Local

România întregită/Tanti Stana din Popești s-a născut o dată cu țara!

Ziarul de Vrancea
20 aug 2018 6368 vizualizări

„Leoaica” din comuna Popeşti este o femeie micuţă, delicată şi, dacă n-ai şti, văzând-o în baston ai putea-o crede neajutorată, în grija rudelor, doar a împlinit 100 de ani!  Prima impresie este total greşită căci imediat îţi spune că se simte minunat, n-o doare nimic, locuieşte singură, lucrează în grădină, trebăluieşte prin casă, într-un cuvânt se descurcă de minune, iar bastonul pe care-l are alături este doar un accesoriu, un „moft”. Cei doi copii vin deseori la Popeşti  bucurându-se că are cine-i asculta, cine-i sfătui, chiar dacă, la rândul lor, sunt părinţi şi bunici.

A privit viaţa cu detaşare şi înţelegere chiar dacă avea doar 18 ani când s-a măritat. Locuia cu familia în Urecheşti, de acolo a furat-o viitorul soţ.

„Prea devreme, eram o copilă...”, spune tanti Stana zâmbind.

De timpuriu a avut curiozitatea să afle de ce anumite lucruri se petrec, iar altele nu, a învăţat să accepte şi părerea altora, dar a avut o voinţă de fier. A trecut prin viaţă zâmbind - cum zâmbeşte şi acum - chiar şi în momentele de cumpănă. Greu de acceptat a fost  moartea soţului , în anul în care fiul lor împlinea 18 ani...

Nici pentru căsătorie nu fusese pregătită, dar căsnicia a mers bine.

„Ne-am înţeles, spune tanti Stana, a fost un om bun, o singură palmă am primit de la el”.

Cealaltă jumătate din viaţă a fost şi mamă şi tată pentru copiii ei. Soţul i-a plecat din această lume în 1970, tocmai urziseră casa pe care n-a mai apucat s-o vadă gata, n-a mai apucat s-o locuiască.

Toate au trecut aşa cum au venit, iar dumneaei se bucură de câte zile i-au rămas, aşa cum ni se întâmplă tuturor să gândim, dar nu prea reuşim să ducem până la capăt ceea ce am primit la naştere: destinul nostru.

„Ce ţi-e  scris, în frunte ţi-e pus, spune tanti Stana Cucută. Acolo e „scris”, da, numai că nu-l putem citi”.

Nici sărbătoarea de vineri, 17 august 2018, când a împlinit cea mai frumoasă vârstă, 100 de ani, în putere încă şi cu o minte brici, n-a putut-o „citi” în destinul său. Familia, prietenii, vecinii din Popeşti au venit cu mic, cu mare să-i ureze „La mulţi ani!”

„Să vă dea Dumnezeu sănătate, zile îndelungate, viaţă în pace, întru totul bună sporire, să vă fie viaţa numai lumină şi în lumină să dăinuiţi întru credinţă şi mântuire, „La mulţi ani să trăiţi”, a spus preotul paroh Toma Şuşu.

„Doamne părinte, o sută de ani!” s-a minunat tanti Stana ca şi cum nu i-ar fi venit a crede că se poate această minune.

„Mă bucur că sunt astăzi aici, de ziua lui tanti Stănica. Din partea noastră, Primăria şi Consiliul Local, oferim această Diplomă de Centenar, „Se acordă  doamnei Cucută Stana, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de viaţă, în anul Centenarului Marii Uniri, această diplomă, singura care s-a dat pe mandatul meu de primar. La mulţi ani cu sănătate tanti Stana şi să te sărbătorim şi la 101 şi 102 ani...”, a spus Neculai Ciocănel, primarul comunei Popeşti. Din partea Consiliului Local, tanti Stana a mai primit un tort , un aranjament floral deosebit şi un plic cu 1000 de lei, să-şi cumpere ce-şi doreşte dumneaei. N-a fost uitat nici drapelul României, pe care tanti Stana a fost mândră să-l poarte.

O diplomă a primit sărbătorita şi din partea bisericii de parohie, o diplomă cu un mesaj de suflet: „Viaţa este darul lui Dumnezeu pentru noi, modul în care o trăim este darul pe  care noi îl facem lui Dumnezeu. Viaţa înaintată nu semnifică întotdeauna bătrâneţea, un om de 100 de ani poate avea spiritul mai tânăr decât unul de 30,” a spus preotul paroh Toma Şuşu. Aceste frumoase cuvinte au fost însoţite de o carte de rugăciuni şi o icoană a Maicii Domnului care,spune părintele, Şuşu a însoţit-o şi a protejat-o tot timpul.

