Local

Vrâncenii care primesc ajutor de încălzire sunt scutiți de cheltuielile pentru reabilitarea termică a locuinței

Ionel Sclavone
5 iun 2023 1789 vizualizări

Vrâncenii cu venituri mici care îndeplinesc criteriile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinței, nu vor plăti costurile pentru reabiltiarea termică a acesteia. Practic, beneficiarii de ajutor de încălzire vor beneficia de gratuitate pentru aceste lucrări, la fel ca și persoanele cu handicap, veteranii de război sau pensionarii cu venituri mici.

Începând cu 26 mai, reabilitarea termică a locuințelor deținute de persoanele care primesc ajutoare de încălzire se va face gratuit. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial și se aplică. Obiectivul urmărit este de a asigura măsurile necesare petnru optimizarea procesului de implementare a proiectelor de infrastructură finanțate din fonduri europene, dar și modificarea OUG nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Pe lista persoanelor scutite de cheltuielile pentru reabilitarea termică a locuințelor vor fi introduse și persoanele care beneficiază de ajutoare sociale de încălzire. În cazul acestora, cheltuielile cu reabilitarea termică vor fi suportate din bugetele autorităților locale. Actul normativ face referire la „persoane aflate în sărăcie energetică (...), inclusiv persoane identificate ca și consumatori vulnerabili de energie”.

Legea 226/2021 definește consumatorul vulnerabil de energie ca fiind persoana singură ori familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura nevoile energetice minimale. Sărăcia energetică este descrisă drept imposibilitatea consumatorului vulnerabil de acoperire a nevoilor proprii.

În lista nevoilor energetice minimale intră consumul minim de energie pentru iluminat, răcirea și încălzirea optimă a locuinței, susținerea facilităților de gătit, utilizarea mijloacelor de comunicare, alimentarea dispozitivelor medicale etc.

Până la adoptarea noilor reglementări, pe lista persoanelor pentru care statul acoperea cheltuielile cu reabilitarea termică a locuinței se aflau: persoanele cu handicap sau familiile cu persoane cu handicap aflate în întreținere; persoanele singure ori familiile care, în ultimele trei luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administrației publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie; veteranii de război și soții/ soții supraviețuitori/ supraviețuitoare ai/ ale acestora; pensionarii, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe membru de familie sunt sub câștigul salarial mediu net pe economie.

Cine beneficiază de ajutorul de încălzire

Persoanele fizice cu venituri reduse pot beneficia în perioada sezonului rece de un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței. Pentru a primi banii, solicitanții trebuie să se adreseze autorităților cu o cerere până în data de 15 octombrie a fiecărui an. Cei care îndeplinesc criteriile de acordare, pot depune cererile și după data respectivă. Cererea trebuie însoțită de o declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile realizate și sistemul de încălzire utilizat.

Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzire se face prin dispoziție a primarului, care se emite o singură dată pentru toată perioada de acordare a ajutorului și se comunică titularilor până la data de 15 noiembrie.

În cazul celor care au depășit termnul de depunere, ajutorul se acordă începând cu luna depunerii cererii, în cazul celor care se încadrează până la data de 20 a lunii respective. Cei care depăeșesc această dată vor primi ajutorul începând cu luna următoare depunerii cererii.

Ajutorul financiar se acordă, în funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, pentru energia termică în sistem centralizat; pentru gaze naturale; pentru energie electrică; pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.