Local

Statul nu iartă pe nimeni: Vrâncenii sunt datori cu impozit pentru veniturile obținute de copiii minori

Ionel Sclavone
3 aug 2023 2803 vizualizări

Vrâncenii ai căror copii obțin câștiguri din diferite activități independente sunt obligați să plătească impozite la stat, în locul acestora. Statul îi taxează pe părinți, dat fiind că legea fiscală nu ține cont de vârsta celor care obțin venituri și care datorează taxe și impozite pentru acestea. Chiar dacă minorii nu au capacitate de exercițiu deplină, responsabilitatea juridică și fiscală este preluată de părinți sau de reprezentanții legali.

Minorii care obțin venituri din participarea la diferite evenimente, din acte de creație sau din postările pe care le fac în spațiul online datorează statului impozite și taxe, conform legii. Responsabilitatea juridică plata dărilor la stat le revine părinților, conform reglementărilor fiscale.

Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) definește contribuabilii care datorează impozit veniturile obținute din activități independente ca fiind persoanele fizice rezidente; persoanele fizice nerezidente care desfășoară o activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România; persoanele fizice nerezidente care desfășoară activități dependente în România; persoanele fizice nerezidente care obțin venituri prevăzute la art. 129 din Codul fiscal.

Legea nu face referire la vârsta de la care un contribuabili este înregistrat fiscal și are obligația să achite taxe și impozite. Pe cale de consecință, minorii nu beneficiază de un tratament diferențiat chiar dacă au o capacitate de exercițiu restrânsă. Aceștia trebuie să-și achite obligațiile fiscale, așa cum reglementează Codul civil. Iar ducerea la îndeplinire a acestor obligații cade în responsabilitatea părinților sau a reprezentanților legali.

Astfel, prin art. 43 alin. (1) și (2) din Codul civil se stabilește că în cazul minorului cu o vârstă mai mică de 14 ani, care nu are capacitate de exercițiu deplină, actele juridice se încheie de reprezentanții legali, în numele lor. Totodată, art. 20 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală stipulează că „reprezentanții legali ai persoanelor fizice și juridice, precum și reprezentanții desemnați ai asocierilor fără personalitate juridică sunt obligați să îndeplinească obligațiile ce revin potrivit legislației fiscale persoanelor sau entităților reprezentate. Acești reprezentanți îndeplinesc obligațiile fiscale de plată ale persoanelor sau entităților reprezentate din acele mijloace pe care le administrează”.

În ipoteza în care minorii obțin venituri în mod legal, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real etc., au obligația, prin intermediul reprezentanților legali (părinte, tutore) să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Procedurile prevăd că documentele se depun la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării impozitului anual pe venit.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.