Local

Exclusiv! S.C. CUP SA Focșani are de recuperat peste 2 milioane lei de la firma lui Liviu Dragnea, S C Tel Drum SA, aflată la un pas de faliment

Ziarul de Vrancea
14 feb 2023 2754 vizualizări

Aflați din acest articol, printre altele, cum au contribuit vrâncenii fără să știe sau să-i întrebe cineva dacă vor, la bunăstarea firmei lui Liviu Dragnea și apropiaților acestuia (S C Tel Drum S A Alexandria  despre care DNA susține că este deținută prin interpuși de Liviu Dragnea). Conform documentelor intrate în poseseia cotidianului nostru, S C CUP SA Focșani are de recuperat peste 2.237.564 lei de la S C Tel Drum aflată în insolvență.Conform precizărilor făcute de biroul de presă al S C CUP SA Focșani la solicitarea Ziarului de Vrancea:”Obiectul contractului ( n.r. care au generat datoria menționată ) a fost reabílitare, extindere și construcție Stații de Epurare în aglomerăríle Odobești, Märãșeşti, Panciu, Adjud și Homocea din județul Vrancea.”

Răspunsul Biroului de presă al S C CUP SA Focșani

Către

Ziarul de Vrancea

6 februarie 2023

Ca urmare a solicitării primite din partea publicației dumneavoastră prin intermediul căreia doriți să aflați „ce creanță are de recuperat SC CUP SA Focșani în procesul de insolvență deschis al firmei SC Tel Drum SA Alexandria și cum s-a constituit această sumă”, facem următoarea precizare:

În dosarul nr. 116/87/2018 aflat pe rolul Tribunalului Teleorman, CUP SA Focșani s-a înscris cu creanța menționată în Tabelul creditorilor, anexat prezentei sub formă de copie-extras.

Acționariatul S C CUP S A Focșani este următorul

Care sunt problemele actuale ale S C Tel Drum SA Alexandria

Citiți și: Firma Tel Drum și-a cerut insolvența în ziua în care DNA a extins urmărirea penală-articol publicat de site-ul:observatornews.ro pe data de 22.01.2018

Firma Tel Drum şi-a cerut falimentul, în 17 ianuarie 2018, în aceeaşi zi în care DNA a extins urmărirea penală în cazul Tel Drum.

Firma Tel Drum şi-a cerut falimentul, dosarul fiind înregistrat în 17 ianuarie, la Tribunalul Teleorman, în aceeaşi zi în care DNA a extins urmărirea penală în cazul Tel Drum, în dosarul în care este cercetat şi Liviu Dragnea.

Conform site-ului Tribunalului Teleorman, este vorba despre faliment, iar la obiectul dosarului este înscris „deschiderea procedurii la cererea debitorului".

Primul termen în dosar este stabilit pentru 29 ianuarie 2018.

În data în care a fost deschisă acţiunea în instanţă, DNA a cerut „extinderea urmăririi penale faţă de persoana juridică SC TEL DRUM SA, suspectă pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul.”

În cauză s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale suspectei SC TEL DRUM SA, precum şi poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terţi, cu orice titlu, în conturile bancare deţinute aceasta, până la concurenţa sumei de 32.118.589,51 lei (reprezentând suma foloaselor necuvenite şi suma cu care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat)", a mai anunţat DNA.

În 13 noiembrie 2017, liderul PSD, Liviu Dragnea a fost pus sub urmărire penală sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, într-un dosar în care sunt urmărite penal alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei Tel Drum.

Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri.

Prejudiciul în acest dosar este de 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu şi de 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene.

Grupul iniţiat în anul 2001 are ca principal scop obţinerea frauduloasă a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice, prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, spun procurorii DNA. 

Liviu Dragnea a fost pus sub urmărire penală pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pentru două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul. 

Sursa: News.ro

Citiți și:Tel Drum, despre care DNA susține că este deținută prin interpuși de Liviu Dragnea: nou contract, de 12,4 mil. lei, de la CJ Teleorman / În 2020, trei oameni-cheie din Tel Drum au preluat o firmă care a început să prindă contracte publice de zeci de milioane de lei-articol publicay de site-ul g4media.ro, pe data de 26 iulie 2022

Consiliul Județean Teleorman a semnat, la jumătatea lunii mai, un contract de 12,4 milioane lei cu firma Tel Drum SA pentru întreținerea drumurilor din estul județelui, pe timp de vară. Trimisă în judecată de procurorii anticorupție, despre Tel Drum SA DNA susține că este controlată, prin interpuși, de Liviu Dragnea, fostul președinte PSD.

