Local

Misterele amânării proiectului „Blocul lui Duță“ în Consiliul Local Focșani

Ionel Sclavone
20 mai 2019 3288 vizualizări

Consiliul Local a amânat, la inițiativa primarului Cristi Misăilă și a grupului PSD, dezbaterea și votul asupra Planului Urbanistic Zonal care ar permite construcția unui bloc cu patru etaje în imediata apropiere a Tribunalului. Este vorba de controversatul proiect imobiliar din Cuza Vodă nr. 10, inițiat de Ionuț Cătălin Duță, prin firma sa DC Coform Internațional SRL, puternic contestat de opinia publică focșăneană. Propunerea a venit, surprinzător, imediat ce proiectul a fost introdus în discuție, conform ordinii de zi a ședinței, deși primarul a dat asigurări că are toate avizele necesare.

Sub pretextul că dorește ca proiectul să fie supus din nou dezbaterii în Comisia Tehnică de urbanism și Amenajare a Teritoriului (CTUAT) împreună cu contestațiile cetățenilor ce se opun construcției, pentru că blochează lumina solară pentru blocurile din spate, Cristi Misăilă a propus amânarea votului în Consiliul Local.

În preambulul discuțiilor pe marginea proiectului, înainte ca PSD să-l retragă de pe ordinea de zi, Opoziția PNL, prin consilierul Nicu Tănase, a solicitat o serie de lămuriri tehnice cu privire la încadrarea viitoarei construcții în zonă. Nicu Tănase a dorit să știe, de la arhitectul orașului, ce prevăd reglementările urbanistice în vigoare în legătură cu locația din Cuza Vodă nr. 10: care sunt coordonatele POT și CUT, regimul de înălțime permis, distanțele până la vecinătăți etc. și cum dorește Cătălin Duță să le modifice. Aceste informații le-ar fi permis consilierilor să-și facă o imagine despre blocul ce se dorește a fi construit și despre cum va afecta arhitectura zonei. Pe lângă faptul că va distruge ansamblul arhitectonic ce pune în valoare monumentul istoric Tribunalul Vrancea.

Arhitectul orașului, George Păduraru – Coban a evitat să dea răspunsurile lămuritoare. În schimb, primarul Misăilă a mutat discuția pe teren politic, punând dezbaterile aprinse din mass-media pe seama campaniei electorale și negând, în subsidiar, interesul focșănenilor pentru subiect. Mai mult, a ținut să sublinieze că terenul lui Duță figurează în documentele Municipalității cu destinație curți construcții, iar nu spațiu verde.

Intervenția a apărut ca o diversiune menită să abată atenția de la subiect, astfel încât consilierii PNL să nu primească răspunsurile solicitate. Presupunerea ne-a fost întărită de graba cu care viceprimarul Ionuț Mersoiu, PSD, a pus punct începutului de dezbatere, cerând un vot pentru amânarea hotărârii. Ceea ce s-a și întâmplat.

Întrebarea care se pune este ce i-a determinat pe consilierii PSD să renunțe la discuții și la votul pe acest proiect controversat?  În cele ce urmează am identificat două posibile răspunsuri.

PSD nu a avut voturile necesare promovării proiectului

O explicație pentru decizia grupului PSD de a bate în retragere în Consiliul Local, joia trecută, este aceea că până la începutul ședinței nu a reușit să strângă voturile necesare pentru a promova o hotărâre care să servească intereselor lui Cătălin Duță. Drept care, pesediștii au preferat să-l scoată de pe ordinea de zi și să-l amâne la o dată ulterioară, când vor întruni suficiente voturi.

Au împiedicat, astfel, ca proiectul să fie respins, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Cătălin Vrabie, colegul lor de partid. În urmă cu aproximativ un an el a solicitat Consiliului Local modificarea amplasamentului pentru imobilul pe care l-a construit pe locul fostei Case a Căsătoriei și un schimb de suprafețe care să-i permită să se extindă pe spațiul verde, în grădina Casei Tatovici – secția de istorie naturală a Muzeului Vrancei.

Solicitarea sa a fost respinsă de Consiliul Local  Focșani , deși primarul Cristi Misăilă, a pus-o pe ordinea de zi în două ședințe consecutive.  

Amânând dezbaterea pentru o altă ședință, Cristi Misăilă i-a dat prilejul lui Cătălin Duță să-și negocieze un posibil aranjament . 

Socoteli politice și interesul focșănenilor

Un alt posibil motiv pentru care proiectul privind blocul lui Duță a fost retras de pe ordinea de zi este legat de petiția focșănenilor din strada Cuza Vodă nr. 10. Mai exact de teama că aceasta va produce consecințe dezastruoase pe final de campanie electorală pentru PSD.

Petiția se află la mapa primarului, așa cum a recunoscut, încă din 24 aprilie, de aproape o lună. Nimeni și nimic nu l-au oprit, în acest răstimp, să convoace Comisia Tehnică de Urbanism și să solicite un punct de vedere, înainte de reunirea Consiliului Local Focșani.

De altfel, cel mai probabil, Misăilă nici nu a avut în intenție să ia în discuție cererea focșănenilor deoarece, ca să-l parafrazăm din nou, ar fi ieșit din termen. A făcut-o după ce „Ziarul de Vrancea“ a arătat că speța din Cuza Vodă 10 este similară cu o alta din anul 2015, când mai mulți cetățeni i-au solicitat prefectului Nicușor Halici să dea aviz de nelegalitate unei hotărâri care permitea construcția unui imobil pe strada Mioriiței nr. 10. Oamenii s-au plâns că viitorul imobil va fi ridicat prea aproape de locuințele lor și le va bloca lumina solară.

Petiția din 2015 a fost depusă după ce PUZ-ul a trecut prin CTUAT și a fost adoptat în Consiliul Local  Focșani însă, cu toate acestea, prefectul a dat aviz de nelegalitate, blocând lucrarea. E drept că printre cei afectați era și Raluca Dan, secretarul județului, mâna dreaptă a lui Marian Oprișan.

Or, având în vedere precedentul, lui Misăilă i-ar fi fost greu să justifice în fața opiniei publice de ce când a fost vorba de Raluca Dan petiția a fost luată în considerare iar în prezent când locatarii de pe Cuza Vodă nu au în spate nici un politician cu greutate, ar fi fost ignorată.  

Din calcul politic, Misăilă a amînat PUZ-ul lui Duță și l-a retrimis, la pachet cu petiția, la CTUAT, evitând izbucnirea unui scandal pe final de campanie electorală care s-ar fi transformat, , într-un posibil dezastru pentru PSD Vrancea, cel puțin  în Focșani, la alegerile europarlamentare  din 26 mai 2019.

 

 

 

 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.