- Cum este la 100 de ani? întreb.

„Doamnă, picioarele mă dor, dar în fiecare zi mă trezesc  la ora 5, să fac treabă. Am o grădină ca de fată mare. Nimeni n-are grădina cum o am eu. Aşa a vrut Dumnezeu...”, murmură tanti Stana.

„M-am născut în 1918, 17 august...”

- Câți fraţi aţi avut? 

„ 6...”

- Părinţii ce lucrau?

„Munceau, că aveau 8 pogoane de pământ şi munceau la pământul nostru”, spune tanti Stana.

În Popeşti a venit la 18 ani, ca nevastă.

- Eraţi pregătită? întreb.

„Da de unde! M-a furat...”

- Eraţi o femeie frumoasă...

„Dumnezeu, doamnă..., spune tanti Stana zâmbind uşor.

- Soţul cu ce se ocupa?

„La pământ.”

- Câţi ani avea când v-a furat?

„Era cu 5 ani mai mare decât mine.”

- Părinţii ce-au zis?

„Au venit să mă ia acasă, el m-a închis în altă cameră, apoi s-au împăcat...”

Tanti Stana spune că viaţa ei de femeie măritată a fost bună, n-a luat bătaie ca alte femei, doar o palmă peste gură pentru că l-a minţit odată.

- Câţi copii aveţi?

„ 2, o fată Olimpia şi băiatul mai mic decât fata, Gică. Sunt copii buni, cuminţi, i-am dat la liceu, au învăţat, iar acum sunt unul la Bacău şi celălalt la Braşov.

- Cu cine staţi aici? întreb.

„Cu Dumnezeu...”

- Vă descurcaţi?

„Da. am o grădină frumoasă, ce vrei găseşti.”

Soţul a murit în 1970, de la ulcer i s-a tras. Tanti Stana spune că îi cam plăcea băutura, iar de mâncat uita să mai mănânce. A întărit-o Dumnezeu după această pierdere şi a mers mai departe.

- Ce v-aţi dorit cel mai mult în viaţă?

„Să am o casă frumoasă şi tot ce-mi trebuie, să nu duc grija zilei de mâine.”

- Aţi fost bolnavă?

„Nu ştiu să fi făcut 10 injecţii în viaţa mea”.

Se trezeşte cu noaptea-n cap şi acum şi trebăluieşte prin grădină până dă căldura.

„Noi aşa am crescut la părinţii noştri. Mama nu ducea grijă de nimica: aveam păsări, tăia tata câte doi porci pe an... Eu n-am cumpărat un kilogram de carne din magazin niciodată. Am crescut porc până acum un an”.

- Astăzi, ce vă mai doriţi?

„Dumnezeu ce-a vrea să facă, cât o vrea să mă ţie...”, mai spune tanti Stana cu bucuria omului care şi-a îndeplinit rostul pe pământ, fapt pentru care eu cred că o putem numi eroul celor 100 de ani, pe care i-a împlinit România, alături de alţi nenumăraţi eroi anonimi, care au trecut pe pământ cel puţin în aceasta sută de ani. Numai că tanti Stana, din Popeşti este acum şi un NUME, un exemplu pentru noi toţi.

- Ce-i uraţi mamei dumneavoastră, îi întreb pe cei doi copii ajunşi in pragul bătrâneţii, dar verzi la port şi la sfat.

„Toată viaţa ei a fost foarte sinceră cu noi, calmă, liniştită, harnică şi curată. Nu s-a certat cu nimeni şi a avut grijă de noi. Astăzi îi urez „La mulţi ani!”, sănătate, să dea Dumnezeu să ai tot ce-ţi doreşti şi să ai grijă de noi cum ai avut şi până acum”, a spus doamna Olimpia, fiica sărbătoritei.

„O iubesc foarte mult pe mama şi o admir pentru că s-a descurcat singură cu noi. De ziua dânsei îi doresc „La mulţi ani!”, sănătate, fericire, s-o sărbătorim şi la 101, 102, 103.... ani,” i-a urat domnul Gică mamei sale.

Urările au venit de la vecini, prieteni şi consăteni care o cunosc pe tanti Stana de foarte mulţi ani.

„Sunt emoţionat la gândul că in satul în care am văzut lumina zilei, astăzi sărbătorim o fiică a lui născută odată cu România Mare. Îi doresc ca atunci când eu voi împlini 100 de ani s-o mai găsesc în viaţă. Îi urez multă sănătate”, a spus Petre Abeaboeru, fiu al satului Popeşti.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.