Local

Replica primarului Focșaniului la acuzația de absorbţie redusă de fonduri europene a municipiului în 2018

Ziarul de Vrancea
13 dec 2018 1642 vizualizări

Replica apare într-o  postare pe contul de facebook Cristi Valentin Misăilă

Prezentăm în continuarea textului integral al replicii primarului Focșaniului și articolul Suma ridicolă adusă de Primăria Focşani din fonduri UE în 2018. Municipalitatea are un compartiment special pentru bani europeni, în care lucrează 13 oameni, scris de jurnalistul Ștefan Borcea și publicat de adevarul.ro pe același subiect.

Observație:1)-Articolul din adevarul.ro se referă la fondurile europene absorbite la finalul anului 2018 raportate chiar de Primăria Focșani și prezentate ca având această valoare - de aproximativ 2000 de euro-într-un document oficial în ultima ședință din 12 decembrie 2018 a Consiliului Local Focșani ;

2)-Replica lui Misăilă cuprinde mai ales referiri la proiecte aflate în curs de implementare, proiecte pentru care abia a fost obținută finanțarea sau pentru care urmează a fi obținută finanțarea în viitor. Valorile fondurilor europene absorbite prin finalizarea acestora, va fi evidențiată însă, în documente similare celui prezentat în ultima ședință a CL Focșani, în anii viitori.

”Proiecte europene în valoare de zeci de milioane de euro la Primăria Municipiului Focșani

În spațiul public au fost aruncate în ultima vreme informații total neadevărate în legătură cu gradul de absorbție al fondurilor europene la nivelul municipalității focșănene. Astfel, un fost candidat la Primărie, care s-a făcut de râs anunțând că a câștigat alegerile pe care de fapt le pierduse, cât și o parte a presei, au mințit focșănenii susținând că au fost atrase fonduri în sumă de doar 11.430 de lei, adică puţin peste 2.000 de euro. 

Nimic mai fals!

Motivele pentru care cei mai sus mentionați au ales să îi mintă pe focșăneni îmi sunt necunoscute, însă diferența dintre datele vehiculate și cele reale este una uriașă. Concret, până în acest moment, Primăria Municipiului Focșani a semnat finanțarea pentru proiecte în valoare de 91.041.326,84 lei, adică aproape 20 milioane euro, pentru acestea derulându-se deja licitațiile de atribuire a contractelor.

Dintre ele merită amintite reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 - Etapa a II-a, în valoare de 15 milioane euro, creșterea eficienței energetice pentru Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, Școala Gimnazială „Ion Basgan”, Școala Gimnazială “Duiliu Zamfirescu” și cantina Colegiului Tehnic "Valeriu D.Cotea", proiecte în valoare de peste 3 milioane de euro sau proiectul „Viziune şi performanţă prin implementarea unor instrumente de planificare strategică, sisteme de managementul calităţii/performanţei şi a unor sisteme informatice inovative la nivelul Municipiului Focşani”, finanțarea obținută pentru acesta fiind de aproape 1 milion de euro.

Mai mult decât atât, avem și alte proiecte, care au fost deja depuse în Sistemul Electronic al Ministerului Fondurilor Europene în vederea evaluării și aprobării, pentru acestea valoarea totală fiind de 124.630.575,42 lei, adică aproape 27 milioane euro. Printre acestea avem resistematizarea infrastructurii de transport la nivelul Municipiului Focșani, în vederea creșterii atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale (de menționat că în cadrul acestui proiect vor fi modernizate străzile Anghel Saligny, 1 Decembrie 1918, Bîrsei, Bicaz și Odobești, pe altele urmând a se realiza doar lucrări de suprafață care implică sensuri unice, sensuri giratorii, piste de biciclete, stații transport public inteligente etc) - aproape 16 milioane euro și reabilitarea, modernizarea si extinderea sistemului de iluminat public – peste 4 milioane euro, ca sa le amintim doar pe cele mai mari.

Însă în paralel cu proiectele depuse se lucrează și la întocmirea documentației pentru multe alte proiecte, a căror sumă se ridică la valoarea de 193.946.485 lei, adică aproape 42 milioane de euro. Astfel că, la un calcul simplu, vorbim de fonduri europene de 88 milioane de euro, ceea ce înseamnă o mică MARE diferență față de 2 mii euro. Toate proiectele care vor fi implementate în Municipiul Focșani pe fonduri europene pot fi consultate în tabelul alăturat, urmând ca primele lucrări să fie demarate în primăvara anului viitor.

Totodată, îi asigur pe toți concetățenii mei că voi urmări personal cum se desfășoară fiecare dintre aceste proiecte, astfel încât să fie finalizate în termen și în cele mai bune condiții. Regret că focșănenii au fost nevoiți încă o dată să suporte minciunile și dezinformările unora ce și-ar dori, din cauza unor frustrări personale, să nu se facă nimic în orașul nostru. Dar atâta vreme cât eu voi fi Primar al Municipiului Focșani și al TUTUROR cetățenilor din acest oraș, voi face tot ceea ce îmi stă în putere să atrag fondurile necesare cu care împreună să dăm o față nouă și modernă Focșaniului nostru drag!”-Cristi Valentin Misăilă-contul de facebook

Suma ridicolă adusă de Primăria Focşani din fonduri UE în 2018. Municipalitatea are un compartiment special pentru bani europeni, în care lucrează 13 oameni 

Articol scris de jurnalistul Ștefan Borcea și publicat de adevarul.ro

Edilii din Focşani şi-au propus prin buget, la începutul anului 2018, să atragă 9,050 milioane de lei, adică aproape 2 milioane de euro, din fonduri europene, pentru dezvoltarea oraşului


