Local

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Pușcăriașii ruși nu mai sunt grațiați după șase luni dacă luptă în Ucraina

Ziarul de Vrancea
4 feb 2024 437 vizualizări

Ce  șanse de supraviețuire are batalionul Storm V în război

Rusia eliberează pușcăriași pentru a lupta în Ucraina de mai bine de un an, oferindu-le inițial grațierea și libertatea după șase luni, chiar dacă au fost condamnați pentru o infracțiune violentă. Însă BBC a descoperit că această înțelegere este de domeniul trecutului. Acum, ei nu mai primesc grațiere, se confruntă cu condiții mai dure și, în loc să se întoarcă acasă mai devreme, trebuie să lupte până la sfârșitul războiului.

„Dacă vă înscrieți acum, fiți pregătiți să muriți”, scrie un bărbat pe nume Serghei pe o cameră de chat pentru foștii pușcăriașii ruși care luptă în Ucraina.

El spune că din octombrie face parte dintr-un nou tip de unitate militară cu numele „Storm V”, la care sunt repartizați acum condamnații. „Înainte puteai să lupți timp de șase luni. Dar acum, trebuie să reziști până la sfârșitul războiului”, scrie el.

Când a început recrutarea în masă a pușcăriașilor ruși în vara anului 2022, aceasta a fost condusă de Evgheni Prigojin, cândva șeful grupului militar privat Wagner. Pușcăriașilor li s-a oferit un cazier curat, grațiere totală și li s-a permis să se întoarcă acasă după șase luni pe câmpul de luptă. Înainte de a muri într-un accident de avion în luna august, Prigojin a declarat că aproape 50.000 de pușcăriași ruși au fost trimiși pe linia frontului în cadrul acestui acord – cifre similare au fost citate de activiștii pentru drepturile omului. Mii dintre acești pușcăriași au murit, dar alții, inclusiv zeci de pușcăriași condamnați pentru crime violente, s-au întors acasă, unii dintre ei ajungând să recidiveze și chiar să comită crime.

Contractul, prelungit automat

Armata rusă a preluat acest sistem în februarie 2023, oferind inițial aceleași stimulente ca și Prigojin. Dar aranjamentul a însemnat că pușcăriașii eliberați pentru a lupta puteau să se întoarcă acasă după șase luni și se aflau într-o poziție mai privilegiată decât soldații obișnuiți. Acest lucru i-a supărat pe bărbații care fuseseră mobilizați și pe familiile lor. Acum, noile condiții pentru pușcăriași corectează acest echilibru și sunt mult mai stricte.

În urma analizării mesajelor de pe chat și a discuțiilor cu luptători și rude, BBC poate confirma că trupele Storm V servesc în prezent de-a lungul liniei frontului, din Zaporizhzhia, în sudul Ucrainei, până la Bakhmut, în est.

O femeie din regiunea Transbaikal din Orientul Îndepărtat al Rusiei, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru BBC că soțul ei a fost recrutat într-una dintre echipele Storm V la începutul toamnei anului 2023. Ea nu a vrut să dezvăluie ce infracțiune a comis, dar a spus că este vorba despre „o acuzație gravă”. Ea a spus că au luat împreună decizia ca el să lupte în Ucraina, crezând că va duce la o eliberare mai rapidă. „În februarie anul acesta s-ar fi împlinit 15 ani de când a fost condamnat. Mai avea de executat încă patru”, a spus ea. „Condițiile din închisoare erau OK. Ar fi putut să își ispășească în continuare pedeapsa, dar aceasta era singura modalitate de a-l aduce rapid acasă.”

Ea a precizat că contractul său cu Ministerul rus al Apărării avea o durată de un an, nu de șase luni, așa cum a fost pentru pușcăriașii anteriori. Iar atunci când soțul ei va fi terminat, nu va primi o grațiere și nu va putea să se întoarcă acasă imediat, deoarece contractul „va fi prelungit automat”.

Postările de pe rețelele de socializare ale altor rude ale căror rude servesc în unitățile Storm V indică faptul că și acestea vor trebui să rămână pe front până la sfârșitul a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială”.

