Local

Oprișan a stropit cu sângele său mega-acțiunea de plantare a stejarilor în memoria eroilor de la Mărășești

Alexandra TĂTARU
19 nov 2017 11604 vizualizări

Funcționarii publici au dat dovadă de mult zel. Consilierii județeni și locali au muncit mai ceva decât cetățenii care erau mobilizați la muncă voluntară, dar obligatorie, în epoca trecută. La fel ca ceilalți voluntari, funcționarii publici au avut de plantat mai mulți puieți, pe mai multe tarlale. Unii au muncit la propriu, alții mai mult cu privirea.

Acțiunea de plantare a stejarilor, pentru înființarea Parcului Memorial de la Mărășești, în memoria soldaților căzuți în luptele celor două Războaie Mondiale, a strâns pe ”câmpul de luptă” peste 3.000 de voluntari. Reprezentanți din toate instituțiile vrâncene, de la toate nivelurile, dar și reprezentanți ai ONG-urilor, societății civile, tineri, elevi din Vrancea, județele Moldovei, studenți din București, grupuri din Republica Moldova au plantat, pe 18 noiembrie 2017, pe câmpul de la Mărășești, 50.000 de stejari. Toată lumea a plecat acasă bucuroasă și zeci de fotografii ”RoMandria” au fost postate pe paginile de Facebook.

 

Oprișan a avut hemoragie nazală, sigur nu din cauza lui Toma

 

Culmea voluntariatului s-a dovedit, însă, nu faptul că președintelui C.J. Vrancea, Marian Oprișan, i-ar fi curs sânge din nas mai mult timp decât ar fi alocat plantatului de stejari memoriali, asta din cauza recentei operații de deviație de sept, ci coincidenței că, acei puțini liberali prezenți la eveniment, numărați pe degete, din care niciunul din Consiliul Local, ci doar Județean, s-au nimerit fix pe tarlaua repartizată șefului administrației vrâncene. Soarta!

 

Parlamentarii liberali au avut treburi mult mai serioase de făcut

 

Parlamentarii liberali vrânceni nu au fost la plantat stejari. Sigur au fost ocupați cu elaborarea moțiunii de cenzură. Nici dintre parlamentarii PSD nu s-au îngrămădit mulți. Deputata Rodica Boboc, care recent a schimbat, declarativ, forma de guvernământ a țării, a făcut echipă bună cu primarul Misăilă, care dădea ordine stricte pe teren mai ceva decât la Primăria Focșani. Senatorul Toma a dat de înțeles, la conferința de presă săptămânală, că, indiferent de izul politic pe care-l dă PSD acestui eveniment, memoria neamului nu trebuie întinată de nimeni și va trimite o echipă de voluntari liberali la plantat. Însă cam slabă prezența. Puținii liberali care au venit, totuși, stăteau gânditori și retrași la capătul tarlalei repartizate membrilor instituției județene, fără veste personalizate așa cum aveau social-democrați. Aceștia au spus că e într-adevăr coincidență să se afle așa de aproape de Oprișan. Noi considerăm că, cel mai probabil, liberalii nu au fost atenți la indicațiile organizatorilor. Grupurile mari și compacte au fost repartizate pe aceeași tarla și coordonați de un specialist silvic.  De ce ar fi repartizat pe altă tarla un consilier județean doar pentru că ar fi de ”culoare” politică diferită, dacă acesta este considerat, la asemenea acțiuni de amploare, doar simplu voluntar și membru al unei echipe oarecare? La plantat nu e ca la ședința de consiliu, iar pe câmpul de la Mărășești s-au plantat, sâmbătă, 50.000 de stejari memoriali.

 

Mobilizare ca în Epoca de Aur

 

Că unii consideră că genul acesta de mobilizare a readus în memoria multora amintiri mai mult sau mai puțin neplăcute din ”Epoca de Aur”, aceasta este o altă problemă, dar voluntariatul în adevăratul sens, pentru o cauză reală, nu a omorât cu siguranță pe nimeni. Ceea ce am mai observat, la fața locului, a fost și faptul că unii dintre puieți aveau frunze verzi, alții galbene, iar dacă ar fi fost de plantat și platani am fi putut observa și câteva frunze roșii. Până și copacii au culori diferite ale frunzelor, darămite oamenii în ceea le privește acțiunile și ideile. Guvernul a fost vinovat, clar, a repartizat inechitabil fondurile pentru acest proiect (sic!) și unii nu au muncit chiar pe degeaba. De fapt, problema cu adevărat reală este în altă parte, la alt nivel, nu pe tarlaua de la Mărășești.

La finalul acțiunii de plantare a stejarilor, toți voluntarii au mâncat câte un sandwich și au băut câte un ceai cald, puse la dispoziție de către autoritățile locale și județene, plecând cu bucuria că au contribuit la păstrarea memoriei neamului, fără să se mai gândească niciunul la jocurile de ”culori” din politica locală sau națională. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 2311 zile, 9 ore, 42 minute, 30 secunde
Domnul Toma daca ar cunoaste limba romana ar sti ca nu poate "trimite o echipa de voluntari" pentru ca voluntarii sunt voluntari se duc singuri, nu au nevoie de ordinele lui Toma.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.