Local

O firmă în insolvență s-a înscris la licitația pentru reabilitarea Piațetei Balada

Ionel Sclavone
16 mai 2019 3005 vizualizări

O asociere formată dintr-o firmă din Iași aflată în insolvență și una din Focșani, care se ocupă de cârpeala pavajului din Piața Unirii, este singura interesată de lucrările de reabilitare a Piațetei de lângă cinematograful Balada. IASICON SA din Iași și SODACO SA din Focșani s-au înscris, împreună la licitația inițiată de Primărie cu puțin înainte de Sărbătorile de Paște a cărei valoare a fost estimată la 2.501.423,63 lei plus TVA. Termenul de execuție a fost stabilit la opt luni care vor începe să curgă de la momentul atribuirii contractului.

IASICON SA din Iași este o companie de construcții care a derulat și derulează numeroase contracte din bani publici. Firma este controlată de Titel Sinescu, unul dintre milionarii Iașiului, cunoscut drept „regele constructorilor“. Om cu numeroase relații politice, Sinescu este recunoscut pentru sponsorizările acordate partidelor care i-au permis să-și deruleze afacerile cu statul în liniște.

În anul 2014, IASICON a fost în centrul unui scandal legat de calitatea lucrărilor de refacere a unor străzi din Iași. Potrivit presei, în asociere cu Asiri Internațional din Piatra Neamț, compania a obținut, pentru 4,3 milioane de lei, jumătate din prețul estimat, contractul de reabilitare a unor străzi din zona centrală a municipiului, lucrare finanțată din bani europeni. La scurtă vreme după inaugurare, trotuarele s-au surpat, asfaltul a crăpat, iar bordurile au început să sară.

La jumătatea anului trecut, IASICON SA a intrat în insolvență, pentru o datorie de aproximativ 500.000 de euro, la solicitarea unei firme din Argeș.

Potrivit datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanțe, IASICON figurează în 2017, anul ultimei înregistrări, cu pierderi 14.439.153 lei. La jumătatea anului 2018, debitele societății au depășit 20 milioane de lei, ajungând, potrivit presei ieșene, la 22.141.840 lei.

Firma care înlocuiește pavajul din Piața Unirii

SODACO SA din Focșani, asociatul IASICON SA este o mai veche cunoștință a Primăriei Focșani. De câțiva ani, periodic, societatea încasează sume consistente de la bugetul local pentru a petici pavajul din Piața Unirii. Amenajată pe bani europeni, lucrarea nu a rezistat mai mult de câteva luni, necesitând reparații permanente. Plăcile de granit, de proastă calitate cu care a fost pavată Piața Unirii se desprind, se sparg și crapă după câteva luni, spre bucuria constructorului.

La finalul lunii martie, Direcția de Dezvoltare Servicii Publice din subordinea Municipalității le-au atribuit celor de la SODACO, prin încredințare directă lucrarea de înlocuire a 135 de plăci de pavaj, la prețul de 120 de euro metrul pătrat. În total, valoarea prestației a ajuns la 63.008,55 lei plus TVA.

Ce prevăd lucrările de reabilitare

Primăria Focșani a inițiat procedura de achiziție pentru reabilitarea Piațetei de la Balada pentru 2.501.423,63 lei, sumă la care se adaugă TVA. Prețul estimat este de trei ori mai mare decât cel propus la licitațiile precedente care au fost anulate. Durata de derulare a contractului a fost stabilită la 8 luni de la momentul finalizării licitației și a atribuirii contractului.

Lucrările la Piațeta de lângă Balada prevăd reamenajarea esplanadei pietonale și refacerea infrastructurii, reabilitarea fântânii arteziene și a modelului decorativ „Hora Unirii“,  instalarea de mobilier urban, amenajarea spațiilor verzi adiacente și a jardinierelor. Întregul ansamblu va fi pus în valoare de o instalație de iluminat exterior și va fi supravegheat printr-un sistem de camere video ce urmează a fi instalate.

În prezent, piațeta de lângă Balada este pavată cu mozaic spălat, colorat, montat pe suport de beton. Deși este amplasată în centrul municipiului, pe principala arteră de circulație a orașului, Piațeta nu s-a aflat printre prioritățile administrației locale a PSD, astfel că spațiul a ajuns într-o stare avansată de degradare, la fel ca multe alte zone centrale din oraș.

În ultimii doi ani, Primăria a încercat să angajeze un constructor pentru refacerea acestui ansamblu architectural însă n-a găsit pe nimeni interesat. Suma propusă la momentul respectiv a fost de 791.306 lei, la care se adaugă TV și pare că a fost neinteresantă pentru antreprenori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.