Local

VIDEO | Sistemul de garanție-returnare: Cum își vor recupera vrâncenii garanția de 50 de bani pentru ambalajele reciclabile

Ionel Sclavone
15 dec 2023 1752 vizualizări

Sistemul de garanție-returnare (SGR) a intrat în vigoare de la sfârșitul lunii noiembrie, însă puțini sunt cei care înțeleg exact cum funcționează. Autoritățile au avut la dispoziție trei ani ca să-l implementeze, însă nici la acest moment nu este gata. Nici campania de promovare, ce rulează în această perioadă pe televiziuni nu este pe deplin lămuritoare și nici nu pare că suscită interesul.

Sistemul de Garanție Returnare a intrat în vigoare la 30 noiembrie, însă va mai dura o perioadă de timp până când toată lumea se va acomoda cu el. Asta, dacă autoritățile nu-l vor abandona pe parcurs așa cum s-a întâmplat cu multe alte initiative.

Ministerul Mediului a avut la dispoziție trei ani să implementeze acest sistem astfel încât să funcționeze „la cheie”, cum se zice, din prima zi. Doar că, în buna tradiție românească, au lăsat totul pe ultima sută de metri. Drept care, deși au trecut două săptămâni de la lansare, Sistemul de garanție-returnare nu funcționează. Multe componente nu sunt pregătite, iar populația, în mare parte, nu știe despre ce este vorba.

Deși s-au cheltuit bani frumoși pentru campanii de popularizare și informare rezultatul este foarte prost. Puțini sunt cei ce au înțeles ori știu ce este necesar cu privire la ambalajele care trebuie returnate, contra garanției de 50 de bani.

Clipurile care rulează pe posturile de televiziune nu sunt de natură să ridice nivelul de conștientizare a cetățenilor or să le ofere informațiile simple, necesare. Lucrurile sunt prezentate mult prea vag și într-o formă care nu atrage atenția. Există reclame pentru creme contra durerilor de picioare mult mai interesante și care spun mai multe decât cele de promovare a SGR.

În cele ce urmează vă prezentăm ce trebuie să cunoașteți despre marcajul SGR care permite reciclarea ambalajelor contra garanției de 50 de bani.

Cum funcționează sistemul de garanție - returnare

Sistemul de garanție – returnare este simplu, în esență. Este similar sistemului care funcționa înainte de 1989, când magazinele primeau sticle și borcane goale contra-cost. Cei cărora le prisoseau astfel de ambalaje, adunate prin cămări și beciuri, mergeau periodic și le predau în schimbul unor sume de bani.

Același principiul stă la baza SGR introdus de la 30 noiembrie. Doar că nu toate ambalajele pot fi reciclate pe bani, ci doar acelea care poartă marcajul SGR. Acestea sunt preluate prin intermediul unor automate de colectare, ce vor elibera chitanțe cu sumele de plată sau de vânzători – de regulă în magazinele mai mici.

Marcajul SGR este aplicat pe toate ambalajele ce pot fi returnate contra-cost. Ele urmează să fie inscripționate pe produsele ce fac obiectul sistemului abia de acum. Este unul dintre  componentele care puteau și trebuiau pregătite până la momentul lansării sistemului, la finalul lui noiembrie.

Având la dispoziție trei ani să implementeze sistemul, autoritățile ar fi trebuit să ceară producătorilor să scoată pe piață ambalaje cu sigla SGR dinainte de lansare. Nu au făcut-o însă, astfel că în magazine vor fi, la vânzare, atât produse în ambalaje cu marcajul SGR cât și produse fără această siglă.

Ambalajele din Sistemul de garanție-returnare (SGR) vor lua treptat locul celor aflate la vânzare, pe măsură ce se vor epuiza stocurile vechi. De menționat că produsele marcate vor fi mai scumpe cu 50 de bani, sumă pe care cumpărătorul o va recupera după ce va preda ambalajul folosit.

În prima fază a implementării sistemului, clienții și comercianții trebuie să fie atenți la faptul că numai ambalajele care poartă marcajul SGR sunt purtătoare de garanție. Cumpărătorii vor constata, în magazin, că același produs, aparent cu același ambalaj, are prețuri diferite din cauza marcajului SGR.

Diferența, de 50 de bani, pe care o vom plăti în plus, va fi recuperată la momentul reciclării ambalajelor din plastic, aluminiu sau sticlă. SGR se va aplica apei îmbuteliate, băuturilor răcoritoare, pentru bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, cu dimensiuni cuprinse între 0,1 litri și 3 litri.

De menționat că ambalajele produselor care nu poartă marcajul SGR nu pot fi returnate contracost, chiar dacă sunt identice cu cele ce-l poartă. Aceste ambalaje pot fi reciclate, în continuare, la fel ca înainte. De altfel, comercianților le este interzis să solicite garanția pentru produse ce nu poartă marca SGR.

Ce trebuie cunoscut despre marcajul SGR

Marcajul SGR este unic la nivel național și va fi aplicat pe toate ambalajele ce fac parte din sistemul El trebuie să fie vizibil, lizibil, durabil și să nu se suprapună cu un alt element grafic al ambalajului sau al etichetei.

Producătorii și importatorii sunt obligați să marcheze ambalajele SGR introduse pe piața națională „cu un simbol reprezentativ, ușor de recunoscut și înțeles de către consumatori, marcă înregistrată a autorității publice centrale pentru protecția mediului, și cu un cod de bare (EAN) național în conformitate cu specificațiile oferite de administratorul SGR, care indică apartenența produsului la sistemul de garanție-returnare”.

Simbolul SGR va fi aplicat direct pe ambalaj, pe etichetă sau sub forma unei etichete suplimentare, ușor de recunoscut de consumatori. Important de știut este că pentru a putea returna aceste ambalaje contra garanției de 50 de bani, trebuie să fie întregi, golite de conținut și cu marcajul SGR intact.

Vizionați și: VIDEO | Tot ce trebuie să știi despre sistemul garanție-returnare

VIDEO:Euronews Romania

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.