Pușcăriașii sunt avertizați despre acest lucru atunci când se înrolează și urmează unui decret din septembrie 2022 al lui Vladimir Putin care înseamnă, în esență, că atunci când un contract expiră, acesta nu poate fi de fapt reziliat și este reînnoit.

Acum, singura modalitate prin care pușcăriașii pot obține o eliberare completă este dacă primesc o decorație de stat, dacă devin invalizi, dacă ating limita maximă de vârstă sau dacă războiul însuși se încheie. În loc de grațiere, foștii pușcăriași primesc acum ceea ce este descris ca o eliberare condiționată la sfârșitul perioadei petrecute în armată. Aceasta înseamnă că, dacă sunt găsiți vinovați de comiterea unei noi infracțiuni, sentința lor va reflecta și condamnările anterioare. De asemenea, președintele Putin nu mai este implicat în semnarea personală a grațierilor, ceea ce înseamnă mai puține titluri nedorite în mass-media despre faptul că el a grațiat persoane condamnate pentru crimă și infracțiuni sexuale.

“Din 100 de oameni, doar 38 mai sunt în viață”

BBC a analizat numeroase postări pe chat de la bărbați care spun că au fost în prima linie în aceste unități. „Condițiile sunt oarecum mai bune. Ești plătit integral, ca în armată, și primești toate celelalte beneficii și alocații”, scrie un condamnat. „Șansele tale de supraviețuire sunt de aproximativ 25%. Am fost soldat de cinci luni. Din plutonul nostru de aproximativ 100 de oameni, doar 38 mai sunt în viață”, spune un altul.

Multe dintre trupele Storm V sunt antrenate într-un poligon timp de doar 10 zile înainte de a fi trimise. Există câteva zeci de cazuri cunoscute de condamnați care s-au trezit pe linia frontului după doar trei până la cinci zile de antrenament. În comparație, recruții sovietici din Afganistan au avut parte de până la șase luni de pregătire înainte de a fi desfășurați.

Din ianuarie 2023, BBC Russian a încheiat un parteneriat cu site-ul rusesc Mediazona și cu o echipă de voluntari pentru a identifica numele luptătorilor ruși uciși în război. Mai mult de 8.000 de pușcăriași au murit servind în Ucraina, iar cel puțin 1.100 dintre ei au luptat în unitățile Storm V sau în unitățile pe care le-au înlocuit. În realitate, se estimează că numărul condamnaților morți este mult mai mare.

Multe rude încă îi caută pe luptătorii cu care au pierdut legătura vara trecută.

„Acest iad nu se va sfârși niciodată. Nu m-am gândit niciodată că mă voi bucura doar pentru că îi voi găsi oasele. Doar pentru a-i îngropa”, scrie o mamă într-un chat.

În trecut, detaliile de pe plăcuțele de identificare ale condamnaților nu erau întotdeauna introduse în bazele de date militare, dar acest lucru s-a schimbat – membrii unităților Storm V sunt acum procesați ca personal militar și nu ca voluntari. Pentru luptătorii Storm V care supraviețuiesc, mulți ajung în captivitate, iar BBC a văzut videoclipuri care pretind că arată prizonieri de război interogați de armata ucraineană.

Într-una dintre ele, un bărbat spune că a fost în închisoare de mai multe ori din 2014 pentru vătămare corporală gravă și furt. BBC a reușit să îl identifice și să confirme sentințele cu ajutorul dosarelor de la tribunal. Bărbatul a semnat un contract în octombrie cu Ministerul Apărării și a plecat pe front dintr-o unitate de înaltă securitate. El a fost capturat ulterior și, sub constrângere, a declarat că luptătorii Storm V sunt adesea trimiși în „asalturi inutile” din care se întorc doar câțiva indivizi. El a spus că, dacă refuză să plece, sunt băgați într-o groapă în pământ și nu li se dă nicio mâncare.

Relatarea sa se potrivește cu altele, inclusiv cu cea a unei femei din Siberia care a declarat pentru BBC că soțul ei a spus același lucru. Într-o cameră de chat, Serghei discută despre soarta condamnaților ruși ca el care încă mai luptă în unitățile Storm V. „Norocul nu va fi de ajuns”, scrie el, vorbind despre șansele sale de supraviețuire pe linia întâi. „Știu deja că nu voi supraviețui”, spune el.

