Local

Traseele autostrăzii și căii ferate Constanța-Gdansk, anunțate de americani, ar urma să treacă și prin Vrancea

Ziarul de Vrancea
13 oct 2020 4558 vizualizări
Foto:universul.net.Sursa: Wikipedia
Foto:universul.net.Sursa: Wikipedia

O autostradă și o linie de cale ferată între portul Constanța de portul polonez Gdansk vor fi construite cu implicarea SUA, a anunțat ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, care vorbește de o „investiție uriașă”.Traseul acestor investiții considerabile în infrastructură ar trebui să treacă și prin județul Vrancea, conform informațiilor transmise pe facebook de ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, vrânceanul Ion Ștefan.

O autostradă și o linie de cale ferată între portul Constanța de portul polonez Gdansk vor fi construite cu implicarea SUA, a anunțat ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, care vorbește de o „investiție uriașă”.

Informația a fost făcută publică în alocuțiunea rostită de Adrian Zuckerman, vineri, la Washington, cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite, de la Departamentul Energiei. „Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat ambasadorul Zuckerman.

Alocuțiunea integrală a ambasadorului SUA:

„Este minunat să fim într-un final aici – pentru a demara Acordul inter-guvernamental. Unele voci spun că am ajuns aici rapid, eu cred că am fi putut ajunge și mai rapid!

Acesta este un uriaș pas înainte pentru democrație, statul de drept și libertatea oamenilor de pretutindeni! Independența energetică stimulează economiile și permite statelor să se elibereze din cătușele influențelor maligne din partea Chinei și a Rusiei. Se cuvine să mulțumesc multor persoane pentru realizarea noastră de astăzi. Nu am fi fost astăzi aici fără aportul fiecăreia dintre aceste persoane. Vă rog să mă iertați că nu vă amintesc pe toți!

În primul rând, doresc să mulțumesc Președintelui Trump. Viziunea Președintelui și poziția sa fermă în privința asigurării securității și prosperității prin faptul că îi ajutăm pe aliații noștri să devină independenți din punct de vedere economic și militar se concretizează. Nu numai că sprijinim siguranța, integritatea granițelor și libertatea României, prin asistență militară și sprijin suplimentar, ci ajutăm la dezvoltarea economiei și infrastructurii din România prin proiecte de acest fel. Proiectul de dezvoltare nucleară de la Cernavodă, recondiționarea unui reactor și construirea a două noi reactoare reprezintă o paradigmă pentru viitor.

Departamentul de Energie a coordonat eforturile pentru proiectul de la Cernavodă. Nu pot mulțumi suficient Secretarului Brouillette, lui Ted Garrish, Aleshia Duncan și tuturor membrilor echipei Departamentului pentru Energie pentru incredibila lor muncă asiduă și asistență. Îmi amintesc prima convorbire telefonică pe care am avut-o cu Secretarul, la scurt timp după ce am preluat funcția, în decembrie 2019. Aveam o mulțime de întrebări, nu înțelegeam încotro se îndreaptă sau cum se va realiza proiectul, ba chiar dacă se va realiza. Secretarul, la rândul său, a avut câteva întrebări pentru mine – nu aveam nici cea mai mică idee care erau răspunsurile. Tot ce am putut să îi răspund, din câte îmi amintesc, a fost: „Iată cum vom proceda – eu voi coordona proiectul de aici și revin pentru celelalte aspecte!” M-a șocat faptul că a fost de acord. Coordonatorul departamentului economic al ambasadei, Ernest Abisellan, m-a privit cu stupoare – voia să știe dacă sunt conștient de ceea ce fac, însă cu siguranță am reușit să o scoatem la capăt!

Doresc să îi mai mulțumesc lui Paul Murphy, consilierul nostru în probleme de structuri financiare. Bravo! A fost o reală plăcere să lucrez cu așa un grup minunat de profesioniști competenți, muncitori și pasionați!

Doresc să mulțumesc echipei de la Departamentul de Stat care a ajutat la acest proiect. Consilierul, Ulrich Brechbuhl, Chris Ford și Marik String au fost personaje-cheie în realizarea acestui proiect. Totodată, experții Consiliului Național de Securitate (NSC) din Europa au fost extrem de valoroși, în special Ryan Tully și expertul în probleme de energie Ricky Gill – modul în care ei înțeleg aspectele cruciale din domeniul energiei a jucat un rol esențial.

