Local

Evoluția numărului de contracte individuale de muncă active în Vrancea, discutată la ședința comisiei de dialog social

Ziarul de Vrancea
24 mar 2022 1264 vizualizări

În cadrul ședinței de dialog social desfășurată marți, 22 martie, la Prefectură, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea a prezentat un material referitor la evoluția numărului de contracte individuale de muncă active la nivelul județului nostru. Principalele informații prezentate cu acest prilej:

Piața muncii din punctul de vedere al relațiilor de muncă dezvoltă o dinamică continuă și o adaptare permanentă la condițiile economice specifice din județul Vrancea. În cadrul sedinței periodice a Comisiei de Dialog Social vă propunem dezbaterea evoluţiei numărului de contracte individuale de muncă la nivelul judetului Vrancea pe parcursul anului 2022, comparativ cu contractele individuale de muncă înregistrate în anul 2021, respectiv 2020. Potrivit datelor extrase din aplicația REVISAL, ca urmare a completărilor și transmiterilor efectuate de angajatori în conformitate cu prevederile H.G. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, situația concretă se prezintă astfel:

La data de 31.12.2020, la nivelul județului Vrancea s-au înregistrat următorii indicatori Statistici referitor la Contracte individuale de muncă /Angajatori /Salariați, 

Din care:

Rezultă, astfel, la 31.12.2020 un număr total de 62727 de contracte individuale de muncă ACTIVE înregistrate în REVISAL.

La data de 31.12.2021, la nivelul județului Vrancea s-au înregistrat următorii urmatorii Indicatori Statistici referitor la Contracte individuale de muncă /Angajatori /Salariați:

Din care:

Rezultă, astfel, la 31.12.2021 un număr total de 63438 de contracte individuale de muncă ACTIVE înregistrate în REVISAL.

În anul 2022, pana la data de 05.03.2022, la nivelul județului Vrancea vorbim de următorii Indicatori Statistici referitor la Contracte individuale de muncă /Angajatori /Salariați:

Din care:

Rezultă, astfel, până la 05.03.2022 un număr total de 63438 de contracte individuale de muncă ACTIVE înregistrate în REVISAL.

Se observă o situație relativ constantă a contractelor individuale de muncă active inregistrate în județul Vrancea.

Definirea si sanctionarea muncii nedeclarate conform Legii 53/2003 rep., cu modificarile si completarile ulterioare

A fost redefinită munca nedeclarată prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă (și nu „în afara programului de lucru”) stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.

 Astfel, in sensul Legii 53/2003, Codul Muncii, republicat cu modificările și completările ulterioare, munca nedeclarată reprezintă:

    a) primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;

Contraventie, potrivit art. 260 alin. 1 lit e din Legea 53/2003 rep.: primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

   b) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;

Contravenție, potrivit art. 260 alin. 1 lit e^1 din Legea 53/2003 rep.: primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

   c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;

Contravenție, potrivit art. 260 alin. 1 lit e^2 din Legea 53/2003 rep.: primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care acesta/aceştia are/au contractul individual de muncă suspendat, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei;

    d) primirea la muncă a unui salariat cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 105 alin. (1) lit. c).

Contravenție, potrivit art. 260 alin. 1 lit e^3 din Legea 53/2003 rep.: primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei;

Definirea și sancționarea muncii subdeclarate conform Legii 53/2003 Codul Muncii, republicat cu modificările și completarile ulterioare :

În sensul Legii 53/2003 rep., muncă subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale.

Acordarea unor drepturi salariale nete mai mari decât cele constituite si evidentiate în statele de plată ale salariatilor a fost reglementată drept contraventie, potrivit art. 260 alin. 1 lit e^5 din Legea 53/2003 rep. - „acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale, cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei”.

A fost sanctionata si depășirea, cu mai mult de o lună, a termenului stabilit în contract pentru plata salariului, astfel că va fi sanctionată: ”Încălcarea de către angajator a obligatiei prevăzute (...) cu mai mult de o lună de la termenul de plată a salariului stabilit în contractul individual de muncă va fi sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu exceptia situatiei în care angajatorul se află sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă”. – Contraventie, potrivit art. 260 alin.1 lit s)  din Legea 53/2003 – Codul Muncii.

Informații + foto transmise de purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Județul Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.