Local

Doi șefi ai BRD Focșani anchetați de DIICOT: Firma familiei directorului medical al spitalului județean Focșani, Casa Ochean, victimă

Ionel Sclavone
15 mai 2019 10448 vizualizări

Daniel Constantin Popa și Ionel Grigore, directorul general și directorul comercial în cadrul filialei BRD din Focșani sunt urmăriți penal de DIICOT pentru înșelăciune, fals, uz de fals, fraudă informatică, abuz în serviciu și operațiuni financiare ilegale. Potrivit site-ului de știri ”Sursa Zilei”care prezintă informațiile, alături de cei doi, ancheta  vizează persoane din conducerea mai multor filiale ale BRD, din Bacău, Galați și Prahova precum și din structura centrală. Investigația ar fi  pornit conform ”Sursa Zilei”, de la firma Arta Vinului – Casa Ochean, patronată de soții Mariana și Valentin Ochean, și urmăresc o posibilă fraudă bancară cu sume de ordinul milioanelor de euro.

Daniel Constantin Popa și Ionel Grigore, directorul general și, respectiv, directorul comercial al filialei BRD din Focșani sunt urmăriți penal într-un dosar complex care privește fapte de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și informatic, uz de fals, fraudă informatică, abuz în serviciu și efectuarea de operațiuni financiare ilegale.

Cercetările sunt efectuate de procurorii  din cadrul DIICOT Vrancea. Alături de cei doi focșăneni cercetările vizează încă șase șefi și responsabili din cadrul filialelor BRD Bacău, Galați, Prahova precum și din structura centrală. Este vorba de un caz de fraudare a instituției bancare, cu sume de ordinul milioanelor de euro, prin acordarea de credite unor firme, apropiate, aflate în imposibilitatea de a le returna.

Ancheta DIICOT a pornit de la cazul unei firme cu sediul în Cârligele, Arta Vinului – crama Casa Ochean, patronată de soții Mariana și Valentin Ochean care a fost prejudiciată de această operațiune, fiind adusă în pragul insolvenței.

Beneficiar al unui credit de investiții ajuns victimă a unei scheme de fraudare

Totul a început în urmă cu 9 ani, în 2010, când conform articolului din ”Sursa Zilei”, firma a contractat, prin administratorul Mariana Ochean, un credit bancar pentru investiții, de la BRD Bacău, pentru care a garantat cu mai multe active imobiliare. Potrivit ordonanței de începere a urmăririi penale, din beneficiar al unor investiții menite să-i permită să se dezvolte economic, firma Arta Vinului SRL din Cîrligele, județul Vrancea a devenit o victimă a unei scheme de fraudare. Pe garanțiile și în numele firmei din Cîrligele, funcționarii bancari implicați ar fi acordat mai multe împrumuturi unor afaceriști apropiați care nu îndeplineau condițiile de creditare și care nu aveau de gând să mai returneze banii.

La final, au arătat anchetatorii, sumele respective urmau să fie imputate societății administrate de Mariana Ochean care urma să fie scoasă țap ispășitor.

„Analiza documentelor contabile eliberate petentei (Arta Vinului SRL - n.red.) conduce la concluzia că fără a fi evidențiate în acte semnate de administratorul petentei, Ochean Mariana, au fost acordate mai multe credite sau chiar o linie de garantare care a inclus și contractele semnate de petentă dar de care petenta nu a beneficiat în totalitate”, se arată în documentele întocmite de procurori.

”Sursa Zilei”:BRD a ascuns informații despre banii rulați prin conturile Casei Ochean

Pe parcursul derulării creditului, Mariana Ochean a observat neconcordanțe între documentele bancare primite de la ghișeu, pe hârtie și cele pe care le descărca on-line. Acest lucru a făcut-o să aibă suspiciuni în legătură cu onestitatea instituției bancare în relația cu firma sa și să ceară lămuriri. În locul răspunsurilor, s-a confruntat cu refuzul băncii de a-i pune la dispoziție copii ale unor contracte de credit sau acte adiționale încheiate cu BRD Focșani și de a-i elibera documente justificative din care să reiasă mișcările de bani din contul firmei.

Toate acestea, au stabilit procurorii, în ordonanța de începere a urmăririi penale, „au avut rolul de a o induce în eroare pe numita Ochean Mariana și de a ascunde neregulile observate cu privire la mișcările pe cont, existând astfel elemente ale săvârșirii infracțiunii de înșelăciune“.

Cum  a ajuns firma Arta Vinului în insolvență 

În acest context, fără ca reprezentanții societății să cunoască situația reală a creditului, pe 8 mai 2015, divizia Credite Speciale, prin directorul Alexandru Georgescu – pus la rându-i sub urmărire penală – cere Tribunalului Vrancea deschiderea procedurii insolvenței împotriva Arta Vinului SRL.

După un an, instanța a  decis  deschiderea insolvenței, invocând  datorii către diverși creditori de 1.307.291,67 lei. Conform unei expertize însă cea mai mare parte a debitelor, aproximativ 940.000 de lei erau sume cu care soții Ochean și-au creditat societatea și pe care nu intenționau să le retragă, pentru a provoca insolvența. În fața Tribunalului, reprezentanții firmei au făcut

de asemenea dovada că au făcuit plăți către creditori în valoare de  315.046 lei, arătând că activitatea economică nu a avut de suferit.  

De altfel, Casa Ochean avea în derulare mai multe contracte comerciale cu marile lanțuri de retail din țară, prin intermediul cărora își distribuia producția de vinuri.

Aceste aspecte au fost evidențiate chiar în raportul de expertiză întocmit la solicitarea BRD, de un expert judiciar angajat de Tribunal, după admiterea deschiderii dosarului de insolvență.

Finalul nu se întrevede prea curând

Deși datează de 9 ani, cazul este departe de a ajunge la final, ancheta DIICOT fiind abia la nivelul derulării unei expertize financiare din care să reiasă toate sumele rulate ilegal prin Arta Vinului SRL și care să-i identifice pe beneficiarii posibilei fraude.

În paralel, Mariana Ochean, în calitate de administrator, se luptă în instanțele civile pentru a salva societatea familiei și pentru a-și duce mai departe investițiile de la crama din Cîrligele.

Unul dintre vinurile sale, Fetească Albă 2014, a primit cinci stele de la unul dintre cei mai cunoscuți critici în domeniu, Marinela Ardelean, unul dintre cei mai cunoscuți somelieri din România, autoarea ghidului „The Wine Book of Romania/ Cartea Vinurilor Româneşti“.

Citiți și:Drept la replică transmis de Societatea Civilă de Avocați STOICA & Asociații;

Șapte șefi din BRD urmăriți penal după ce aproape că au distrus o companie românească din industria vinului 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.