Local

Pentru noua taxă de habitat, primarul Misăilă dă vina pe Guvernul Tăriceanu

Alexandra TĂTARU
23 nov 2017 3427 vizualizări

Reacțiile din spațiul public, care au apărut în ultimele zile, cu privire la noua taxă de habitat pe care municipalitatea vrea să o introducă începând cu anul 2018, nu au rămas fără răspuns din partea municipalității. Răspunsul urmează să-l judece cititorii și să vină cu propuneri, astfel încât municipalitatea să găsească soluția mulțumitoare pentru toată lumea.

Reacțiile acide au apărut, cu atât mai mult cu cât, demonstrația primarului Misăilă, aruncând o pungă de semințe pe podea, în sala de ședințe a Consiliului Local, în cadrul unei conferințe de presă, nu prea a convins pe cei care nu cred că această taxă este justificată, mai ales că se știe cine face mizerie mai multă prin oraș. Persoanele ocupate nu au când, nici persoanele cu bun simț și educație solidă.  În conferința de presă de marți dimineață, Primarul Cristi Misăilă a vrut să demonstreze că 6 lei/lună/persoană și 10 lei/lună/angajat, cât ar urma să fie taxa de habitat, valorează cât o cafea sau o pungă de semințe de 300 g. ”Cojile de semințe și ambalaje de tot felul sunt peste tot aruncate la întâmplare prin oraș, iar persoanele care asigură salubritatea stradală muncesc în plus pentru a face curățenie”, ar fi argumentat edilul șef. Taxa stabilită, potrivit primarului, a reieșit în urma unor calcule raportând cheltuielile făcute în ultimele două luni cu această salubritate stradală la care se mai adaugă viitoarele cheltuieli cu deszăpezirea. Proiectul se află pe site-ul Primăriei, într-o secțiune obscură și nu la cea de dezbatere publică, chiar dacă edilul a afirmat acest lucru, informația ieșind la iveală, de fapt, în urma dezvăluirilor presei. Municipalitatea precizează, totuși, că pot fi primite în continuare propuneri din partea cetățenilor, până la decizia finală.  Ca urmare a reacțiilor critice din spațiul public, primarul Misăilă a remis un comunicat de presă prin care explică de ce s-a luat decizia elaborării acestui proiect de act normativ. Edilul spune că nu ar vrea să introducă această taxă nouă, dar legea promovată în Parlament de Guvernul PNL-PD-UDMR, în anul 2006, îl obligă să o aplice. Dar, ne întrebăm, fostul primar de ce nu a fost obligat de această lege până la expirarea mandatului? Oare această măsură ar putea fi influențată de recenta decizie a edilului Misăilă de a transfera serviciul de salubritate stradală de la Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice către CUP Salubritate?  (A.T.)

Citiți în continuare integral

COMUNICATUL  DE PRESĂ

PRIVIND INIȚIEREA PROIECTULUI DE INTRODUCERE A TAXEI DE HABITAT

”În urma comentariilor vehemente cu privire la proiectul privind taxa de habitat, apărute în diverse medii și provocate în special de activiștii PNL-iști, ar trebui să ne amintim cu toții că în anul 2006, guvernul PNL-PD-UDMR promova în Parlament Legea 101, privind serviciul de salubrizare a localităților.

Ce înseamnă această salubrizare ?

Art. 2 alin. (3) din legea sus-menționată precizează:

“a) colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori;

b) colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora;

c) organizarea prelucrării, neutralizării şi valorificării materiale şi energetice a deşeurilor;

d) operarea/administrarea staţiilor de transfer pentru deşeurile municipale şi deşeurile similare;

e) sortarea deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare în staţiile de sortare;

f) măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice;

g) curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ;

h) colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare;

i) organizarea tratării mecano-biologice a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare;

j) administrarea depozitelor de deşeuri şi/sau a instalaţiilor de eliminare a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare;

k) dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea.”

Potrivit articolelor 25 și 26 din aceasta lege, Primăriile sunt OBLIGATE să recupereze integral toate cheltuielile pentru aceste servicii, prin tarife și taxe speciale, aprobate de Consiliile Locale, atât în cazul prestațiilor efectuate în beneficiul întregii comunități locale, cât și pentru prestațiile efectuate în mod individual. În cazul Municipiului Focșani, începând cu luna septembrie 2017, toate aceste servicii sunt prestate de SC CUP Salubritate. Ceea ce înseamnă că pentru colectarea, selectarea și transportul gunoiului menajer se achită un tarif stabilit conform contractului individual încheiat cu această societate, iar pentru cheltuielile cu activitățile de salubritate în înteres colectiv specificate mai sus, ar trebui să se achite o taxă specială la Primărie.

Tocmai de aceea, am inițiat acest proiect de hotărâre și l-am expus spre dezbatere publică, întrucât vreau să aflu și opinia dumneavoastră, a focșănenilor. Pe de o parte, vreau să respectăm legea, dar pe de altă parte, mă interesează și părerea cetățenilor Municipiului Focșani.

De aceea, mă bucur că am stârnit atâtea discuții, întrucât asta înseamnă că oamenii din acest oraș sunt interesați de tot ceea ce ține de comunitatea lor. Multe reacții au fost direcționate către asistații sociali”, se arată în comunicatul de presă.

Dragi cetățeni,

”Consider că din acest punct de vedere mi-am făcut datoria și i-am scos la muncă pe toți cei care se încadrau în această categorie, conform prevederilor legale.