După ce, în 2018, Tel Drum SA a intrat în insolvență, trei dintre oamenii-cheie din societate au preluat o firmă care, ulterior, a prins contracte publice de zeci de milioane de lei în Teleorman.

Contractul din mai 2022 este parte a unui acord-cadru pe patru ani atribuit, în 2019, de Consiliul Județean (CJ), și împărțit în două loturi (pentru drumurile din estul, respectiv vestul Teleormanului), ambele câștigate de Tel Drum SA. În cei patru ani, Tel Drum urmează să încaseze, în total, circa 110 milioane de lei.

Oficial, Tel Drum SA îi are ca acționari majoritari pe Petre Pitiș (54%) și Liviu Lucian Dobrescu (44,6%). În 2020, DNA a susținut că, pe vremea când era președinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi inițiat un grup infracțional organizat care a avut ca scop obținerea de contracte din fonduri publice, lucru care a dus la privatizarea Tel Drum SA (anterior deținută de CJ), societatea ajungând ”prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea (…)”, prejudiciul creat bugetului public fiind de 31,3 milioane lei.

Presa a dezvăluit că Pitiș și Dobrescu au fost colegi de facultate cu Dragnea, primul fiind ”prieten și om bun la toate” pentru fostul lider social-democrat.

În acest dosar, aflat încă în anchetă, societatea Tel Drum este inculpată pentru constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale) și două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

În 2017, în alt dosar, DNA a trimis în judecată societatea Tel Drum SA, pe Pitiș și pe Floarea Neda, asociat minoritar, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul fiind de 4,8 milioane lei. Dosarul se află în pronunțare pentru data de 18 august la prima instanță, de fond.

La puțin timp după această trimitere în judecată, Tel Drum SA a intrat în insolvență, înregistrând pierderi din ce în ce mai mari care au culminat anul trecut, atunci când au ajuns la 24,3 milioane lei. Între 2019 și 2021, numărul de angajați a scăzut de la 437 la 313.

Actualul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Ionuț Andrei Gâdea, afirmă că, în condițiile în care comisiile de recepție a lucrărilor au mers pe teren și și-au dat avizul, înseamnă că firma a făcut treburile pentru care este plătită. În privința asocierii de către DNA a Tel Drum SA cu Dragnea, Gâdea a afirmat că nu s-a implicat în derularea atribuirii contractelor, acestea fiind sub apanajul unor comisii în activitatea cărora nu a intervenit niciodată.

În septembrie 2020, doi dintre asociații de la Tel Drum (Lucian Liviu Dobrescu și Mirela Panaitov), alături de Nicoleta Dan (fostă Pene), director comercial în firmă, au preluat 90% din părțile sociale ale Team Star Sud 2019 SRL, o firmă de construcții care a aparținut, la un moment dat, unui director din Tel Drum.

Ulterior, Team Star Sud 2019 SRL, în calitate de unic ofertant sau în diferite asocieri, a semnat contracte de circa 140 de milioane de lei cu instituții publice cum ar fi Primăria Alexandria, Consiliul Județean Teleorman, Direcția Regională de Drumuri București sau Primăria Videle.

În 2020, cifra de afaceri a Team Star Sud 2019 SRL a fost de 19,6 milioane de lei, iar, anul trecut, de 17,9 milioane lei, în cei doi ani profiturile nete fiind de 2,3, respectiv 2,5 milioane lei, adică de circa cinci ori mai mult decât în 2019, înainte de preluarea de către grupul din Tel Drum SA. Petre Pitiș nu a putut fi contactat, o reprezentantă a societății afirmând că se află în concediu.

Întrebat despre potențialele legături cu Tel Drum SA, Alexandru Lucian Stoica, administratorul Team Star Sud 2019 SRL, care a preluat recent 10% din părțile sociale ale firmei, a declarat că societatea sa este independentă și că, până în urmă cu trei luni, nu știa dacă nu cumva va trebui să dea afară angajați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.