Local

O nouă zi liberă plătită pentru angajații vrânceni. Ce trebuie să facă pentru a beneficia de aceasta

Ionel Sclavone
25 ian 2022 4431 vizualizări

Vrâncenii care vor participa la recensământul populației și locuințelor și vor completa singuri formularele statistice vor fi recompensați cu o zi liberă. Inițial, recensământul populației și locuințelor trebuia să aibă loc în 2021. A fost amânat un an, până în 2022, din cauza pandemiei de coronavirus și a riscurilor epidemiologice pe care le implica vizita recenzorilor în case.

Cum situația nu s-a schimbat foarte mult, a fost stabilită o nouă regulă, care permite salariaților vrânceni să se autorecenzeze online. Practic, aceștia vor completa singuri formularele puse la dispoziție pe site-ul Institutului Național de Statistică. Iar în schimb vor fi recompensați cu o zi liberă, suplimentară, de la angajator. Această zi liberă este plătită și se acordă salariaţilor, „în scopul încurăjării utilizării cu predilecţie a acestei metode” – autorecenzarea online.

Salariatul va prezenta angajatorului dovada autorecenzării online, respectiv codul de confirmare pe care îl va primi după ce încheie cu succes autorecenzarea. Acest cod este generat automat de aplicația informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

Pe baza codului, angajatorii vor trebui să ofere salariaţilor o zi liberă plătită, la o dată stabilită de comun acord, în termen de 12 luni de la data autorecenzării. De menționat că ziua liberă este acordată unui singur salariat, indiferent dacă o persoană a realizat autorecenzarea online şi pentru alţi membri ai gospodăriei.

Procedura de autorecenzare va fi deschisă începând cu luna martie și va fi disponibilă până în mai.

Cum se desfășoară recensământul

Recensământul populației și locuințelor a fost programat în perioada februarie – iulie 2022, după ce ințial trebuia să aibă loc în intervalul iulie - noiembrie 2021.

În aceste zile, autoritățile lucrează la viitorul chestionar de recensământ urmând să stabilească conținutul acestuia. În plus, față de anii trecuți vor mai fi disponibile și alte trei tipuri de documente de recenzare. Este vorba despre nomenclatorul etniilor și al limbilor materne, nomenclatorul religiilor din România și nomenclatorul instituțiilor de învățământ din România.

Recensământul va avea loc în perioada februarie - iulie 2022, iar colectarea datelor de la cetățeni se va face în două etape. Astfel, așa cum arătam mai sus, în perioada martie - mai 2022 vor putea fi completate formularele de pe internet prin autorecenzare.

Ulterior, în intervalul mai - iulie 2022 vor fi programate interviuri cu persoanele care nu s-au autorecenzat prin internet.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.