Deşi Cristi Misăilă, actualul primar al municipiului Focşani, şi-a stabilit ca obiectiv principal la preluarea mandatului, în 2016, dezvoltarea oraşului cu ajutorul fondurilor europene, acest lucru nu s-a întâmplat până acum. La începutul anului 2017 a fost înfiinţat un compartiment special, în cadrul Direcţiei de management al proiectelor şi investiţiilor, cu 13 angajaţi, care să se ocupe strict de atragerea fondurilor nerambursabile. La întocmirea bugetului pe anul 2018, la începutul anului, la Secţiunea de Dezvoltare, primarul Misăilă a estimat că instituţia pe care o conduce va obţine până la finalul anului aproape 2 milioane de euro, bani europeni, mai exact 9,050 milioane de lei, fonduri cu care să rezolve în special probleme legate de infrastructura şcolară - izolarea termică sau reabilitarea unor şcoli.


Cu toate aceastea, autorităţile din Focşani vor raporta la sfârşitul anului o absorbţie de fonduri europene aproape ridicolă, în sumă de 11.430 de lei, adică puţin peste 2.000 de euro. Acest lucru rezultă din execuţia bugetului local al municipiului Focşani la finalul acestui an.

Misăilă: "Dacian Cioloş e de vină"

Primarul Cristi Misăilă dă vina pe guvernarea Cioloş pentru întârzierea proiectelor, atunci când s-au făcut ghidurile de finanţare. “Guvernul Cioloş a fost cel care trebuia să lanseze aceste ghiduri de finanţare. Domnul Cioloş a avut temă ca România să nu atragă niciun fond. Guvernul Dăncilă a făcut, dar este greu să recuperezi un start pierdut. Guvernul Cioloş a elaborat nişte proceduri greoaie, care să ne împiedice şi care au fost deja aprobate de Comisia Europeană. Nu mai pot fi întoarse aceste proceduri”, a spus Cristi Misăilă într-o intervenţie publică. Acesta susţine că municipalitatea are mai multe proiecte demarate, unele în derulare, altele în faza de elaborare a proiectelor şi că abia anul 2019 va însemna transformarea oraşului într-un şantier. Recent, la o întâlnire cu oamenii de afaceri, primarul s-a lăudat că are, în diverse stadii de implementare, 31 de proiecte cu o valoare de 233,3 milioane lei.

Pe site-ul Primăriei Focşani însă, la capitolul proiecte în implementare, figurează doar şapte proiecte, cu o valoare de 90 de milioane de lei, din care 70 de milioane de lei este doar valoarea proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare în cartierul Bahne, Focşaniul fiind invitat să adere la acest proiect.

Cum precizam la început, la nivelul primăriei Focşani s-a înfiinţat un compartiment de fonduri europene care are 13 angajaţi, plătiţi destul de bine, cu salarii între 4.000 şi 6.000 de lei pe lună (10.000 de lei/lună în cazul şefului de serviciu), compartiment care nu şi-a dovedit până acum eficienţa. 

De altfel, din parcurgerea execuţiei bugetului, se poate vedea clar că singurul capitol la care a excelat Primăria Focşani a fost cel legat de alocarea de fonduri pentru salariile funcţionarilor. Astfel, faţă de un buget estimat de 44 de milioane de lei pentru plata salariilor în 2018, municipalitatea a reuşit să ducă fondul de salarii la 53 de milioane de lei, în acest an fiind făcute mai multe rectificări prin care bani de la investiţii au fost mutaţi pentru salariile angajaţilor proprii şi din instituţiile subordonate.

Nici Programul Naţional de Dezvoltare Locală nu a salvat Primăria Focşani în materie de investiţii, fiind decontate lucrări de doar 1,2 milioane de lei, adică atât cât s-a lucrat. Primăria Focşani se laudă că are proiecte de 19 milioane de lei prin PNDL.

Care sunt proiectele cu fonduri europene în implementare

Pentru zona de învăţământ Primăria Focşani şi-a prevăzut atragerea în anul 2018 a sumei de 6,2 milioane lei, dar suma atrasă a fost zero.

“Creşterea performanţei energetice la corpul de clădire şcoală şi execuţia lucrărilor conexe Şcoala Duiliu Zamfirescu”- proiect  valoare 5.295.083 lei;

“Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focşani pentru perioada 2009- 2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice – Etapa a II-a” –proiect valoare 70.030.293 lei;

“Creşterea performantei energetice la corpul de clădire al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” si execuţia lucrărilor conexe”- proiect valoare  1.903.335 lei;

“Creştere eficientă energetică imobilul corp şcoală, inclusiv lucrări anexe, pentru Şcoala Gimnazială - Ion Basgan”-proiect valoare 6.333.298 lei;

“Creşterea performanţei energetice a imobilului - Cantina Şcoala – în administrarea Colegiului Tehnic "Valeriu D.Cotea" Focşani şi lucrări conexe realizării îmbunătăţirii performanţei energetice” –proiect valoare 1.415.987 lei;

“Viziune şi performanţă prin implementarea unor instrumente de planificare strategică, sisteme de managementul calităţii/performanţei şi a unor sisteme informatice inovative la nivelul Municipiului Focşani”-proiect valoare 4,229,441 lei;

“Uniţi pentru comunitate – parteneriat eficient pentru dezvoltare locală integrată în Municipiul Focşani”-proiect valoare  1.393.636 lei.

Text informații:adevarul.ro  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.