Local

În atenția vrâncenilor:Ajutorul de deces se va acorda după reguli noi, de anul viitor

Ionel Sclavone
19 dec 2023 2258 vizualizări

Ajutorul e deces va fi acordat, începând cu anul viitor, după noi reguli, prevăzute de noua lege a pensiilor. Astfel, banii vor fi plătiți și în cazul persoanelor aflate în concendiul de creștere al copilului, iar beneficiari vor putea fi și firmele.

Regulile de acordare pentru ajutorul de deces vor fi, în mare parte, conform noii legi a pensiilor, similare celor din prezent. Astfel, în cazul decesului persoanei asigurate, sau al pensionarului, ajutorul de deces se acordă unei singure persoane. Aceasta trebuie să facă dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare. Beneficiar poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau oricare persoană care face această dovadă.

Valoarea ajutorului de deces se va stabili anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și, va fi la nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Vor fi și unele modificări, însă. Legea stabilește că ajutorul de deces este plătit pentru persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care au cotizat cel puțin șase luni înainte. De la 1 septembrie 2024, ajutorul de deces „se acordă și în cazul decesului persoanei care, în ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă”.

În cazul decesului unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului care, la data decesului, nu era asigurat sau pensionar al sistemului public de pensii, în noua lege se păstrează actualele reguli. Valoarea ajutorului de deces în acest caz este la jumătate din valoarea ajutorului acordat în cazul decesului asiguratului sau pensionarului.

Anul acesta, ajutorul de deces este 6.789 de lei, în cazul asiguratului sau pensionarului, și de 3.395 de lei.  în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Concret, se consideră membru de familie, care poate primi ajutorul de deces în cazul morții unei rude neasigurate soțul; copiii proprii, copiii adoptați, aflați în plasament familial sau încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani ori, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, sau indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate; părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

Din toamna lui 2024, ajutorul de deces se va acorda „și în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu potrivit prevederilor art. 6 alin. (1)”.

Conform noilor reglementări, din 1 septembrie 2024, ajutorul de deces va putea fi plătit și către o persoană juridică, dacă face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. În aceste cazuri, plata ajutorului se face pe baza documentelor justificative prin virament bancar.

Documente solicitate pentru ajutorul de deces

Ajutorul de deces se achită în termen de trei zile lucrătoare, de la solicitare, de către casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia, sau de instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Ajutorul de deces se acordă la cerere, în baza certificatului de deces și a unor documente precum:

actul de identitate al solicitantului (original şi copie);

actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);

dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);

actul medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);

adeverinţa care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).

adeverința eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.