Local

Noile modificări ale Legii administrației publice locale. Cui se transferă responsabilitatea totală

Alexandra TĂTARU
26 iun 2017 2082 vizualizări

Președintele României a semnat, recent, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 128 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001 și modificarea art. 55 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali. Primarul Cristi Misăilă a citit modificările aduse acestei legi și aleșilor locali, astfel încât toată lumea să fie conștientă de faptele viitoare.

Dacă este bine sau nu, pare că primarul Cristi Misăilă nu are nicio teamă să-și asume responsabilitatea asupra proiectelor și actelor administrative pe care le semnează. Acesta a afirmat în numeroase situații că tot ceea ce întreprnde, face în interesul cetățenilor și, totodată, și-a exprimat chiar mulțumirea în ceea ce privește Decretul promulgat de președintele României, mai ales ca aceste modificări au fost propuse de Asociația Municipiilor din România, din comitetul căreia face parte. Rămâne de văzut dacă aleșii locali își vor asuma faptele, sau Legea modificată va fi motiv de dispută continuă în ședințele de Consiliu Local sau Județean, sub considerentul că doar o parte din ei vor ști ce semnează.

Extras din Legea administrației publice locale nr. 218/2001, modificată

Potrivit noilor modificări, aleșii locali răspund, în condițiile legii, administrativ, civil sau penal, după caz, pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor cele revin, în condițiile legii. Dintre modificările aduse Legii administrației publice locale nr. 218/2001, s-a dat citire, în ședința publică din 20 iunie 2017, acelor articole care privesc în mod special activitatea și responsabilitatea aleșilor locali. Astfel, la Art. 128, alin. (1) se specifică următoarele: ”Consilierii locali sau județeni după caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului București și viceprimarii, primarii și viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, președinții și vicepreședinții consiliilor județene secretarii unităților administrativ-teritoriale și personalului din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului județean, răspund, după caz, contravențional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor ce le revin, în condițiile legii”. (2) Primarul, președintele consiliului județean, președintele de ședință al consiliului local și al municipiului București, precum și persoana împuternicită să exercite această funcție, prin semnare, investesc cu formulă de autoritate executarea actelor administrative emise sau adoptate în exercitarea atribuțiilor car le revin potrivit legii. (...) (6) Refuzul funcționarilor publici și al personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului județean de a semna, respectiv de a contrasemna ori aviza actul administrativ, precum și eventualele obiecții cu privire la legalitate, se face în scris, în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii actului și se înregistrează într-un registru special destinat acestui scop. (7) Persoanele prevăzute la alin. (6) care refuză să semneze, respectiv să contrasemneze ori să avizeze sau care prezintă obiecții cu privire la legalitate, fără acoperire susținută de temeiuri juridice, răspund administrativ, civil sau penal, după caz, în condițiile legii”, se arată în Legea administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările și completările. Totodată, Articolul 55 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 07 octombrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins: ”Aleșii locali răspund, în condițiile legii, administrativ, civil sau penal, după caz, pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor cele revin, în condițiile legii”. Legea fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor articolului 75 și ale articolului 76, alin. (1) din Constituția României, republicată.

Misăilă: Acesta este noul cadru legislativ care ne privește pe toți

Primarul Cristi Valentin Misăilă a adus la cunoștința consilierilor locali modificările și completările aduse legilor amintite și a sintetizat-o astfel încât toată lumea să fie conștientă despre acțiunile și actele administrative pe care le semnează. ”Am vrut să vă aduc la cunoștință pentru a avea în vedere faptul că au fost niște modificări care au fost solicitate în nenumărate rânduri în asociațiile noastre și după cum vedeți avem aici foarte clar delimitate niște chestiuni în sensul că: aprecierea necesității și oportunității emiterii, adoptării actelor administrative aparține exclusiv primarilor, respectiv consiliilor locale fără ca aprecierea acestora să poată face obiectul controlului altor autorități. Deci ceea ce decidem noi aici, este literă de lege și este nesupus controlului vreunei autorități, ca și oportunitate, mă refer și necesitate. De asemenea, actele emise de autorități angajează răspunderea funcționarului sau personalului contractual care au fundamentat din punct de vedere tehnic sau legal sau au avizat pentru legalitatea în raport cu atribuțiile lor specifice și obligația funcționarilor și personalului contractual de a consemna în scris, într-un registru special în termen de 3 zile lucrătoare de la primire, refuzul de a aviza sau contrasemna actul administrativ. Acesta este noul cadru legislativ care ne privește pe toți cei care astăzi ne desfășurăm activitatea în cadrul Consiliului Local sau a aparatului de specialitate a Primăriei municipiului Focșani”, a sintetizat primarul municipiului Focșani în ședința din 20 iunie a.c.. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.