Local

VIDEO | Copil de 4 ani mort pe masa de operație la Spitalul Județean Focșani. Familia acuză medicii, aceștia susțin că-s nevinovați

Ziarul de Vrancea
12 mai 2022 6198 vizualizări

Nici nu s-a stins scandalul public legat de cazul femeii decedate după ce a fost plimbată 10 ore între două spitale din Vrancea, petrecut săptămâna trecută, și a apărut deja un altul.

Un copil în vârstă de doar 4 ani a cărui familie este domiciliată în comuna vrânceană Gura Caliței a murit vineri, 6 mai 2022, în timpul unei operații la Spitalul Județean Focșani. Familia minorului aduce acuzații grave medicilor de specialitate și susțin că le-au ucis fiul.

Medicii Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani au oferit explicațiile din punctul lor de vedere ale acestui caz luni, 9 mai 2022, într-o conferință de presă. Medicii au susținut că au aplicat întocmai protocoalele medicale în astfel de cazuri și se consideră nevinovați. Ei așteaptă rezultatul comisiei de anchetă instituită pentru elucida cauzele decesului.

De menționat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Pantelimon din Focşani, pe site-ul căruia se precizează că este în curs de acreditare, are încă o anchetă în curs, cu privire la  o femeie de 64 de ani care a decedat în cursul zilei de sâmbătă, 7 mai, după ce a fost plimbată de mai multe ori între Spitalul Judeţean Focșani şi Spitalul Municipal Adjud, din cauza unor teste COVID neconcludente.
 

Un nou caz șocat întâmplat vineri, 6 mai 2022, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, zguduie din temelii sistemul de sănătate din Vrancea. Și ridică totodată inevitabil numeroase semne de întrebare în opinia publică în legătură cu modul în care funcționează respectivul sistem în județul nostru, cu atât mai mult cu cât acest nou caz apare la scurt timp după cel al femeii care a murit după ce a fost plimbată aproape 10 ore între Spitalul Județean de urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani și Spitalul Municipal Adjud, în urma unor teste COVID neconcludente.

Un copil în vârstă de 4 ani a fost adus săptămâna trecută de către părinții săi, domiciliați în comuna Gura Caliței, județul Vrancea, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelomon” din Focșani, pentru o operație, pentru a se face bine. Acum ei se pregătesc de înmormântare. Copilul de doar patru ani a murit vineri, 6 mai 2022 la Spitalul Județean Focșani, pe masa de operație. Părinții și rudele sunt în stare de șoc. Aceștia consideră că cel mic a murit cu zile, din vina medicilor. Mama și tatăl minorului îi acuză pe medici că le-ar fi omorât băiețelul, în loc să îl facă bine. Copilul și-a dat ultima suflare în spital, pe masa de operație, chiar în timpul intervenției. Nu a mai putut fi salvat, din nefericire. Băiatul de patru ani a fost supus operației de hernie ombilicală.

Cel mic ar fi intrat în stop cardio-respirator, iar cadrele medicale nu au putut decât să constate decesul în cazul lui.

Familia micuțului, de loc din Gura Caliței, îi acuză pe medici că le-a omorât copilul, potrivit Observator.ro.

Din primele informații, băiețelului i s-a oprit inima în timp ce medicii interveneau chirurgical. Copilul fusese supus unei operații de hernie ombilicală la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani în cursul zilei de miercuri, 4 mai 2022. A fost trimis acasă joi dimineață, 5 mai 2022, în stare bună, dar i s-a făcut rău. Joi seară a fost adus din nou la spital, iar vineri dimineață, 6 mai 2022 a fost supus unei noi intervenții. La un moment dat, micuțul a intrat în stop cardio-respirator chiar pe masa de operație. Medicii au încercat să-l salveze, însă a fost în zadar, fiind pronunțat decesul.

