Local

Fabrica de căldură moare încet, dar sigur. Doar 36% dintre focșăneni mai sunt abonați la ENET

Ionel Sclavone
23 sep 2020 2608 vizualizări

Numărul focșănenilor care apelează la serviciile furnizate de societatea de termoficare ENET SA se reduce de la o zi la alta, în ciuda declarațiilor festiviste ale autorităților. Conform informațiilor oficiale, în acest moment, ENET mai are doar ceva mai mult de 10.000 de abonați. Focșănenii renunță la serviciile costisitoare și de proastă calitate oferite de furnizorul de căldură și apă caldă, preferând soluții alternative, de regulă centrale de apartament și de bloc.

La finalul anului 2019, conform ultimelor situații publicate pe site-ul ENET SA, sistemul centralizat de termoficare mai avea doar 10.685 de abonați, reprezentând 36,3%, din totalul de 29.405 apartamente.

Practic, mai mult de jumătate dintre abonații focșăneni au renunțat la ENET, de-a lungul timpului, din cauza serviciilor de calitate proastă și a facturilor foarte mari pe care trebuiau să le plătească.

Managementul centrat pe interesul societății și aproape deloc pe al consumatorilor are drept consecință creșterea numărului de debranșări. La finalul lui 2018, au plecat din sistemul centralizat 562 abonați. Până la jumătatea lui 2019 s-au înregistrat alte 93 de debranșări, iar până la finalul anului, numărul a crescut la 688 de persoane.

Informația apare în ultimul raport al administratorului special al ENET SA, Carmen Costin, aferent anului 2019. Carmen Costin a fost desemnată să conducă ENET, de către Consiliul Local, după ce o instanță a Tribunalului Vrancea a dispus intrarea în insolvență a societății din cauza datoriilor foarte mari acumulate.

Conform documentului citat mai sus, procentul celor care și-au montat centrale de apartament a crescut cu 0,98% raportat la anul 2018.

„Debranșarea de la sistem rămâne în continuare o problemă care afectează eficiența sistemului, scăderea cantităților de energie termică livrate având impact negativ și în livrările de energie electrică”, se arată în raportul administratorului special.

Scade producția de agent termic

Potrivit raportului administratorului special, în aceste condiții, cantitatea de energie termică livrată către populație a scăzut de la 75,26% în anul 2018 la 73,63% în 2019. O scădere s-a înregistrat și în cazul agenților economici și instituțiilor publice, însă în acest caz reducerea este nesemnificativă, raportat la total:  

„Pentru agenții economici alimentați din rețeaua de distribuție, inclusiv unitățile bugetare, livrările au scăzut cu 4,82%, față de anul 2018. Livrările de energie termică pentru agenții economici alimentați din rețeaua de transport au scăzut cu 9,5%, ponderea acestora fiind însă nesemnificativă în total livrări energie termică”.

Lungile perioade în care furnizarea apei calde a fost întreruptă sub pretextul așa ziselor revizii, datoriile imense acumultate, incapacitatea conducerii societății de a îmbunătăți serviciile oferite, i-au determinat pe focșăneni să caute soluții alternative. Cei mai mulți au preferat centralele termice de apartament sau de bloc.

Primăria nu are soluții de rentabilizare

În aceste condiții, în care focșănenii renunță într-un procent din ce în ce mai mare la serviciile ENET, iar producția de energie termică scade, este de domeniul evidenței că șansele societății de a se redresa financiar se reduc foarte mult.

Dacă debranțările vor continua în același ritm, în aproximativ 16 ani, ENET nu va mai avea nici un abonat consumator casnic.

Deși au trecut cinci ani de când Municipalitatea anunța o strategie pentru re-atragere a abonaților în sistemul centralizat de termoficare, nu s-a întâmplat nimic în această direcție. Numărul celor care se rebranșează este de aproximativ 30 – 40 de locuințe anual, adică insignifiant.

Singura strategie propusă de Cristi Misăilă și PSD pentru stoparea debranșările se bazează pe forță: menținerea cu japca a actualilor abonați și impunerea obligativității rebranșării prin adoptarea unor hotărâri de Consiliu Local.

Drept urmare, având în vedere incompetența actualei administrații de a identifica soluții pentru rentabilizarea ENET-ului și pentru atragerea de noi abonați, se pune întrebarea cui folosesc investițiile de milioane de euro pe care Primăria le face în reabilitarea și modernizarea sistemului de termoficare centralizat.

În nici un caz focșănenilor care continuă să părăsească sistemul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.