Local

Lege pentru mamele minore din Vrancea. Vor decide în legătură cu copilul și vor primi drepturile legale

Ionel Sclavone
28 feb 2024 1851 vizualizări

Mamele adolescente din Vrancea, în vârstă de peste 16 ani, vor căpăta capacitate deplină de exercițiu. Vor putea lua decizii atât pentru ele, cât și pentru copiii lor, plus că vor beneficia ddirect de drepturile financiare legale.

Legislația privind protecția și promovarea drepturilor copilului va fi modificată printr-un nou act de reglementare ce conferă mai multe drepturi mamelor adolescente, cu vârsta minima de 16 ani.

Conform datelor statistice, înregistrdate la Ministerul Familiei, numărul mamelor minore înregistrate în județul Vrancea, în 2022 a fost cuprins între 100 și 200.

Acestea vor dobândi capacitate deplină de exercițiu și vor putea lua decizii pentru ele și copilul lor, fără ca un alt adult, părinte soț sau tutore, să poată interveni. De asemenea, nu vor mai avea nevoie de un intermediar major (partener, părinte, reprezentant legal etc.) pentru a-și obține drepturile financiare ce i se cuvin, pentru ea sau pentru întreținerea copilului.

Un proiect de lege, în acest sens, a trecut tacit de Senat și va fi votat la Camera Deputaților.

„Mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze orice document cu caracter medical şi social ce are legătură cu îngrijirea, creşterea şi dezvoltarea acestuia”, prevede viitoarea lege.

Totodată, va fi completată și Legea 272/2004 astfel încât să prevadă explicit că, în cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil atât a mamelor, cât şi a copilului ori copiilor lor, dar şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copiii acestora vor putea fi solicitate chiar de ele. Iar drepturile bănești, conform noilor prevederi vor fi plătite inclusiv mamelor minore.

În prezent, legea nu permite ca mamele minore să primească drepturi financiare sau de asistență socială în acord cu nevoile lor. Acestea sunt acordate unei persoane majore, fie că este vorba despre părinte, partener sau reprezentant legal. Ori, apar și situații în care drepturile acordate mamelor sunt folosite în alte scopuri, iar nu în interesul mamei și al copilului, de persoanele respective care le primesc.

„Astfel, mamele minore nu beneficiază de aceleași drepturi precum o mamă care a dobândit capacitatea de exercițiu deplină, care se poate reprezenta singură și are calitatea de reprezentant legal pentru copilul ei. Ținând cont de faptul că, potrivit actelor normative aflate în vigoare, o mamă minoră este tratată din punct de vedere legal ca un copil, orice demers care vizează respectarea principiului interesului superior al copilului se va înscrie sub prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecţia și promovarea drepturilor copilului”, subliniază inițiatorii actului normativ.

Drept care, autorii propun ca, prin proiectul de lege, mamele în vârstă de 16 ani să dobândească capacitatea deplină de exercițiu ceea ce implică posibilitatea de a decide pentru ele și copilul lor, dar și de a cere și primi o serie de drepturi bănești.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.