Aproximativ 200.000 de persoane au protestat în Germania față de AfD

Aproximativ 200.000 de persoane au ieșit pe străzile din Germania în cadrul unor noi proteste față de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), potrivit The Guardian. Sâmbătă au avut loc proteste și în Dresda, Mainz și Hanovra, semn al alarmei tot mai mari față de sprijinul public puternic pentru AfD.

Aproximativ 150.000 de persoane s-au adunat în fața clădirii parlamentului Reichstag din Berlin, unde manifestanții s-au adunat sub sloganul "Noi suntem zidul de foc" pentru a protesta față de extremismul de dreapta și pentru a-și arăta sprijinul pentru democrație.

Cancelarul Olaf Scholz a scris pe X: "Fie că este vorba de Eisenach, Homburg sau Berlin: în orașele mici și mari din întreaga țară, mulți cetățeni se reunesc pentru a demonstra împotriva uitării, a urii și a discursului instigator la ură". El a spus că protestele au fost "un semn puternic în favoarea democrației și a constituției noastre".

Succesul AfD a stârnit îngrijorarea partidelor principale din Germania, care se tem că ar putea câștiga trei alegeri de stat în estul Germaniei în septembrie, chiar dacă sondajele recente au arătat o ușoară scădere a susținerii AfD.

Jakob Springfeld, reprezentant al ONG-ului Rețeaua de Solidaritate Saxonia, s-a declarat șocat de faptul că a fost nevoie de atât de mult timp pentru demonstrații față de extrema dreaptă, având în vedere că AfD a avut deja succes în multe comunități mai mici. "Dar acum există un șoc. Iar faptul că această zguduială vine oferă speranță, cred eu", a spus el.

La începutul acestei săptămâni, un sondaj Forsa a arătat că sprijinul pentru AfD a scăzut sub 20% pentru prima dată din iulie, alegătorii citând demonstrațiile la nivel național împotriva extremei drepte ca fiind cea mai importantă problemă.

Potrivit sondajului, AfD a rămas pe locul al doilea, după principalul partid de opoziție, Uniunea Creștin-Democrată conservatoare, cu 32%, în timp ce social-democrații de centru-stânga ai lui Scholz s-au clasat pe locul al treilea, cu 15%.

Protestele, care se află acum în cea de-a patra săptămână, au urmat unui raport de luna trecută potrivit căruia doi membri de rang înalt ai AfD au participat la o întâlnire pentru a discuta planurile de deportare în masă a cetățenilor de origine străină. AfD a negat că propunerea ar fi reprezentat politica partidului.

Co-liderul AfD, Tino Chrupalla, a declarat pentru postul de televiziune Deutschlanfunk că, deși este "legitim să se iasă în stradă", protestatarii nu ar trebui să permită să fie folosiți pentru a distrage atenția partidelor de la problemele reale ale țării. Chrupalla a declarat că Germania include germani proveniți din familii de migranți și că partidul său nu intenționează să-i expulzeze.

Schimbare istorică în Irlanda de Nord: Republicana Michelle O'Neill devine prim-ministru

Michelle O'Neill a devenit sâmbătă oficial prima republicană, favorabilă unificării cu Irlanda, care conduce guvernul nord-irlandez, o schimbare istorică în această provincie din Regatul Unit, cu un trecut marcat de trei decenii de conflict sângeros.

Lidera Sinn Fein din Irlanda de Nord, în vârstă de 47 de ani, a fost numită prim-ministru după repornirea instituțiilor provinciei, boicotate timp de doi ani de unioniști pentru a se opune acordurilor comerciale post-Brexit, pe care le-au denunțat ca o amenințare la adresa locului Irlandei de Nord în Regatul Unit.

Adresându-se parlamentarilor reuniți la Palatul Stormont, ea a salutat "o zi istorică", o "nouă eră" și a promis un legislativ "pentru toți", subliniind că ar fi fost "de neimaginat pentru generația părinților ei" ca un naționalist să conducă executivul local.