Intervenția la care a fost supus băiatul durează, de obicei, în condiții normale, conform părerii specialiștilor în acest domeniu medical, între 20 și 30 de minute. Poate fi efectuată ca o intervenție chirurgicală deschisă sau o intervenție chirurgicală laparoscopică minim invazivă. Riscurile unei astfel de intervenții chirurgicale sunt de obicei foarte scăzute, cu excepția cazului în care persoana are și alte probleme medicale grave. După acest tip de operație, pacienții petrec aproximativ 1-2 ore într-un salon de spital, înainte de a fi externați. (Text informații:stirilekanald.ro)

Citiți și vizonați știrea difuzată luni, 9 mai 2022 de postul de televiziune TVR  despre cazul băiețlului în vârstă de 4 ani de la Gura Caliței, mort pe masa de operație la Spitalul Județean Focșani:

VIDEO | Un băiețel de patru ani a murit pe masa de operație. Copilul, operat anterior de hernie inghinală, a făcut stop cardio-respirator

Durere mare într-o familie din Vrancea, după ce copilul lor de 4 ani a murit la Spitalul Județean Focșani. Băiatul a fost operat de hernie inghinală, dar starea sa de sănătate s-a înrăutățit după ce a fost externat. Și a avut nevoie de o nouă intervenție chirurgicală, în timpul căreia a făcut stop cardio respirator. Părinții sunt disperați și îi acuză pe medici de malpraxis. Atenție, urmează detalii cu puternic impact emoțional!

Copilul de 4 ani a fost dus la spitalul din Focșani pentru a fi operat de hernie inghinală. Era o intervenție programată care s-a încheiat fără incidente și a doua zi băiatul a fost lăsat să plece acasă.

Seara s-a simțit rău, iar părinții l-au dus din nou la spital a doua zi, la prima oră. Avea o tumefacție mărită în zona regiunii inghinale.

Medicii au decis că e nevoie din nou de operație.

În timpul intervenției, copilul a intrat în stop cardio respirator. Medicii au încercat să-l salveze, dar în zadar. Părinții, care au rămas acum cu trei copii, dau vina pe doctori.

Conducerea spitalului a început o anchetă și a anunțat DSP.

Cauza decesului va fi stabilită în urma autopsiei care se va face la Iași.( Text informații + VIDEO:stiri.tvr.ro)

Ce spun medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul  Pantelimon” Focșani despre cazul băiețelului de 4 ani din Gura Caliței decedat pe masa de operație

Într-o  conferință de presă susținută luni, 9 mai 2022 la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul  Pantelimon” Focșani medicili au precizat următoarele: copilul a fost operat miercuri dimineaţă, 4 mai 2022 pentru o hernie inghinală şi externat după 24 de ore cu stare generală bună, dar s-a prezentat în urgenţă la câteva ore după externare, iar vineri, 6 mai 2022, a decedat în timpul unei noi intervenţii chirurgicale.


„Copilaşul a fost diagnosticat cu hernie inghinală dreaptă. Intervenţia a fost una programată. (...) Miercuri a fost operat de hernie inghinală, a doua zi a fost externat în stare generală foarte bună. Avea doar un discret edem la nivelul canalului inghinal, edem care apare foarte frecvent după această operaţie. I s-au făcut recomandările necesare. Le-am transmis părinţilor dacă apare vreo problemă ulterioară să mă sune în orice moment. Joi seara, la ora 20,15, m-au sunat (...) mi-au zis că în continuare copilul are dureri abdominale şi ce să facă. Le-am spus să ia un Nurofen şi dacă nu trece durerea, să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgenţe. Dacă copilul va fi mai bine, să vină a doua zi la 8,30, în policlinică, să-l revăd şi eu, să ne asigurăm că totul este bine. Următorul contact a fost cu asistentul de la UPU, în aceeaşi seară, la interval de două ore, când abia ajunsesem acasă. Mi-a spus că s-a reîntors copilaşul, că are dureri abdominale. I-am făcut toate recomandările necesare, i-am spus să îl interneze, ce analize să îi facă, ce tratament să îi administreze şi aşa mai departe. A doua zi dimineaţă l-am văzut la ora 9,00. Avea o tumefacţie mai mărită în zona inghinală, o echimoză", a declarat doctorul Ludmila Munteanu, medic primar chirurgie pediatrică, citat de agerpres.ro.


