Local

De știut pentru patronii și angajații vrânceni. Ce se întâmplă în cazul salariatului cu mai multe popriri pentru datorii

Ionel Sclavone
16 aug 2023 1884 vizualizări

Veniturile mici, la nivelul salariului minim pe economie, scumpirile de tot felul, la alimente, gaze, energie electrică sau alte utilități, rate bancare, face ca foarte mulți dintre lucrătorii vrânceni să-și gestioneze din ce în ce mai greu veniturile. Mulți acumulează datorii care se rostogolesc de la o lună la alta, pentru că nu sunt plătite la scadență. Iar în astfel de cazuri, creditorii, fie că sunt bănci, companii de furnizare a utiltăților etc, solicită și chiar obțin poprirea salariului celui aflat în nevoie.

Legea prevede că pentru salariatul care are datorii la un singur creditor, indiferent cine este acesta, i se poate reține o treime din salariu, în baza unei decizi emise de executorul judecătoresc. În condițiile în care o firmă trebuie să aplice două sau mai multe popriri pe veniturile unui angajat, trebuie știut că reținerile se fac în același timp.

Singura protecție de care beneficiază salariatul datornic, conform legislației, este că toate popririle cumulate, indiferent cât de multe sunt, nu pot depăși jumătate din venitul ne lunar. Suma reținută, astfel, se împarte la toți creditorii

Ca o regulă generală, ținând seama de prevederile art. 782 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, poprirea se înființează la cererea creditorului de către un executor judecătoresc al cărui birou se află în circumscripția curții de apel unde își are domiciliul sau sediul debitorul ori terțul poprit.

Conform prevederilor Codului de procedură fiscală, art. 236 alin. (5) din Legea nr. 207/2015, poprirea nu poate fi instituită decât de un executor, printr-o adresă care este trimisă, angajatorului. De asemenea, executorul trebuie să-i aducă la cunoștință, acest lucru, și datornicului.

Poprirea se consideră înființată din momentul primirii adresei, iar angajatorul este obligat să înregistreze ziua și ora primirii adresei de înființare a popririi.

Pot fi reținute, pentru plata datoriilor acumulate, orice sume care pot fi urmărite, reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.

Conform prevederilor Codului de procedură fiscală, după înfiinţarea popririi, firma angajatoare este obligată să plătească imediat, sau după data la care creanţa devine exigibilă, suma reţinută în contul indicat de organul de executare.

În cazul în care există mai mulți creditori, angajatorul le comunică această informație și procedează la distribuirea sumelor potrivit ordinii de preferință prevăzute la art. 258 din Codul de procedură fiscală.

În concluzie, indiferent câte popriri pe salariu are un angajat, nu i se poate reține mai mult de jumătate din salariul net, care se împarte la toți creditorii. În cazul în care este vorba despre un singur creditor, legea permite reținerea a unei treimi din veniturile datornicului.  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.