Local

În atenția vrâncenilor care pleacă în vacanță. Normele de călătorie pentru animale de companie

Ionel Sclavone
20 aug 2023 1091 vizualizări

Pentru vrâncenii care au animale de companie, perioada vacanțelor este destul de dificilă. Mulți evită să plece în alte țări pentru perioade mai lungi de timp, dat fiind că trebuie să găsească pe cineva care să aibă grijă de prietenul necuvântor. Există posibilitatea adăpostirii acestora, contra cost, la unități specializate – hoteluri pentru animale – dar câți pot pleca la drum fără să se gândească la animăluțul pe care îl lasă în urmă?

Pentru vrâncenii care au animale de companie și nu se pot despărți de ele, există posibilitatea să le ia în vacanță împreună cu ei, în străinătate. Normele Uniunii Europene permit acest lucru, dacă sunt îndeplinite câteva condiții. În primul rând, animalul să fie microcipat, vaccinat și să dețină documente de călătorie, pasaport sau certificat UE.

Stăpânii de animale au posibilitatea să iasă cu câini, pisici sau chiar dihori peste graniță, în statele Uniunii Europene (inclusiv Norvegia și Irlanda de Nord). Există o serie de reguli care trebuie îndeplinite și care sunt valabile cam peste tot.

Nu este permis transportul animalelor de companie în Marea Britanie, pentru cei ce-și aleg ca loc de vacanță Londra, sau în Emiratele Arabe Unite, respectiv Dubai. Legislația locală este mult mai restrictivă în privința animalelor în aceste state.

Conform site-ului Tarom, nu este permis transportul animalelor de companie către următoarele destinaţii: Marea Britanie (Londra) şi Emiratele Arabe Unite (Dubai), din cauza legislaţiei locale restrictive.

Prin urmare, cu puține excepții, vrâncenii care au animale de companie le pot lua în vacanță în majoritatea statelor UE cu condiția să îndeplinească anumite reguli.

În primul rând animalul trebuie microcipat astfel încât să poată fi identificat conform cerințelor tehnice din anexa II a Regulamentului UE privind circulația animalelor de companie.

În al doilea rând, animalul tebuie să fie vaccinat împotriva rabiei, iar proprietarul să aibă asupra sa actele doveditoare. De asemenea, trebuie ca acesta să fi fost tratat împotriva teniei Echinococcus multilocularis (dacă zona de destinație nu este afectată de tenie, de exemplu, în Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord).

Documentele de călătorie

Pe lângă aceste condiții, proprietarul trebuie să dețină și documente de călătorie pentru animalul de companie. Există două tipuri principale de asemenea documente Pe de-o parte este vorba despre pașaportul pentru animale, folosit când acesta călătorește între țările UE sau între UE și Irlanda de Nord; sau un certificat UE privind sănătatea animalelor atunci când călătoria are loc dintr-o țară terță.

Aceste norme se aplică în special călătoriilor private cu animale de companie, care nu implică transferul de proprietate sau vânzarea. Pentru celelalte cazuri există alte proceduri, specifice.

Pașaportul european pentru animale de companie, standardizat la nivelul UE, conține informații despre animalul de companie, inclusiv descriere, identificare prin microcip sau tatuaj, vaccinare antirabică, și detalii de contact ale proprietarului și veterinarului care a emis pașaportul. Documentul este valabil pe durata vieții animalului și este necesar pentru călătoriile în interiorul UE și Irlanda de Nord.

Certificatul UE privind sănătatea animalelor conține detalii specifice despre animalul de companie și se bazează pe un format standardizat al UE. În cazul în care animalul vine dintr-un stat din afara Uniunii Europene, trebuie să aibă un certificat sanitar UE emis de un veterinar oficial cu cel mult 10 zile înainte de sosirea în UE.

Reguli impuse de transportatori

Pe lângă informațiile legat de actele de identitate sau condițiile de călătorie oficiale, mai există și câteva reguli impuse, în cazul deplasării cu avionul sau cu trenul, de companiile transportatoare.

Majoritatea companiilor aeriene impun condiții legate de greutatea sau dimensiunea cuștii și de greutatea animalului. Cele mai multe companii vor accepta la bordul aeronavei doar câini și pisici. Există și posibilitatea ca transportul animalului să fie taxat în mod special de compania de aviație.

Pe de altă parte, câinii-însoțitori ai persoanelor cu dizabilități vor avea, în majoritatea cazurilor, atât acces în cabină, cât și gratuitate la transport.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.