Local

DGFP Vrancea: Impozit pe veniturile microîntreprinderilor 2024, modificări aduse de OUG 115/2023

Ziarul de Vrancea
26 feb 2024 936 vizualizări

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea aduce în atenţia contribuabililor modificările aduse de OUG 115/2023 în ceea ce priveşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor:

 

  1. Începând cu data de 1 ianuarie 2024 se modifică unele dintre condițiile cumulative pe care trebuie să le îndeplinească o persoană juridică la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent pentru a fi considerată microîntreprindere:

             a) să aibă asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile referitoare la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Asociaţii/acţionarii persoanei juridice române care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la persoana juridică română analizată, cât şi la alte persoane juridice române care îndeplinesc condiţiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, trebuie să stabilească, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor, o singură persoană juridică română care aplică prevederile privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Persoanele juridice române care nu au fost stabilite de către asociaţi/acţionari, până la termenul de 31 martie, intră sub incidenţa prevederilor referitoare la impozitul pe profit.

            b) să depună în termen situaţiile financiare anuale, dacă are această obligaţie potrivit legii. (În înțelesul prevederilor art. 47 alin. (1) lit. i) și 541 din Codul fiscal, referirea la situațiile financiare anuale privește depunerea acestora pentru exercițiul financiar al anului 2022 și/sau pentru exercițiile financiare corespunzătoare anilor anteriori anului 2022).

Totodată în cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 47 alin. (1) lit. g)- (aceea de a avea cel puțin un salariat) şi/sau nu a depus în termen situaţiile financiare anuale pentru exerciţiul financiar precedent anului fiscal respectiv, dacă avea această obligaţie potrivit legii, microîntreprinderea datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită oricare dintre aceste condiţii.

            c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro.

Ca noutate, la calculul plafonului de 500.000 euro, limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.

  1. Începând cu data de 1 ianuarie 2024 se abrogă prevederile conform cărora persoanele juridice române care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 - «Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare», 5520 - «Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată», 5530 - «Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere», 5590 - «Alte servicii de cazare», 5610 - «Restaurante», 5621 - «Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente», 5629 - «Alte servicii de alimentaţie n.c.a.», 5630 - «Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor» puteau opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, fără să aplice prevederile art. 52, privind regulile de ieşire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii în cursul anului.

  1. Microîntreprinderea care se află în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerţului, potrivit prevederilor legale, continuă să fie plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor pentru întreaga perioadă în care înregistrează această situaţie de inactivitate.

O microîntreprindere care s-a aflat în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerţului, potrivit prevederilor legale, continuă să fie plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor de la data înscrierii în registrul comerţului a menţiunii de reluare a activităţii, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 47 alin. (1) lit. d), h) şi i), iar pe cea de la lit. g)[1] în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării menţiunii în Registrul Comerţului.

  1. Începând cu data de 1 ianuarie 2024 microîntreprinderile nu își mai pot diminua impozitul datorat trimestrial cu sumele  reprezentând  :

Ultimul an fiscal în care sumele reprezentând sponsorizări/burse şi sumele reprezentând achiziţia de aparate de marcat electronice fiscale, rămase de reportat, potrivit legii, se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este anul fiscal 2023.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului 2023 se redirecţionează potrivit prevederilor în vigoare până la data de 31 decembrie 2023, pentru activităţile de sponsorizare.

Baza legală: OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene publicată în Monitorul Oficial al României partea I nr. 1139/15.12.2023

                             

Compartiment de comunicare                                                                                                                                           

 

B-dul Independenţei nr. 24,Focşani, Vrancea          

Tel: 0237/216915,Fax: 0237/217266

E-mail: Presa.VN@anaf.ro,Web : www.anaf.ro 

 


[1] “d) capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;

h)are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile prezentului titlu;

i) a depus în termen situaţiile financiare anuale, dacă are această obligaţie potrivit legii.

g) are cel puţin un salariat, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 48 alin. (3);”

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.