Instituțiile provinciei au fost blocate timp de doi ani din cauza unui boicot al membrilor unioniști ai DUP pentru a se opune aranjamentelor comerciale post-Brexit, pe care le-au denunțat ca o amenințare la adresa locului Irlandei de Nord în Regatul Unit.

La sosirea sa în Stormont, lidera Sinn Fein pentru întreaga insulă Irlanda, Mary Lou McDonald, a declarat că guvernul nord-irlandez "nu ar putea fi pe mâini mai bune". "Aceasta este o victorie pentru toată lumea astăzi, o demonstrație că egalitatea și incluziunea sunt la ordinea zilei", a adăugat ea.

În virtutea co-guvernării rezultate din Acordul din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt a trei decenii de conflict sângeros, lui Michelle O'Neill i se va alătura un vice-premier unionist, Emma Little-Pengelly.

Sinn Fein a ieșit învingător la alegerile din mai 2022, o schimbare fără precedent pentru acest partid, care a fost cândva vitrina politică a IRA (Armata Republicană Irlandeză), dar impasul politic a împiedicat-o pe Michelle O'Neill să preia funcția.

Trebuie creat un guvern local, cu competențe în domenii precum locuințele, sănătatea, ocuparea forței de muncă, agricultura și mediul. Afacerile de zi cu zi au fost gestionate de administrație și Londra în ultimii doi ani din cauza impasului, care a provocat exasperare în rândul populației.

După luni de negocieri cu guvernul britanic, Partidul Unionist Democrat (DUP) și-a anunțat săptămâna aceasta decizia de a pune capăt boicotului. Acesta dusese la paralizia Adunării și a executivului local, unde puterea a fost împărțită între unioniști - care s-au angajat să păstreze Irlanda de Nord în tabăra britanică - și republicani. Subliniind drumul dificil care urmează, liderul DUP, Jeffrey Donaldson, a susținut că partidul său "a adus schimbarea pe care mulți au descris-o ca fiind imposibilă". El a salutat o "zi bună pentru Irlanda de Nord", când "locul nostru în Regatul Unit și pe piața sa internă este respectat și protejat".

Acest argument este departe de a-i convinge pe cei mai duri unioniști, precum Jim Allister (TUV - Traditional Unionist Voice), pentru care Irlanda de Nord rămâne "în mare parte guvernată de legi străine", cele ale UE.

Una dintre principalele provocări în implementarea Brexit a fost găsirea unei soluții care să evite revenirea unei frontiere dure între Republica Irlanda, membră a UE, și provincia britanică, protejând în același timp integritatea pieței unice europene. O modificare a acestor prevederi negociate între Londra și Bruxelles în urmă cu un an, numită 'Cadrul Windsor' și care a relaxat controalele asupra mărfurilor, nu a fost suficientă pentru a convinge DUP.

Dar Partidul Unionist condus de Jeffrey Donaldson a acceptat în cele din urmă un acord cu guvernul britanic în această săptămână, considerând că acest text oferă suficiente garanții și că elimină granița din Marea Irlandei pe care a denunțat-o. Cu toate acestea, această decizie nu este unanimă nici măcar în cadrul partidului său.

Revigorarea instituțiilor din Irlanda de Nord va permite, de asemenea, Londrei să elibereze un pachet de 3,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 3,9 miliarde de euro) pentru a sprijini serviciile publice, care s-au confruntat recent cu o grevă de proporții istorice.

Atentat cu bombă în estul ocupat al Ucrainei

Bilanțul atacului de sâmbătă, atribuit Ucrainei, asupra unei brutării din orașul ocupat Lissichansk, în estul țării, a crescut la 28 de morți, inclusiv un copil, au anunțat duminică serviciile de urgență ruse.

"Operațiunile de căutare continuă la locul brutăriei prăbușite. Aproximativ 65% din structura distrusă a fost demontată (...) Din păcate, 28 de persoane, inclusiv un copil, au murit", a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență pe Telegram. Lisichansk, în regiunea Lugansk, a căzut în mâinile forțelor ruse în vara anului 2022, după o bătălie violentă.

