Local

Vești bune pentru vrâncenii care produc băuturi spirtoase din fructe: Țuica și rachiul vor fi scutite de acciză

Ionel Sclavone
21 ian 2022 11110 vizualizări

Vești bune pentru vrâncenii care produc țuică sau rachiu din fructe. Este vorba mai ales de cei care locuiesc în zona de munte și care dețin, în special, livezi de pruni. Gospodarii care produc alcool din fructe în propria gospodărie vor fi scutiți de plata accizelor către stat. Măsura se va aplica, însă, doar în anumite condiții pe care producătorii trebuie să le îndeplinească.

Conform reglementărilor în vigoare, cei care au fructe pe care doresc să le transforme în țuică trebuie să apeleze la distilerii autorizate și să plătească jumătate din valoarea accizei pentru cantitatea produsă. În cazul în care nu se conformează, aceștia riscă să fie sancționați de autorități.

În prezent sunt supuse accizei berea și amestecurile de bere cu băuturi nealcoolice, vinul, alte băuturi alcoolice din fructe obținute prin fermentare precum cidrul, produse intermediare, ca sherry sau porto, dar și alcoolul etilic ori băuturile spirtoase (țuică rachiu etc.).

De menționat că, în România, doar persoanele fizice care produc băuturi spirtoase cu fructe din propria gospodărie – țuică, rachiu – sunt obligate să plătească acciza.

Cu privire la producătorii de țuică sau rachiuri, Codul fiscal prevede că: „țuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 0,50 hl de alcool pur/an pentru fiecare gospodărie individuală, se accizează prin aplicarea unei cote de 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, cu condiţia să nu fie vândute, potrivit prevederilor din normele metodologice”.

Practic, Codul fiscal stabilește că nu poți produce țuică sau rachiu acasă fără să plătești accize, chiar dacă în cuantum redus. În aceste condiții, legea prevede ca „țuicarii”, cei care produc alcool de fructe fără să plătească accize, să fie urmăriți penal și pedepsiți cu închisoare de la 1 la 5 ani. Aceasta chiar dacă produc pentru propriul consum, iar nu pentru comercializare.

Țuicarii vor fi scutiți de accize

Un proiect legislativ care va modifica actualul cod fiscal prevede ca oricine dorește să poată produce alcool de fructe, pentru consum propriu, cu sisteme de distilare înregistrate la autorități, scutit de accize în limita a 50 de litri anual. Aceste modificări sunt în acord cu o serie de prevederi adoptate la nivelul Uniunii Europene.

„Este scutit de la plata accizelor alcoolul din fructe, în limita a 50 de litri anual, consumat de o persoană fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, cu condiția ca nici un fel de vânzare să nu aibă loc, iar alcoolul din fructe, indiferent de concentrația acestuia, să fie:

a) produs de respectiva persoană fizică din fructe deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real, utilizând un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă, și/sau

b) produs pentru respectiva persoană fizică în distilerii autorizate din fructele deținute, cultivate și furnizate de respectiva persoană fizică de pe o suprafață de teren deținută în temeiul unui drept real”, se arată în proiectul de act normativ.

Aceste prevederi se referă la alcoolul din producția proprie, fie că acest lucru presupune distilarea lui acasă, cu mici dispozitive (dar neapărat înregistrate la autorități), fie produs în distilerii autorizate, dar cu fructele proprietatea persoanei respective, nu cumpărate.  Sunt exceptate de la plata accizelor, berea, vinul, băuturile fermentate etc produse și consumate de persoane fizice cu condiția să nu fie scoase la vânzare.

„Se exceptează de la plata accizelor berea, vinul, băuturile fermentate, altele decât bere și vinuri, liniștite sau spumoase, produse de persoane fizice și consumate de către aceștia, de către membrii familiei acestora sau de către musafiri, cu condiția ca nici un fel de vânzare să nu aibă loc”, mai prevede viitoarea ordonanță.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.