățile locale, mai prevăzătoare, au încheiat poliție de asigurare pentru asemenea riscuri. Iar în situația în care se întâmplă, așa ceva, asiguratorul angajat de primărie suportă costurile.

Proprietarii autoturismelor avariate de copacii de pe domeniul public, în timpul unei furtuni, pot solicita despăgubiri. Aceștia au dreptul la bani pentru reparația avariilor, chiar dacă nu dețin polițe de asigurare auto CASCO sau RCA.

De-a lungul vremii, nu puține au fost situațiile, în timpul unor furtuni – și nu numai – când copaci sau elemente de construcție ale unor clădiri publice s-au prăbușit și au avariat autoturismele unor cetățeni. S-a întâmplat atât în Focșani, cât și în alte localități vrâncene. În cele mai multe dintre aceste cazuri, dacă nu au avut asigurări de tip CASCO, care să acopere acest tip de situații, cetățenii au scos bani din buzunar și au reparat autoturismele.

Ei bine, aceștia pot solicita autorităților locale să le acopere cheltuielile cu reparația autovehicului, chiar dacă nu dețin o asigurare.

Doar asigurările de tip CASCO acoperă pagubele

Astfel, este cunoscut că asigurările de răspundere civilă auto (RCA) și cele de tip CASCO acoperă riscuri la care se expun conducătorii auto și mașinile lor sau ale altora.

Polița RCA acoperă daunele pe care deținătorul ei le produce altor autoturisme, în vreme ce asigurarea de tip CASCO acoperă daunele produse mașinii deținătorului, indiferent de cine le provoacă.

Cei ce au o asigurare suplimentară CASCO și își găsesc mașina avariată pe domeniul public, indiferent de cauză, rezolvă situația relativ simplu. Ei se adresează asiguratorului la care au încheiat o asemenea poliță de asigurare și își primesc banii.

În cazul celor care nu dețin poliță CASCO, ci doar RCA, dacă mașina este avariată pe domeniul public, din cauza unor obiecte sau elemente de construcții aflate în administrarea autorităților, lucrurile se complică. Aceeași situație este valabilă și în cazul celor care nu dețin nici un fel de poliță de asigurare.

Ce pot face proprietarii autoturismelor avariate

Cei care își găsesc autovehiculele avariate de un copac prăbușit, de pe domeniul public, pot cere autorităților locale bani pentru reparații. Este drept că, de multe ori, acestea nu sunt foarte darnice și încearcă să tergiverseze asemenea situații, ba chiar refuză de-a dreptul să plătească.

În astfel de situații, cel păgubit se poate adresa justiției, cu șanse mari ca responsabilul să fie obligat să la plata daunelor provocate mașinii. Astfel, în cazul unui copac căzut pe mașină, păgubitul ar trebui să ceară despăgubiri autorităților locale, iar în cazul în care și-a avariat mașina într-o groapă, administratorului drumului sau celui care execută lucrări, după caz.

Pentru a evita asemenea situații neplăcute, o parte dintre primării s-au asigurat, la rându-le împotriva unor asemenea situații. Astfel, pagubele provocate mașinilor cetățenilor sunt plătite de asigurator, în cazul prăbușirii unor copaci sau a unor incidente neprevăzute.  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.