Frontul din estul Ucrainei abia dacă s-a mișcat de mai multe luni, dar luptele rămân sângeroase, iar bombardamentele s-au intensificat de ambele părți în această iarnă. "La Lisichansk, angajații Ministerului rus pentru Situații de Urgență au găsit cadavrele a 20 de persoane sub dărâmături", a scris ministerul pe Telegram. Această cifră a fost corectată ulterior la 28.

Leonid Pasechnik, guvernatorul instalat de ruși în Lugansk, a acuzat forțele Kievului că au vizat o brutărie aglomerată, despre care a spus că era cunoscută pentru că avea pâine proaspătă la sfârșit de săptămână.

De partea ucraineană, forțele aeriene au declarat sâmbătă că au doborât nouă din cele 14 drone lansate de Rusia în sudul și centrul Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Jurnaliști arestați la Moscova în timpul unei manifestații la care au participat soții de soldați

Poliția rusă a reținut cel puțin douăzeci de jurnaliști sâmbătă, în timpul unui miting în Piața Roșie organizat de soțiile soldaților care luptă în Ucraina și care cer întoarcerea soților lor de pe front. Un cameraman AFP care a fost reținut în timpul manifestației a declarat că aproximativ 20-25 de jurnaliști, inclusiv reporteri străini, se aflau cu el într-o dubă celulară în drum spre o secție de poliție din capitală.

De mai multe săptămâni, soțiile soldaților mobilizați pentru a lupta în Ucraina se reunesc în mod regulat în fața Kremlinului în semn de protest. Furia rudelor rezerviștilor mobilizați la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autorități, care s-au abținut până acum să reprime această mișcare incipientă.

În trecut, în timpul altor manifestații de acest tip la Moscova, poliția s-a abținut să intervină, deși orice izbucnire de proteste este de obicei reprimată sever în Rusia.

Activismul soțiilor mobilizatorilor a fost în mare parte ignorat de mass-media de stat din Rusia, în timp ce Kremlinul dorește să afișeze o imagine de unitate în jurul lui Putin înaintea inevitabilei sale realegeri la alegerile prezidențiale din martie.

Potrivit lui Vladimir Putin, 244.000 de soldați luptă în prezent în Ucraina, dintr-un total de 617.000 de militari.

Șef al mafiei italiene care a evadat din închisoare, capturat în Franța în timpul unei cine romantice

Un șef al mafiei italiene care a evadat anul trecut dintr-o închisoare de maximă securitate folosind lenjerii de pat a fost capturat în Franța, anunță autoritățile.

Marco Raduano, șeful de 40 de ani al mafiei Gargano din regiunea Puglia din sudul Italiei, a fost surprins joi în fața unui restaurant de lux din Bastia, Corsica, unde era la masă, alături de o femeie. El a fost prins de aceeași unitate anti-mafia care l-a capturat pe Matteo Messina Denaro, un alt lider al mafiei care fost fugar timp de aproape trei decenii.

Raduano a fost inclus printre primii 10 cei mai periculoși fugari de către Europol.

De asemenea, a fost reținut și cel care este mâna sa dreaptă, Gianluigi Troiano, care a fugit din arest la domiciliu în 2021, după ce și-a desprins brățara electronică. El a fost arestat joi la Granada, Spania, în timp ce ridica un colet.

Operațiunea comună a fost ordonată de Direcția regională anti-mafia din Bari, Puglia și efectuată de carabinieri ai ROS și comandamentul provincial din Foggia, Puglia. La arestare au cooperat și Garda Civilă Spaniolă și Jandarmeria Națională Franceză, potrivit comunicatului Carabinierilor.

Evadarea lui Raduano prin legarea lenjeriei de pat de la fereastra închisorii  în urmă cu mai puțin de un an a fost surprinsă de camerele de supraveghere ale penitenciarului. Evadarea a durat 16 secunde și a fugit pe jos fără ca gardienii să sesizeze sau să îl urmărească, ceea ce a dus la o anchetă internă în închisoarea de maximă siguranță. Raduano ispășea o pedeapsă de 24 de ani de închisoare pentru trafic de droguri când a evadat și a fost condamnat la închisoare pe viață în lipsă după evadarea sa, pentru instigarea la uciderea mafiotului Omar Trott într-un bar din Vieste, Italia, în 2017.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.