Local

În atenția vrâcenilor proprietari de apartamente: Închiderea balconului se face doar cu autorizație de la primărie. Amenzile sunt usturătoare

Ionel Sclavone
31 ian 2023 7791 vizualizări

Vrâncenii care locuiesc la bloc riscă amenzi foarte mari, ba chiar și pedepse cu închisoarea, dacă își închid balcoanele fără autorizație de la primărie. Această lucrare este preferată de cei care doresc să-și extindă spațiul de locuit sau, să facă anumite intervenții menite să ducă la reducerea consumului de căldură.

Proprietarii care execută lucrări de închidere a balconului unui apartament fără autorizația primăriei pot avea probleme mari, conform legii. Chiar dacă amenajarea poate fi o soluție pentru creșterea confortului locuinței, legea este foarte clară în această privință. Cei care nu respectă reglementările în vifoare și nu obțin autorizații de la primării, riscă sancțiuni cu amenzi și chiar pedepse cu închisoarea. Potrivit Legii nr. 50/1991 persoanele care execută lucrări fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei.

Iar în anumite condiții, când imobilul intră în categoria monumentelor istorice sau este construit într-o zonă protejată, proprietarii riscă chiar o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între trei luni și un an, potrivit articolului nr. 24 din Legea nr. 50/1991.

Pentru a putea închide balconul, este nevoie autorizație deoarece, lucrarea duce la schimbarea proiectului inițial al clădirii susțin specialiștii în urbanism.  Mai mult amenajarea ilegală afectează estetica și chiar structura blocului, putând cauza mai multe probleme pe termen lung.

De asemenea, este de preferat că lucrările să nu fie executate „după ureche” ci cu echipe specializate și folosind materiale de calitate. Aceasta deoarece vrem ca un balcon închis să reziste cât mai mult în timp și, în plus, să nu provoace probleme spațiului de locuit, igrasie, mucegai, aerisire insuficientă etc.  O lucrare prost executată nu va rezista și va necesita reparații și alte intervenții ulterioare care vor costa bani în plus.

Pentru a obține o autorizație de construcții, în vederea unei astfel de lucrări, solicitantul trebuie să se adreseze primăriei, pe raza căreia se află locuința, și să depună o cerere însoțită de o documentație tehnică întocmită de proiectant autorizat și de acordurile asociației de proprietari.

De asemenea, este posibil, în anumite situații, ca cel interesat să trebuiască să anunțe începerea lucrărilor și la Inspectoratul de Stat și Construcții, ca să se asigure că nu încalcă legea.

Odată ce a ajuns în posesia autorizației de construcție, proprietarul poate trece la închiderea balconului. În general, din momentul eliberării, autorizația de construcție are o valabilitate de câteva luni, în funcție de complexitatea lucrărilor și de primărie. În acest interval va trebui executată și intervenția.

Sfaturi pentru cei care își închid balcoanele

Constructorii atrag atenția că o astfel de lucrare, necesită o planificare antentă, care începe cu strângerea acordurilor necesare și cu elaborarea documentației tehnice. Ulterior, după îndeplinirea procedurilor birocratice, de obținere a acordurilor, proprietarul trebuei să apeleze la un constructor specializat. Acesta îl va sfătui în ceea ce privește achiziția materialelor ce urmează să fie folosite, dar și a soluțiilor. Pentru o lucrare superioară este nevoie de materiale de calitate, dar și de o echipă de lucrători cu experiență și specializați. Orice rabat de la calitatea materialelor și de la competența meseriașilor se va reflecta și în rezultatul final

O închidere a balconului incorectă sau cu materiale de slabă calitate poate cauza condens, o problemă des întâlnită în balcoanele închise unde nu există calorifere. De asemenea, se poate ajunge la igrasie și la mucegai. În plus, pot apărea probleme de aerisire în camera care dă spre balcon, iar dacă acest lucru nu va fi luat în calcul de la început, va necesita o nouă intervenție și alți bani cheltuiți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.