Doresc să le mulțumesc și Secretarului Pompeo și Sub-secretarului Keith Krach pentru viziunea, perseverența și modul în care vorbesc despre pericolele care amenință lumea liberă, care vin din partea regimului comunist de la Beijing. Controlul partidului comunist asupra tuturor companiilor chinezești, în interiorul sau în afara granițelor, reprezintă un pericol existențial. Dar România nu trebuie să mai aibă temeri legate de astfel de pericole, având în vedere că a încetat, în luna martie, anul acesta, acordul cu CGN, cu privire la lucrările de reconstrucție de la Cernavodă. CGN, ca și Huawei și alte companii comuniste din China, a fost pusă sub acuzare pentru practici comerciale corupte. Acum, de coordonarea acestui proiect de 8 miliarde de dolari se ocupă o mare companie americană „curată”, AECom, asistată de companii „curate” din România, Canada și Franța. Aceasta este independența energetică! Aceasta, dragi prieteni, este paradigma pentru viitor! Acest lucru se întâmplă datorită calităților de lider ale Președintelui Trump și echipei sale, care îi pune în aplicare viziunea!

Nimic din toate acestea nu s-ar fi putut întâmpla în lipsa unui guvern progresist, democratic în România, care crede în economie de piață. Președintele Iohannis și Guvernul Prim-ministrului Orban, în mai puțin de un an, au transformat România în unul dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite. Sub conducerea Guvernului Orban, s-au luat măsuri pentru a consolida statul de drept, pentru a dezvolta infrastructura și pentru a stimula creșterea economică.

România apreciază multe dintre cele mai noi sisteme ale noastre de armament, cum ar fi bateriile de rachete „Patriot”, rachetele HIMAR, sistemele de scut antirachetă Aegis și diverse alte sisteme. În curând, România va găzdui și mai mulți membri ai forțelor noastre armate, bărbați și femei. România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei.

Tot România a sprijinit toate inițiativele noastre economice și tehnologice, de la rețele 5G incoruptibile, până la bio-tehnologie. România este un lider, la nivel regional, în producția de petrol și gaze naturale, în extracția mineralelor și agricultură. România susține Statele Unite la toate forumurile internaționale la care participă. Vă mulțumim! Acest proiect va constitui un mare pas înainte pentru economia românească și pentru independența energetică a României. Nu ar fi putut deveni realitate fără motivarea Ministrului Economiei Popescu, care se află astăzi aici, fără alți membri ai Guvernului Orban și fără Cosmin Ghiță, Directorul General al Nuclearelectrica. Statele Unite nu ar putea avea un prieten mai bun decât România!

Doresc să mai mulțumesc și întregii mele echipe de la ambasadă, pentru munca asiduă depusă la acest proiect! Ernest Abisellan, Brad Stilwell și noul meu adjunct, David Muniz, au fost de excepție! Le cer scuze lor și altor câteva persoane pentru emailurile și uneori chiar apelurile telefonice, pe care le-am transmis la ore târzii în noapte. Însă, sunt liberi tot weekendul, mă întorc abia duminică! Din nefericire pentru ei, acum vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo.

În final, doresc să îi mulțumesc din nou Președintelui Trump pentru viziunea sa pentru România și sprijinul acordat României. Doresc să le mulțumesc din nou și Președintelui Iohannis și Prim-ministrului Orban pentru sprijinul și calitățile lor de lideri. Am găsit în România un aliat, un prieten și un partener care ne împărtășește valorile democratice, libertatea, excepționalismul și care este decis să facă ziua de mâine o zi mai bună pentru ambele noastre țări!

Vă mulțumesc pentru atenție! Dumnezeu să vă binecuvânteze!”

În acest moment, drumul între Constanța și Gdansk poate fi parcurs în 22 de ore, cu mașina, în timp ce conexiunea feroviară durează aproape două zile.

Text informații:universul.net

Citiți și postarea activată pe contul de facebook al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, vrânceanul Ion Ștefan pe acest subiect

”O veste excepțională vine de la ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, care anunță că partenerul nostru strategic are în plan să conecteze printr-o autostradă și o linie ferată Marea Neagră – Constanța, de Marea Baltică-Gdansk (Polonia). Traseul ar urma să străbată Moldova, inclusiv Vrancea, ceea ce ar însemna o deschidere și mai mare pentru județul nostru la dezvoltare și atragerea de investitori. ”Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman la evenimentul de semnare a Acordului Interguvernamental cu Departamentul pentru Energie.

Excelența Sa este un prieten al românilor și al nostru al vrâncenilor, după ce în această toamnă a venit la Focșani, unde a avut o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri local și a participat la un eveniment cultural. Îi mulțumim că a remarcat victoria vrâncenilor împotriva baronului roșu și sperăm să îl avem și pe mai departe alături”. -Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.