Local

Domeniul construcțiilor în județul Vrancea- Studiu Emenatwork

Ziarul de Vrancea
25 iul 2017 70210 vizualizări
În România, de-a lungul ultimilor ani, domeniul construcţiilor a cunoscut nenumărate fluctuaţii şi schimbări. Apariţia obligativităţii de a angaja un diriginte de şantier şi înăsprirea avizelor necesare pentru  ridicarea unui imobil sunt doar câteva dintre ele. În acest sens, magazinul online eMenatwork.ro a realizat un studiu de piaţă pentru a află câte firme de construcţii există în Vrancea şi cât de interesaţi sunt  locuitorii din judeţ de achiziţionarea de materiale de construcţii din mediul online.

Atunci când vine vorba despre demararea unor lucrări de construcţie sau consolidare, angajarea unui  diriginte de şantier reprezintă una dintre cele mai importante reguli de care orice proprietar trebuie să ţină cont. Până la jumătatea anului 2015, această măsură era obligatorie doar în cazul proiectelor complexe,de anvergură. Odată cu modificarea legii nr. 10/1995, a fost introdusă obligativitatea existenţei unui  diriginte (coordonator) de şantier pentru orice tip de construcţie, chiar şi în cazul caselor de la ţară.

Practic, cele mai importante sarcini pe care trebuie să le aibă un diriginte de şantier sunt:

Verificarea autorizaţiei de construcţie şi a documentelor aferente

Selectarea materialelor de construcţii

Supravegherea modului în care se desfăşoară lucrarea

Sesizarea unor eventuale probleme apărute pe şantier

Verificarea respectării standardelor de calitate

Oferirea de consultanţă viitorului proprietar al construcţiei

Dirigintele de şantier este persoană cheie din întregul proces de construcţie, fiind cel care se asigura că  lucrarea decurge conform planului stabilit. Mai mult decât atât, acesta reprezintă proprietarul în faţă proiectantului, a muncitorilor, a furnizorilor de materiale etc. În cazul în care legea nu este respectată,persoanele în cauza pot fi pedepsite cu amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Cu ajutorul informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi a datelor înregistrate de Google în ultimele 24 de luni, magazinul online eMenatwork.ro a realizat o cercetare de piaţă care evidenţiază, în  linii mari, situaţia domeniului construcţiilor din judeţul Vrancea .

La jumătatea anului 2016, în Vrancea existau 188 de diriginţi de şantier autorizaţi de Inspectoratul de Stat  în Construcţii. Din acest punct de vedere, Vrancea se situează pe locul 29 în topul judeţelor cu cei mai  mulţi specialişti, pe primul loc fiind Bucureşti , iar pe ultimul Covasna. În ceea ce priveşte numărul firmelor  de construcţie existente în judeţ, Vrancea se află pe poziţia 28 la nivel naţional, cu o scădere de 1,77% a  acestora în ultimii 5 ani.

Locuitorii din judeţul Vrancea au devenit din ce în ce mai interesaţi de achiziţionarea materialelor de  construcţie necesare din mediul online, dovadă fiind creşterea volumului de căutări cu 3,55% în ultimele  12 luni. Din acest punct de vedere, Vrancea ocupă locul 40 la nivelul întregii ţări.

De ce îşi doresc oamenii să cumpere astfel de produse de pe Internet şi renunţă la obiceiul de a mai merge în magazinele obsnuite? Răspunsul este cât se poate de simplu. Economisesc timp, intră rapid în posesia produselor dorite şi, de foarte multe ori, beneficiază de preţuri avantajoase.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.