Local

Un nou seminar din cadrul proiectului Școala Părinților la sediul sediul CSCCD Vrancea, astăzi 6 august 2021

Ziarul de Vrancea
6 aug 2021 724 vizualizări

Prin intermediul unui comunicat de presă conducerea DGASPC Vrancea anunță că vineri 06 august 2021  va avea loc întâlnirea cu tema „Ludoterapia-rolul jocului în viaţa copilului cu tulburări de dezvoltare” organizată  în cadrul programului ”Școala părinților”.

Fiecare copil este unic şi se dezvoltă în ritmul său. Totuşi, absenţa manifestării unor comportamente la o anumită vârstă poate indica o întârziere în dezvoltare. Cu cât este descoperită mai devreme orice întârziere în atingerea reperelor unei dezvoltări normale, cu atât intervenţia pentru remediere este mai eficientă. Este bine cunoscut că, în primii 6 ani de viaţă, există anumite „ferestre de dezvoltare” ale creierului în care eficienţa stimulării este maximă. Având în vedere specificul şi unicitatea copiilor cu tulburări de spectru autist, ne referim aici la dificultăţile de a stabili relaţii sociale, întârzieri severe ale dezvoltării limbajului, cât şi răspunsuri atipice la stimulii senzorial-perceptivi, este necesară o intervenţie cât mai timpurie în scopul ameliorării acestor simptome. În acest caz se recomandă JOCUL ca o metodă extrem de eficientă care, în munca cu copilul cu tulburări de spectru autist, poate reprezentă o piatră de temelie în procesul de recuperare.

Ludoterapia (terapia prin joc) este definită ca o modalitate de relaţionare între subiect şi lumea obiectelor sau fiinţelor şi constituie formula primară a acţiunii umane. Prin urmare, ea este rezultatul unei coexistenţe subiect-lume şi este generată ca acţiune de interstimulare afectivă care valorifică activităţi perceptive, senzorio-motorii, verbale, afective, intelectuale şi de construcţie de expresie corporală şi estetică.

Atât în cazul copiilor tipici, cât şi a copiilor cu tulburări de spectru autist, în dezvoltarea abilităţilor de joc vom ţine cont de triada ludică piagetiană (jocul exerciţiu/senzorio-motor, jocul cu reguli şi jocul simbolic), la cei din urmă etapele se vor desfăşura printr-o predare specifică, într-un mediu organizat – la început îmbinând toate tehnicile de către un terapeut ocupaţional energic cu capacitatea de a inventa şi reinventa abilităţi de joc specifice fiecărui copil în parte. 

Pentru înscrieri sau detalii suplimentare vă puteţi adresa Centrului de Terapii Recuperatorii pentru Copii cu Tulburări de Dezvoltare Focşani, telefon 0237 701 472. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.

 Director General,                                                            

 Daniela Nicolaș

 Purtător de Cuvânt

 Adina Lăscan                  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.