Pentru că medicii au suspectat o hemoragie, copilul a fost dus de urgenţă în sala de operaţie, unde aceeaşi echipă medicală a procedat la o nouă intervenţie chirurgicală, care însă nu a confirmat hemoragia. Către finalul operaţiei, copilul însă a făcut un stop cardiac ireversibil.


„M-am gândit că este vorba de o complicaţie post-operatorie hemoragică, care necesita o reintervenţie pentru realizarea hemostazei ulterioare, motiv pentru care l-am băgat primul în sală vineri dimineaţă, împreună cu echipa cu care intrasem şi prima dată şi am constatat că nu era nicio sursă de sângerare activă, nici la nivelul plăgii, nici la nivelul canalului inghinal, nici în cavitatea retro-peritoneală. Starea lui generală nu era bună. Am hotărât să îl deschidem să vedem şi cavitatea intra-peritoneală, dacă există o altă cauză a durerilor abdominale şi a stării lui generale, de acum modificate. Nu am găsit absolut nimic, decât un lichid peritoneal mai tulbure, din care s-au recoltat probe, evident. Am început procedura de închidere a peretelui abdominal şi în acel moment a făcut stop cardio-respirator", a explicat medicul Ludmila Munteanu, citat de agerpres.ro.


Copilul a fost operat sub anestezie generală, iar după ce acesta a făcut stop cardiac, medicii au încercat să îl resusciteze aproape trei ore.


„Totul s-a făcut conform protocoalelor. Copilul era în anestezie generală, stabil, totul era în parametri normali. Aproape se termina operaţia chirurgicală, iar noi ne pregăteam de închis intervenţia. Nu ştim exact de ce, asta va stabili ancheta medico-legală, copilul a făcut stop cardiac intra-operator şi intra-anestezic. Manevrele de resuscitare au durat două ore şi jumătate, aproape trei ore. S-a făcut absolut tot ce a trebuit ca să răspundă la resuscitare, cu ajutorul tuturor colegilor şi a întreg blocului operator", a precizat medicul anestezist Daniela Ciobanu citat de agerpres.ro.


Potrivit directorului medical al spitalului, părinţii nu au depus o plângere până la acest moment, dar unitatea medicală a demarat propria anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat.


"În acest moment, nu avem înregistrată o plângere din partea familiei în acest sens. S-a constituit la nivelul spitalului o comisie de anchetă pentru a face o anchetă administrativă, pentru a ne asigura că procedurile şi protocoalele în vigoare ale spitalului au fost respectate. În clipa în care o să avem concluziile, o să le dăm publicităţii. De asemenea, o parte dintre investigaţiile care sunt conduse de colegii de Medicină Legală vor fi efectuate la Iaşi. În cursul zilei de astăzi a fost informată şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea cu privire la decesul copilului. Nu există o procedură prin care trebuie să notificăm DSP, dar am considerat că este oportun pentru a nu lăsa loc de speculaţii sau întrebări în presă", a spus directorul medical al Spitalului Judeţean, medicul Mihai Dumitrescu, citat de agerpres.ro.


Medicii au precizat că băiatul de patru ani nu era cunoscut cu alte afecţiuni medicale, iar înaintea intervenţiei chirurgicale de hernie înghinală acestuia i-au fost făcute toate analizele necesare, rezultatul acestora fiind bun.

Vizionați mai jos înregistrarea integrală a conferinței de presă susținută luni, 9 mai 2022 de medicii de la Spitalul Județean Focșani despre cazul băiețelului mort în operație, vineri 6 mai 2022 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.