Local

Spre informarea vrâncenilor: Pedepsele în cazul traficului de persoane sau de minori se aspresc

Ionel Sclavone
18 feb 2024 1331 vizualizări
Persoane cu handicap din Vrancea luate din centrele lor, agresate și forțate să muncească în gospodării din Maramureș-Foto 1:diicot.ro
Persoane cu handicap din Vrancea luate din centrele lor, agresate și forțate să muncească în gospodării din Maramureș-Foto 1:diicot.ro

Infracțiunile privind traficul de persoane sau de minori vor fi sancționate mai asupru de instanțele de judecată. Cei care comit astfel infracțiuni nu vor mai primi pedepse cu suspendare, așa cum se întâmplă și în cazul șoferilor băuți sau drogați care comit accidente mortale.

Asprirea pedepselor cu închisoarea pentru cei implicați în traficul de persoane sau de minori este o măsură menită să descurajeze astfel de practici. Este vorba despre un proiect legislativ care își propune să modifice Codul penal.

Viitoarea lege stabilește că nu se va mai dispune suspendarea executării pedepsei în cazul sclaviei, a traficului de persoane și / sau de minori.

În prezent, Codul Penal precizează că suspendarea pedepsei sub supraveghere nu se poate dispune  decât: dacă sancțiunea este doar cu amendă; sau dacă aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată; dacă infractorul s-a sustras urmăririi penale ori judecății sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.

„Majoritatea pedepselor cu închisoarea pentru infracţiunile de trafic de persoane și de trafic de minori sunt în partea inferioară a baremului de pedeapsă. Mai mult, pentru că pragul inferior al pedepsei este de trei ani, există cazuri în care judecătorii pot da pedepse cu suspendare, iar această practică se regăsește într-un număr considerabil de cazuri”, se arată în proiectul de act normativ.

În România, numărul persoanelor condamnate pentru trafic de persoane a scăzut în ultimii ani. În 2016 au fost 312 de condamnări, 230 în 2017, 130 în 2018 și 120 în 2019.

În ceea ce privește pedepsele, în 2016, 31 au fost pedepse cu închisoarea de peste 10 ani, 80 au implicat cinci până la zece ani de închisoare, 83 au implicat trei până la cinci ani de închisoare, 35 au implicat de la unu la trei ani de închisoare, iar 71 au fost cu suspendare.

În 2019, au fost implicate cinci sentințe cu închisoare de peste 10 ani, 44 au implicat cinci până la zece ani închisoare, 23 au implicat trei până la cinci ani închisoare, șapte implicau de la unu la trei ani de închisoare, iar 37 au fost cu suspendare.

Dosar penal pentru exploatarea unor persoane cu handicap fizic

În urmă cu aproximativ un an procurorii au deschis un dosar penal într-un caz în care mai multe persoane, cu handicap psihic, internate în centre de recuperare și reabilitare din Vrancea au fost duse la muncă în vederea exploatării la mai multe pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș.

În acest caz a fost implicat și Vlad Nicolae, directorul Centrului de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din comuna Jariștea, Vrancea. Acesta a fost acuzat că trimitea persoane cu dizabilități psihice la muncă și exploatare la o pensiune, iar în schimb primea concedii gratuite împreună cu familia.

Cei care au preluat victimele le-au reținut documentele de identitate pentru ca acestea să nu poată pleca și, astfel, să fie exploatate pe o perioadă cât mai lungă de timp. Persoanele vătămate nu au fost plătite pentru munca prestată sau, dacă au primit ceva, a fost mult sub nivelul activității pe care au depus-o. Mai mult, au fost adăpostite în condiții necorespunzătoare, umilite, amenințate și chiar agresate fizic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.