Foarte mulți dintre dumneavoastra v-ați exprimat public îngrijorarea că vor beneficia de scutirea plății acestei taxe tocmai acele familii și persoane care fac cea mai mare mizerie. Și principalul reproș al focșănenilor este că Primăria acordă ajutoare sociale acestor persoane fără a-i constrânge la respectarea obligațiilor ce le revin prin contractul de asistență socială.

Ori, vreau să fie cât se poate de clar că, de la inceputul mandatului meu, am solicitat ca toți cetățenii să-și achite obligațiile legale, inclusiv persoanele asistate social, în caz contrar, aplicarea legii fiind singura opțiune, indiferent de consecințe.

Astfel, numai în acest an, din cauza neefectuării orelor de muncă în folosul comunității, pentru 23 dintre beneficiarii Legii 416 privind venitul minim garantat, au fost suspendate plățile ajutoarelor sociale, iar pentru alte 7 persoane s-a luat măsura încetării totale a acestora. Și tot din această cauză, nu mai beneficiază de hrana oferită la cantina de ajutor social 53 de persoane. Adăugând și alte motive legale, numărul total al celor care nu mai primesc hrană a ajuns în acest an la 111 persoane.

Datele de mai sus arată că Primăria a urmărit îndeaproape ca toți beneficiarii ajutoarelor sociale să-și achite și obligațiile prevăzute de lege. În schimb, potrivit opiniilor exprimate în spațiul public în ultima vreme, ceea ce și-ar dori focșănenii ar fi eliminarea totală a acestor ajutoare sociale, nemeritate, în opinia lor.

Cei mai mulți dintre dumneavoastră știu însă că, de când sunt primar, i-am scos la muncă pe asistații sociali și au muncit cât nu au făcut-o ei în viata lor, fapt remarcat până și de presa opoziției. Dar cu o floare nu se face primăvară!  Din păcate, avem destui concetățeni certați cu spiritul civic, iar eforturile noastre de a face un oraș curat sunt zădărnicite de atitudinea acestora.

 

”Am achiziționat mai multe utilaje… legea ne obligă să recuperăm aceste sume

 

Vreau să vă informez că de când mi-am început mandatul, am achiziționat mai multe utilaje, care ne vor ajuta să ne atingem obiectivele cu privire la asigurarea curățeniei și deszăpezirii în municipiu. Și aici vorbim de :

- Topitor zăpadă – 1 bucată

- Echipament vidanjare -1 bucată

- Autoutilitare basculante – 2 bucăți

- Tocător autonom vegetale – 1 bucată

- Containere 37mc/23mc pentru zăpadă – 6 bucăți

- Abrollkiper transport containere 37mc – 2 bucăți

- Freza individuală pentru zăpadă (trotuare) – 10 bucăți

- Autogreder – 1 bucată

- Aspiratoare de frunze uscate și gunoi stradal – 2 bucăți.

Toate acestea au fost achitate integral și au ajuns deja la CUP Salubritate.

Dar avem și alte utilaje în vedere, pentru care suntem în momentul de față în plin proces de desfășurare a procedurilor de achiziții:

- Automăturătoare alei, parcuri – 6 bucăți

- Buldoexcavator – 3 bucăți

- Aspiratoare de frunze uscate și gunoi stradal – 2 bucăți

- Unimog – 1 bucată

- Freză pentru zăpadă – 1 bucată

- Autoutilitare basculante – 2 bucăți

- Topitor zăpadă – 1 bucată.

Totalul achizițiilor de până în prezent este de aproape zece miliarde lei vechi, în afară de alte zece miliarde alocate pentru viitoarele achiziții și cele în curs.

Prin numărul utilajelor achiziționate și sumele cheltuite, avem de-a face cu cea mai mare investiție din ultimii 20 de ani în domeniul salubrizării și deszăpezirii stradale din Focșani.

În afară de aceste sume însă, trebuie să le avem în vedere și pe cele curente de salubrizare și deszăpezire, care se ridică, la nivelul unui an întreg, la aproximativ 80 de miliarde lei vechi. În aceste condiții, când avem de-a face cu o asemenea investiție, legea ne obligă să recuperăm aceste sume. Prin taxe speciale sau prin alocări de la bugetul local. Dar acest lucru nu-l pot hotărî fără o consultare prealabilă cu cetățenii.

 

NU ÎMI DORESC ACEASTĂ TAXĂ SPECIALĂ,

 

… însă, am propus acest proiect constrâns de legea 101 din 2006 privind salubrizarea.

Din acest motiv, am dorit să trag un semnal de alarmă pentru toți cetățenii municipiului, că a venit momentul să analizăm și să găsim împreună soluții pentru ca orașul nostru să fie cât mai curat!

Iată de ce am venit cu acest proiect și l-am supus dezbaterii publice!

Iar reacțiile mă bucură, pentru că-mi arată că focțănenilor le pasă și se implică activ în viața comunității.

Așa și trebuie, pentru că nu ne mai putem permite să fim indiferenți față de cei ce nu știu sau nu vor să ne respecte casa și orașul!

Dragi focșăneni, vă mulțumesc pentru toate ideile și propunerile dumneavoastră și vă aștept și în continuare să fiți alături de Primărie în toate proiectele, pentru că numai împreună vom reuși să facem din Focșani un oraș frumos și curat, așa cum ni-l dorim cu toți!”,

 

Primarul  municipiului Focșani,

Cristi Valentin Misăilă

 

Citiți și:Misăilă justifică desființarea Ateneului cu „bunele intenții“ de a susține viitorii artiști;

Desfiinţarea Ateneului Popular revine printre prioritățile primarului Focșaniului


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.