Local

De știut pentru vrânceni: Donatorii de sânge vor beneficia de reduceri la impozitele pentru proprietăți

Ionel Sclavone
10 mar 2024 1832 vizualizări

Vrâncenii care donează sânge vor putea beneficia de reduceri la impozitul pe clădiri și la cel pentru terenurile pe care le dețin în proprietate. Măsura este de natură să încurajeze donarea de sânge, în rândul cetățenilor.

Vrâncenii care vor merge să doneze sânge de cel puțin trei ori într-un an vor putea beneficia de reduceri la impozitele locale pentru case și terenuri. Măsura a fost aprobată și va intra în vigoare în următoarea perioadă. Conform noilor reglementări, autoritățile vor putea stabili în ce condiți se acordă aceste reduceri la impozite locale.

Măsura a fost adoptată pentru a încuraja donarea de sânge în rândul cetățenilor. Potrivit datelor statistice, „nivelul donării de sânge este cel puțin de două ori mai mic decât necesarul de care au nevoie spitalele și, implicit, pacienții”.

Proiectul vizează modificarea Codului fiscal, în sensul introducerii unor beneficii pentru donatorii de sânge. Mai exact, consiliile locale vor putea decide acordarea unor reduceri procentuale pentru impozitul pe clădirile deținute de persoanele fizice care fac dovada că au donat sânge de cel puțin trei ori în decursul unui an calendaristic. De asemenea, donatorii ar putea beneficia de reduceri, potrivit viitoarei legi, și în cazul impozitului pe terenuri.

De menționat că reducerea se va cumula și cu bonusul de 10% primit de cei care își plătesc impozitele locale anticipat, până la 31 martie.

Legea stabilește cadrul general de aplicare, însă detaliile, respectiv procentul de reducere și documentele justificative solicitate celor donatorilor, pentru a stabili dacă pot beneficia de reduceri, vor fi aprobate prin hotărâre de consiliu local.

Proiectul nu stabilește procentul de reducere care se aplică, dar, în schimb, reglementează pașii ce vor trebui urmați atunci când, din calculul valorii de plătit ca impozit după aplicarea reducerii, nu rezultă o sumă exactă.

„Pentru determinarea sumei finale datorate, în situaţia aplicării reducerii instituite prin prezenta lege, se aplică rotunjirea, definită ca operaţiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracţiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracţiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari”, prevede proiectul de act normativ, în astfel de cazuri.

În prezent, donatorii de sânge primesc o serie de beneficii, prevăzute prin lege după cum urmează: un set de analize de sânge gratuit, pe an; o zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverință pentru școală/facultate; șapte bonuri de masă în valoare de 280 de lei. 

 

Cine poate fi donator de sânge

Conform legii, donatorii de sânge pot fi cetăţeni români cu domiciliul în România sau cetățeni ai Uniunii Europene care au reședința în România. Aceștia trebuie să fie în deplină stare de sănătate și să accepte regulile prelegării de sânge. Pentru a deveni donator de sânge un cetățean trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

În primul rând trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani și o greutate de peste 50Kg. Apoi, trebuie să aină puls regulat, 60 -100 bătăi/minut și tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg.

Regulile mai impun ca donatorii să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele șase luni. În cazul femeilor nu sunt acceptate cele gravide, aflate în perioada de lăuzie sau la menstruație.

O altă regulă impune donatorilor să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării și să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni precum hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Nu sunt acceptați să doneze sânge cei care suferă de următoarele afecțiuni medicale: hepatită (de orice tip); TBC; sifilis; malarie; epilepsie si alte boli neurologice; boli psihice; bruceloză; ulcer; diabet zaharat; boli de inimă; boli de piele: psoriazis, vitiligo; miopie forte peste (-) 6 dioptrii; cancer; traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; tuberculoză; hiperlipidemie; astm bronşic; alergia severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze.

De asemenea, sunt excluse temporar de la donare persoanele care suferă de: boli infecțioase (gripă, infecții bacteriene); anemie; cele care au trecut prin examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV, vaccinări, sarcină, alăptare, au consumat alcool în ultimele 48 de ore ori au urmat tratamente cu medicamente.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.